Hur smakade en kvalitetsbourbon år 1838?

Hur en riktigt bra kvalitetsbourbon smakar blev många svenskar varse om när Woodford Reserve Distiller’s Select dök upp på Systembolagets hyllor för ett halvår sedan.

Men hur smakade den 1838? Hur smakade de första droppar som destillerats fram med den tidens revolutionerande teknik och kom att höja ribban för bourbonproduktion?

Det kan vi få svaret på den 8 april, då 80 flaskor av destilleriets ytterst begränsade specialutgåva Woodford Reserve Master’s Collection 1838 Style White Corn skeppas till Sverige för försäljning till de allra mest hängivna bourbonfansen.

Det är den senaste av destilleriets specialutgåvor i den exklusiva serien Master’s Collection och denna gång resultatet av Master Distiller Chris Morris enträgna researcharbete och lusläsande av destilleriets gamla anteckningar.

– Med denna Master’s Collection har vi gjort en resa tillbaka i tiden för att skapa en ny bourbon utifrån vårt destilleris historiska rötter, säger Morris.

Det lilla destilleriet Woodford Reserve ligger i en mytomspunnen dal vid bäcken Glenn’s Creek i Kentucky. Det sägs att destillering har pågått här ända sedan 1700-talet, men det var 1838 som dåtidens whiskeymakare Oscar Pepper och James Crow med innovativa tekniker förfinade sitt hantverk och satte en milstolpe i whiskeyhistorien.

woodford distillery

Destilleriet Woodford Reserve. Woodford Reserve Bourbon finns i över 30 länder men säljs mest i USA. Destilleriet heter Labrot & Graham och har vunnit många guldmedaljer i prestigefulla tävlingar runt om i världen. Varje år besöker tusentals människor det vackra destilleriet. Det är en anläggning från 1812 som dammades av 1972 av Brown-Forman, ägare av bland annat Jack Daniel’s.

woodford distillery 3Woodford är ett state-of-art-destilleri med eget vatten, små handslagna kopparpannor och nya rostade ekfat på rader.

woodford distillery 4

– Genom att visa ovillkorlig respekt inför Pepper och Crows epokgörande arbetsmetoder och att fokusera på vit majs har vi fått fram en utgåva som vi tror skulle falla dem i smaken, fortsätter Morris.

Det var just vit majs som användes av whiskeymakarna under sent 1830-tal till 1850-tal. Att ersätta den gula majsen med vit har gett en whiskey som är lättare och har en mjukare och fruktigare profil.

– År efter år fortsätter Master’s Collection att vara en favorit att tillverka, eftersom jag märker hur minsta lilla förändring kan resultera i en dramatiskt annorlunda whiskey. Vad som verkligen är spännande med 1838 Style White Corn är att vi bara genom att byta majssort har skapat en bourbon som är ny för Woodford Reserves fans, men ändå traditionell och en perfekt representant för vårt rika arv.

Enligt lagen ska bourbon vara gjord på minst 51% och max 80% majs, vara lagrad i minst två år och tillverkad i USA. Det finns åtskilliga sätt att njuta av bourbon. Vissa argumenterar för att dricka den rakt av, andra säger att den ska njutas ”on the rocks” eller med några droppar vatten – eller som grund till en härlig cocktail. Sanningen är att alla sätt fungerar utmärkt.

woodford reserve

Woodford Reserve Master’s Collection 1838 Style White Corn släpps till försäljning på Systembolaget den 8 april och kostar 999 kronor.

woodford reserve distiller's select

Destilleriets mest sålda bourbon, Woodford Reserve Distiller’s Select kostar 399 kronor och finns redan i Systembolagets ordinarie sortiment.

Woodford Reserve(R), the Official Bourbon of the Kentucky Derby(R), is honoring this year's "Run for the Roses"(TM) with the release of its 2016 Kentucky Derby commemorative bottle. This year's limited-edition Woodford Reserve Kentucky Derby bottle features artwork from award-winning equine artist Thomas Allen Pauly. (PRNewsFoto/Woodford Reserve)

Woodford har ett eget stall med rashästar som tävlar i hästtävlingen Kentucky Derby som varje år lockar cirka 1,5 miljoner besökare. Varje år lanserar man en ny version av Woodford Reserve Kentucky Derby. Ovan är årets version som kom ut i början av mars och vars dekal har designats av konstnären Thomas Allen Pauly.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *