Över 10.000 föremål från Ritz Paris auktioneras ut

The Ritz i Paris öppnade på nytt år 2016 efter en fyra år lång renoveringsprocess. Nu har det världskända hotellet beslutat att sälja mer än 10.000 föremål bestående av historiska möbler och konst som inte längre har något hem efter renoveringen.

Auktionen kommer att äga rum från 17-21 april på hotellets adress 15 Place Vendome och hålls av det anrika auktionshuset Artcurial som tidigare även haft auktioner för Hotel de Crillon och Plaza Athenee i Paris och Hotel de Paris i Monaco.

Hotellet The Ritz grundades av Schweizaren César Ritz år 1898 och fick snabbt ett rykte som lyxhotell med kungligheter, författare och filmstjärnor bland besökarna. Hotellet har kommit att bli synonymt med den elegans och lyx som förknippas med det franska uttrycket “art de vivre”.

Några av höjdpunkterna under auktionen är soffor från salongen som Marcel Proust brukade besöka och barstolar från baren som bland annat Ernest Hemingway och F. Scott Fitzgerald var återkommande gäster hos under 1920-talet. Även den förgyllda säng som fanns med i filmen Love in the Afternoon från 1957 med Audrey Hepburn och Gary Cooper i huvudrollen finns med på auktionen.

Audrey Hepburn som Ariane i ett rum i Ritz Paris i filmen Love in the afternoon från år 1957. I filmen var även Cary Cooper och Maurice Chevalier i huvudrollerna.
Barstolar från Ritz bar som skall auktioneras ut.
En soffa i Napoleon III-stil från Ritz Bar.

Numera finns Bar Hemingway på The Ritz som är döpt efter Ernest Hemingway som levde flera år på hotellet. I böckerna Natten är ljuv (Tender is the night, 1934) av F. Scott Fitzgerald och i Och solen har sin gång (The Sun also rises, 1926) av Ernest Hemingway finns scener från hotellet The Ritz beskrivna.

Coco Chanel kallade Ritz för sitt hem. Hon tog med sig alla sina möbler när hon anlände till hotellet år 1937 och kom att bo där i över 30 år.

Marcel Proust var en av de första gästerna eftersom han var inbjuden till invigningen av hotellet. Han kom att bli en regelbunden gäst och lät sig inspireras av miljöerna i och omkring hotellet i sina romaner. Bland annat i romansviten på sju delar À la recherche du temps perdu (På spaning efter den tid som flytt) som utgavs åren 1913–1927 nämns Ritz många gånger.

Marcel Proust brukade välkomna sina vänner i ett litet rum på första våningen, det som senare skulle ges namnet Salon Proust.

Soffor från Salon Proust som skall auktioneras ut.
Chesterfield stolar från Coco Chanel-sviten.
Sängbård och skåp från Coco Chanel-sviten.
Windsor-sviten på 1980-talet.
Stolar från Windsor-sviten.

Hotellet som tar upp ena sidan av den åttkantiga Place Vendome nära några av Paris mest fashionabla butiker har ägts av den egyptiska miljardären Mohammed al-Fayed sedan år 1979. Det var här som hans son Dodi åt middag med prinsessan Diana samma kväll som de dog i bilkraschen år 1997.

Ytterligare några föremål som sälja på auktionen i april.

Hotellet öppnade alltså på nytt efter en fyra år lång renovering år 2016 och har totalt 71 rum och 71 sviter. Flera av dessa rum är uppkallade av dess kända gäster. Coco Chanel Suite är ett av de rum som numera finns på hotellet.

Auktionen förväntas inbringa mellan 1-1,5 miljoner euro enligt ett pressmeddelande från Artcurial.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *