10 klassiska gratisböcker

Bild: Titouan Russo. Book of old Times.

Visste ni att några av de bästa och mest inspirerande affärs- och självhjälpsklassikerna finns helt gratis att läsa på nätet? I de flesta fall handlar det om böcker vars upphovsrätt utgick för över 80 år sedan och som därför finns att laddas ner helt gratis från sajter som gutenberg.org, Arcive.org eller svenska Runeberg.org.

Nedan har jag samlat ihop några av de böcker som inspirerat en stor mängd beslutsfattare och affärsmän och -kvinnor genom tiderna och vars visdom håller ännu idag. Genom att klicka på titeln kommer ni till böckerna.

1. The Art of War-Sun Tzu

Sun Tzus bok om militärstrategier är en obligatorisk läsning för många inom affärsvärlden ännu idag. Framförallt handlar den om hur man genom tålamod och fokus kan vinna över en mäktigare fiende.

2. Meditations-Marcus Aurelius (ca. 170-180)

Marcus Aurelius råd kring hur man behåller självbehärskning och beslutsamhet i motgång och hans visdomar kring den mänskliga naturen ses som relevanta ännu idag och hans tankar kring dessa ämnen sammanställdes i slutet av hans liv i denna bok.

3. The Prince-Nicolo Machiavelli (1532)

Machiavelli är känd för att ha inspirerat personer som Napoleon och Thomas Jefferson. Även om både hans idéer och Machiavelli som person har varit kontroversiella är det en av de mest populära gratisböckerna på nätet.

4. The Way to Wealth-Benjamin Franklin (1758)

En samling visdomsord från en av 1700-talets stora tänkare om hur man genom sunt förnuft kan nå framgång och rikedom.

5. An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations-Adam Smith (1776)

Bekant för de flesta som studerat ekonomi, men även lärorik för alla som vill förstå grundläggande ekonomiska samband som utbud och efterfrågan och marknadssamband.

6. The Way We Live Now-Anthony Trollope (1875)

I denna victorianska novell berättas historien om finanshajen och svindlaren August Melmotte och hans uppgång och fall. En historia som kunde ha skrivits om många personer inom finansbranschen de senaste åren. Lärorik både för att lära sig läsa andra personer och som en läxa för ens egen karriär.

7. Kejsarens nya kläder-Hans Christian Andersen (1877)

Innehåller allt man behöver veta om marknadsföring, fåfänga och framförallt rådgivare. Kunskaper som är mer värdefullt än någonsin att inneha i dagens samhälle. En av de få gratisböcker jag hittat på svenska.

8. The Richest Man in Babylon-George A. Clason (1926)

En klassiker inom privatekonomi som säljer bra ännu idag. Innehåller många visdomar inom psykologin kring privatekonomi och företagsverksamhet. En av Donald Trumps favoritböcker.

9. How To Win Friends and Influence People-Dale Carnegie (1936)

Bland alla Dale Carnegies alla böcker inom området självhjälp är det denna som kommit att bli mest populär. Boken är mycket populär bland personer som försöker lära ut grundläggande principer kring retorik.

10. Think and Grow Rich-Napoleon Hill (1937)

En av de mest sålda böckerna genom tiderna i området självhjälp och en bok som bibehåller sin popularitet trots att den publicerades för snart 80 år sedan. Aningen svårläst, men om man orkar igenom denna kommer man att märka att de flesta böcker inom området som publicerats efter denna tangerar de lärdomar som finns i boken.

Bild överst: Titouan Russo

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *