Få ordning på hemmet-tips från experten

Inför ett nytt år kan det vara bra att göra ett bokslut för året som gått och se över vad som fungerat och vad man göra bättre för att fortsätta utvecklas som individ. Sedan är det dags att göra upp en handlingsplan med strategier för hur man har tänkt implementera dessa planer i vardagen.

Därför blir det den närmaste veckan här på Gentlemannaguiden en del tips för hur man kan planera sitt liv, både genom olika tankeverktyg och praktiska tips för hur man kan utvecklas som individ på vägen mot sina målsättningar. Vi börjar dock med en lite bortglömd, men väldigt viktig del då det gäller att få ordning livet och sina rutiner – arbetsmiljön.

Ofta glömmer man nämligen bort hur viktigt det är med ordning och reda för att kunna få mer systematik och kontinuitet i sitt jobb. En välorganiserad arbetsmiljö med ett system för allt från arkivering till dokumentering både i den digitala samt fysiska miljön gör en mer motiverad i det dagliga arbetet. Dessutom motarbetar man den tidstjuv som oordning medför.

Visste du att vi tillbringar 15 dagar per år till att leta efter saker som vi slarvat bort eller att 80 procent av våra saker står oanvända? Vi lever i ett överflöd av prylar och ofta köper vi sådant vi redan har bara för att vi saknar koll på vad vi äger.

Brita Hahne, en av Sveriges första och främsta ordningsexperter har gett ut handboken ”Ordning Hemma – smarta tips för en enklare vardag” där hon guidar oss steg för steg till ett enklare liv.

– Jag tror på en enklare vardag för alla. Ett enkelt liv är ett liv som ger oss glädje, närande relationer och tid för det som är viktigt för oss. Ett enkelt liv är fritt från långvariga frustrationer, irritationer, stress och kaos, säger Brita Hahne.

Brita är övertygad om att färre saker leder till mer tid, lycka och solidaritet. I boken lär hon oss rensa ut och bara behålla det du behöver och har glädje av att äga. Man får också råd och tips om hur du organiserar hemmets alla rum och planerar en flytt.

Britas fem bästa tips är:

1. Ta bort en sak eller två för varje ny sak du köper eller lägger till.
2. Ge alla saker och dokument ett hem/en plats.
3. Märk mappar, lådor, hyllor och burkar med innehållet.
4. Lägg tillbaks saker och dokument på sin plats.
5. Ta 10 minuter i slutet på varje dag för att organisera dina tankar och ditt skrivbord/hem. Då ger du morgondagen en bättre start.

Foto: Tommy Jansson, www.tommyjansson.com

Brita Hahne är en av Sveriges första och främsta ordningsexpert och enkelhetskonsult. Hon driver företaget Smpl – Organiserad enkelhet och anlitas av en mängd stora företag såsom IKEA och Telia Company. I den egna boken ”Ordning hemma” riktar hon sig nu till privatpersoner som söker ordning och reda i hemmet. Redan de tre första veckorna efter releasen såldes boken i över 1000 exemplar.

Boken Ordning Hemma – smarta tips för en enklare vardag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *