​Kokbok med kärlek till det franska köket

Yohan Adell, krögare på Brasserie Makalös på Hotel Kungsträdgården, har lanserat en kokbok med inriktning på det klassiska franska köket.

Miljön på Brasserie Makalös, maten och kollegorna gav mig inspiration att föreviga och förmedla känslan för de som ännu inte är trogna frankofiler, säger Yohan om sin nya bok och fortsätter.

Det jag älskar mest med det franska köket är smakerna, kombinationerna och inte minst vinerna. Makalös mat är min kärleksförklaring, inte bara till Frankrike, utan även till alla medmänniskor. En inspirationskälla till alla som vill njuta av livet på samma sätt som jag och alla andra frankofiler gör i vår vardag.

Yohan är en svensk kock och krögare som idag delar sitt liv mellan Sverige och Frankrike och under hans kockkarriär har klassisk fransk mat haft en framträdande plats. I boken guidar Yohan dig igenom 90 recept på franska lättlagade klassiker med en modern twist. Här presenteras 10 stycken tre-rätters menyer och några menyer för större sällskap för den som planerar en bjudning. Yohans 25 favoritrecept och praktiska tips finns med. Boken är vackert formgiven med underbara bilder på uppläggningar, vinodlingar i Alsace, Bourgogne, Bordeaux och Champagne och reportage från Nice och Paris.

beuf-bourguignon
Boeuf Bourguignon, från boken Makalös mat: Min kärlek till det franska köket. Foto: Tobias Fischer
marquise-au-chocolat
Marquise au Chocolat. Foto: Tobias Fischer
bourgogne__135
Vinodling i Bourgogne i Frankrike. Foto: Tobias Fischer

Yohan började sin karriär som kockelev med att laga mat och servera Richard Nixon på restaurangen The Caspian Tea Room i Washington DC. Vidare har Yohan arbetat på anrika restauranger så som Windows of the World i New York, Villa Källhagen i Stockholm, Brasserie La Coupole i Montparnasse i Paris och Hôtel Le Negresco i Nice.

makalos-mat-omslag
Foto: Tobias Fischer

Boken Makalös mat: Min kärlek till det franska köket finns ute i bokhandeln nu.

hotell-kungstradgarden

Det var i februari fjol som dörrarna öppnades till Hotel Kungsträdgården – ett boutique-hotell i Stockholm city. Men även om hotellet är nytt, känns det redan som en klassiker. Mycket beroende på att det ligger i en anrik byggnad på Västra Trädgårdsgatan som under tre år genomgått en pietetsfull ombyggnad till hotell med 98 rum.

Hotel Kungsträdgården ligger på en av få gator i Stockholms city som klarade sig undan nybyggnadshysterin på 70- och 80-talen. Med direkt utsikt över Lantmäteribacken mot Kungsträdgården, som ligger bara ett 50-tal meter bort, och med Odd Fellows som närmaste granne.

Alla de 98 rummen har olika prägel, men har en gemensam Gustaviansk grundidé och en känsla av en svunnen tid när det verkligen var en njutning att bo på hotell.

salongen-hotel-kungstradgarden
Salongen vid Hotel Kungsträdgården. Foto: Tobias Fischer
classic-king-1
Ett av rummen i hotellet. Foto: Tobias Fischer
brasserie-makalos
Foto: Tobias Fischer

I hotellet finns alltså även Brasseri Makalös – en storsatsning på elegant, fransk husmanskost, signerad krögaren Yohan Adell.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *