Veckoslutsinspiration: Bachelor’s Country House

I samband med att jag senast var på antikvariatet hittade jag en till fantastisk bok med namnet The Gentry Man – en sammanställning av några av de bästa artiklarna från tidningen The Gentry Magazine. The Gentry Magazine var en månatlig utgåva som utkom mellan åren 1951-1957. Som namnet antyder handlade det om ett magasin för gentlemannen i de övre samhällsklasserna (Gentry=societet på svenska). Magasinet var också prissatt för den välbärgade mannen, med en prislapp på $2, då de flesta tidningar vid denna tidsera kostade runt en fjärdedel av detta.

Det handlade om en verkligt unik publikation som avviker rejält från vad som finns på marknaden idag. Denna stil- och kulturbibel innehöll allt från konst, kultur och mat till mer bekanta ämnen för nutidens livsstilsmagasin som mode, bilar och drinkar. Det som kanske främst avvek från nutidens livsstilsmagasin var att man inte gjorde några ambitioner av att blidka läsare i alla samhällsklasser och därigenom nå en bred läsarkrets. Kanske en av orsakerna till att tidningen blev så kortlivad…

Här fanns gott om exempel över hur man lever det goda livet och framförallt fick man en inblick i hur dåtidens livsnjutare levde. I magasinet fick man även nyttiga tips om hur man t.ex. anlägger en golfbana och ingående förklaringar gällande reglerna i olika idrottsgrenar. Även allmänbildande artiklar gällande ämnen som en man förväntades känna till fanns med. Med andra ord hade magasinet även ambitionen att utbilda mannen i alla livets områden i syftet att utbilda mannen till en civiliserad medborgare.

Speciellt intressant är de artiklar där man får följa med på hemma-hos-reportage hos någon av den tidens gentlemän. Ett sådant reportage finns i en av vårupplagorna från år 1956 där man besöker en anonym gentleman i hans Bachelor’s Country House på den engelska landsbygden – en stuga i ”Elizabethansk” stil från 1500-talet som mannen ifråga använde som veckoslutsbostad för att slappna av. Här är ett litet utdrag från artikeln:

”Life in an English bachelor’s country house has little that is formal. There is no fixed schedule of events or program for what one does during the day. An atmosphere of tranquility and do-as-you-like always prevails, and the same applies to the clothes, which generally consist of tweed jackets and flannels or plus-fours for day wear, with an ordinary dinner suit, soft silk or cotton shirt with collar attached and black tie for the evening. Many men wear colored smoking suits made from cashmere, vicuna, or other soft-hand cloths, in navy, saxe blue, wine, or dark green; one sees also brown or tan… For week-ends, guests generally arrive on Friday for dinner, and leave on Sunday after dinner, as men like to get to their offices early on Monday. The country house that is illustrated is owned by a bachelor; the staff consists of a butler, footman, housemaid, and cook. He is lucky inasmuch as he has old-fashioned servants who have been with him for many years, but there is a saying in England that bachelors run the best houses and have no trouble in getting servants. 

I dagens läge kan det kännas aningen lustigt att man i artikeln nämner avsaknaden av formaliteter vid ett ”Bachelor’s Country House”, samtidigt som man skriver om de etikettregler för kläder och sysselsättning som man vanligen följde vid fasta klockslag under dagens lopp. En annan intressant detalj kring reportaget är att se att det ännu under 1950-talet fanns servicepersonal med yrkesbenämningar som är bekanta från serien Downton Abbey, som ju utspelade sig i början av 1900-talet.

Visst finns det personal som tar hand om välbärgade personers sysslor ännu i dagens läge, men då har man sällan en strikt yrkesmässig uppdelning enligt gammal engelsk kutym. Den som följt serien Downton Abbey kanske också minns att man där oroade sig för att de traditionella godsen med deras personal skulle försvinna i den nya tiden. Det var också något som hände med många av de engelska godsen som med tiden blev för dyra att underhålla.

I artikeln fortsätter man med att förevisa det fina huset i Elizabethansk stil, med dess bibliotek, vardagsrum och matsal. Framförallt får man även en inblick i gentlemannens väl utrustade garderob, med kläder för alla tillfällen i livet.

För att få en insyn i en typisk garderob, likt den i nämnda artikel tar vi oss till en annan av de mest ikoniska modetidningarna för män, Esquire Apparel Arts. Detta var en tidning som hade sina glansdagar under 1930-talet och här kan man bland annat läsa om en komplett skokollektion för mannen. Som man påpekar i artikeln saknas dock här skor för viss idrottsutövning. Skorna är uppifrån och ner, från vänster till höger (på engelska i brist på lämpliga svenska uttryck):

  1. Patent leather opera pumps
  2. Brown calf monk front shoes for spectator sports wear
  3. Reversed calf shoes on a town last for spectator sports, country, or very informal town use
  4. Brown calf Norwegian brogues for country and spectator sports
  5. Black calf town shoes with undecorated toe cap
  6. Brown wing tipped brogues with overhanging tongues for golf or country wear
  7. Brown calf town shoes on the new square lasts with perforated toe caps
  8. Black calf shoes with cloth button tops for formal and semiformal day wear
  9. Patent leather evening oxfords
  10. Buckskin house slippers
  11. On the floor Norwegian peasant shoes for lounge wear at club, home or resort
  12. Brown calf field boots for country and park riding.

Hur många av oss kan matcha detta skoutbud i våra garderober? Många har säkert lika många par skor hemma, men gällande skostilarna tvivlar jag på att det finns så många som har alla dessa hemma i garderoben.

Utifrån denna bild kanske ni kan ana att garderoben även i övrigt är rätt välfylld för att kunna anpassa klädseln till alla nämnda evenemang.

I denna bild i novemberupplagan från Esquire Apparel Arts år 1934 som går under rubriken ”For Winter Weekends in the Country” konstateras att den brittiska influensen är framträdande i detta fall, med en typisk klädsel som bärs på den engelska landsbygden denna årstid. En enkelknäpp kostym i tung tweed, tillsammans med en blå oxfordskjorta och en ärmlös tröja över.

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Gentlemannen

      Tack så mycket! Jag rekommenderar absolut boken. Den är faktiskt en av de bättre jag har i bokskåpet, med originalartiklar och mycket läsbart inom många olika områden. Speciellt med tanke på hur svårt det är att få tag på originaltidningarna av Gentry Magazine var det ett riktigt fynd jag gjorde på antikvariet.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *