Den ny (gamla) ölrevolutionen i Tjeckien

Öltrenden är här för att stanna, och i Tjeckien ökar antalet mikrobryggerier i en rasande takt. Tjeckien är redan från början en ölnation. Tjeckerna älskar att tala om öl, och de älskar att dricka öl. Men för att hitta det bästa tjeckiska ölet måste du leta dig ut till regionerna.

Tjeckerna har bryggt öl i 2000 år och varken krig, ekonomiska kriser eller hot om påvlig bannlysning har kunnat stoppa dem. Landet är hem till ca 125 bryggerier som sträcker sig från små brewpubs till industrijättar. För ett par år sedan fanns 23 tjeckiska ölbryggerier representerade på pubarna i Prag. Idag finns mer än dubbelt så många av just vad som kan anses tjeckiska hantverksbryggerier, de småskaliga producenterna vars produkter är att föredra av finsmakare.

Om du vill lära dig mer om de olika sorterna innan du beger dig på upptäcktsfärd genom landet så ska du börja på pivnigalerie.cz i Prag. Ägarna Petr och Olga Vanek vet förmodligen mer om tjeckiskt öl än någon öljournalist. Om det finns något öl som de inte har i lager, så existerar den förmodligen inte. Ölgalleriet har plats för besökare att sitta ner och prova olika lokala ölsorter utöver det säljer de även flaskor så att du kan ta dem med hem. Varje dag serveras även en ny öl på fat som ett komplement till de kylda flaskölen.

Vill du prova ett historiskt öl ska du bege dig till Břevnovský klosterbryggeriet i Prag, som är det äldst kända bryggeriet i Böhmen. Břevnovský bryggeriets historia är förbunden med historien om klostret. Det grundades av Prags andre biskop St. Adalbert och Prince Boleslav II. år 993. Bryggeriet nyöppnades 2013 och är beläget i det barocka stallet vid klostret.Förutom den klassiska lagern, producerar bryggeriet en rad special ölsorter med hjälp av olika typer av malt och humle. Klosterölet säljs under varumärket Břevnov Benedict.

klosterbryggeri
Břevnovský klosterbryggeri.

Restaurangen ”Klasterni Senk” ligger i klosterkällaren och här kan du smaka de flesta av de öl som produceras. Öl som erbjuds är: Břevnov Benedikt – ljus lager, mörk lager, vete öl, klosterliv, IPA, Břevnovské Abbey, Imperial Pilsner och Russian Imperial Stout.

En timmes bilresa ifrån Prag hittar du Pivovar Matuška som grundades den 13 april 2003 på annandag påsk. Det var dagen då den första omgången av ett särskilt mörkt öl bryggdes. För grundaren Martin Matuška tog det två år att sätta ihop mikrobryggeriet med hjälp av familjen. På Matuška gör man craft beer som är ofiltrerad och opastöriserad. Matuška’s craft beer bryggs utan socker, sirap eller humleextrakt. De skapar den endast med vatten, malt, humle, jäst och en dekokt mäsk. En process som är mycket krävande i tid och energi, men som ger ölet en fylligare kropp. Vill du prova deras craft beer i Prag så finns den t.ex. på Augustine Hotel, Restaurace Kulový blesk, Kávovarna Palác Lucerna eller restaurangen Velká Klasterni.

Om du gillar mindre bryggerier, missa inte chansen att besöka bryggeriet Dobřany. Här bryggs de mycket omtyckta ölen Dobřanská Hvezda och Dobřanský Dragoun för att nämna två. Dessa har även vunnit många priser i Tjeckien. Du kan även prova ljus och fruktig öl på mikrobryggeriet Rokycany U Stočesů och kombinera en trevlig provsmakning med ett besök på lokala attraktioner såsom det neo-klassiska slottet Kozel Chateau. En annan ölväg tar dig till det äldsta bryggeriet i Västra Böhmen. Här finner du den ljuva drycken i Chodova Plana, där ale har gjorts sedan 1200-talet.

beer

Prova det raffinerade ölet Prezident eller lagern Zámecký innan du varvar ner på ett spa. Det finns några saker som den tjeckiska spa regionen är känd för såsom stora producenter av lageröl och en anrik spa kultur, särskilt i städerna Karlovy Vary och Mariánské Lázně. Kombinera de två och du får ölbad, ett terapeutiskt dopp i en speciell badtunna som övervakas av en licensierad Balneologist.

Först med att skapa Tjeckiens första öl spa var det familjeägda bryggeriet Chodovar som installerade ett halvdussin stora badkar i källaren i början av 2006. Du går ner i det härliga badet som är en blandning av varmt mineralvatten, öl och några korn från öljäsningsprocessen. Sen får du ligga i badet i 20 minuter och smutta på en liten öl. Det är inte bara mycket avkopplande, utan ölbadet är också fördelaktigt för din hud.

Vill du smaka banan- och körsbärsöl så kan du avnjuta dessa på bryggeriet U Rybiček i Stříbro. Väl där bör du inte missa att snurra runt bilen några varv i den vackra historiska stadskärnan. Städer som Stříbro och Plzen erbjuder pärlor som du inte hittar i andra delar av Europa. Nämligen bryggerier som har omvandlats till hotell. Från 1700-talsstilen på bryggeriet U Rybiček till det modernare hotellet Purkmistr Brewery som har en egen bowlinghall. Helt enkelt perfekta och unika hotell att somna på efter en dag- och natt med öldrickande!

Bara en timme bort finner du Šumava-området där vårt ölspår leder oss till dörrarna av ölhuset Modrý Abbé i Klatovy. Den lokala specialiteten här är den mörka Granat lagern. I den lilla staden Železná Ruda på kanten av nationalparken Šumava hittar du Belvedér bryggeriet, där du kan prova det starka ölet Pašerk med smak av honung.

I närheten finner du en byggnad från 1800-talet som en gång hyste ett mycket större bryggeri, men som sedan länge varit övergivet tills Jan Skala beslutade att åter ockupera och öppna Kout na Šumavě. Hans traditionella tjeckiska öl är gjorda enligt det gamla sättet vilket innebär ett 200 år gammalt recept. Här används det egna vattnet, lokalt korn och humle, med antingen ett sällsynt avkok av dubbel eller tredubbel mäsk. De håller sig också till öppen jäst och ett öl som är opastöriserat och som därefter transporteras i en kallbehållare, dörr-till-dörr, från Kout na Šumavě till Shelton Brothers. Detta för att bevara sin unika kvalitet som en ”riktig lager”. Du bjuds helt enkelt på ett levande öl som är avsedd att konsumeras så snart som möjligt efter den lämnat bryggeriet.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *