10 svenska jeansmärken du borde känna till

Sedan Levi’s skapade de första jeansen 1873 så har jeans blivit ett globalt fenomen. Och fast USA har ”The Big Three” – Levi’s, Wrangler och Lee – och Japan huserar världens mest exklusiva och hantverksmässiga jeansmärken, så har Sverige inget att skämmas för. Ett stort antal svenska jeansmärken har gjort sig ett namn i världen.

I den här artikeln listar vi 10 svenska jeansmärken du borde känna till – 6 märken som är aktuella just nu, och 4 som hör till den svenska jeanshistorien.

6 aktuella svenska jeansmärken

Nudie

jeans från nudie jeans - ett svenskt jeansmärke
Nudies oranga sömmar, diagonala bar tacks istället för nitar och breda ”våg” gjorde jeansen lätta att identifiera

Maria Erixon var chefsdesigner på Lee Jeans i Europa när hon tröttnade på politiken i storföretaget och startade Nudie 2001 tillsammans med sin man och barndomsvännen Palle Stenberg.

Målet var redan från att bygga ett svenskt jeansmärke med större värderingar – respekt för miljön och mänskliga rättigheter. Ekologisk bomull och fria reparationer av jeansen blev ett sätt för Nudie att omsätta värderingarna i praktisk handling. Idag kan det låta som en självklarhet, men Nudie var utan tvekan en pionjär för hållbart mode.

Mest kända blev man för sin otvättade denim – en 13,75 ounce selvage denim från japanska Kaihara Mills – och rådet att bära jeansen i 6 månader innan de tvättades första gången. För att plaggen skulle synas valde Maria Erixon orange sytråd och den karakteristiska “vågen” (arcuate) över bakfickan gör det lätt att identifiera ett par Nudie-jeans.

Nudie fortsätter designa kläder med Göteborg som bas. Fokuset på hållbarhet, reparationer och selvedge denim känns lika aktuellt som när märket grundades för 20 år sedan.

Nudie Jeans hittar du bl.a. hos Careofcarl och Boozt.

Acne

de första jeansen från acne, idag kanske Sveriges största jeansmärke
Slimmade jeans från Acne med sydda med karakteristiska klarröda sömmar

Historian om hur Jonny Johansson på reklambyrån Acne 1996 lät tillverka 100 jeans sydda med klarröda sömmar och skapade jeansmärket och modehuset Acne är redan en legend. 

Acne hade redan gjort sig ett namn i reklam-Sverige med Ipren-mannen, men det var först i modehuset som grundarnas kreativa styrka kom till sin fulla rätt. Valet av jeans och tanken att dela ut dem till influencers (Acne beskriver det som fans and friends) i Stockholm var ingen slump utan en medveten strategi. . När de första 100 paren jeans började synas i Stockholms kreativa kretsar exploderade Acnes omsättning och bolaget är idag Sveriges största renodlade modehus. Än idag är bolagets kreativa ådra kanske det mest utmärkande, snarare än något särskilt plagg.

De ursprungliga Acne-jeansen var smala och lågt skurna, och passade perfekt in i en våg av minimalism och smala silhuetter runt millennieskiftet.

Fun fact: Acne ska ursprungligen skämtsamt stått för Associated Computer Nerd Enterprises, men senare ändrades det officiellt till Ambition to Create Novel Expressions. Jonny Johansson har i intervjuer uttryckt en viss tveksamhet till namnet, men det fastnade.

Acne Studios hittar du bl.a. hos Mytheresa och Mr Porter.

Frame

jeans från frame denim, ett amerikanskt jeansmärke grundat av två svenskar
Los Angeles-baserade jeansmärket Frame är grundat av två svenskar

Efter att ha byggt upp Wednesday Agency, en internationell digital reklambyrå med Net-a-Porter och HM på kundlistan och 400 anställda, bestämde sig Jens Grede och Erik Torstenson för att starta ett klädmärke i Los Angeles 2012. Frames idé var att designa perfekta versioner av basplagg och först ut var “Le Skinny de Jeanne”, ett par slimmade jeans som snabbt blev populära bland kvinnliga modeller och skådespelare. 

Några år senare expanderade man till herrkläder, och frame erbjuder en komplett kollektion av herrkläder med moderna, avskalade basplagg som jeans, skinnjackor och tröjor i kashmir. Idag är Frame ett miljardbolag med butiker i flera stora amerikanska städer.

Frames nyckelprodukter är stretchjeansen L’Homme Skinny och L’Home Slim, som fortfarande hör till bästsäljarna. Varje modell finns i ett stort utbud – hemsidan listar 21 varianter bara på L’Home Slim.

Grede och Torstensson är för övrigt partners med två andra höjdare i modevärden – Torstensson är sambo med Net-a-Porters grundare Natalie Massenet och Erik Grede är gift med entreprenören Emma Grede, som grundat Good American med Kim Kardashian.

Frame hittar du hos bl.a. Careofcarl.

NEUW

the fob ring är ett exempel på svenskgrundade jeansmärket NEUWs fokus på designdetaljer
The Fob Ring – en av många särpräglade detaljer hos jeansmärket NEUW

NEUW grundades 2009 av Pär Lundqvist, Steve Little och Richard Bell. Jeansmärket fick sitt namn efter gatan Nieuwlandstraat i Brussel där märket grundades. 

Designern Pär Lundqvist hade jobbat på Lee i flera år och samlat jeans, en samling som idag ska uppgå till över 4000 par jeans. Idén till NEUW kom när Pär började sy om plagg från sin samling, och vintage-andan fortsätter vara stark hos varumärket även om stilen är mycket mer modern.

NEUWs jeans känns igen på tre karakteristiska detaljer – The Fob Ring, The Repair Stitch och The Revision Dart. The Fob Ring är en ring fäst i en av bälteshällorna på jeansen, en detalj som påminner om ett ärvt fickur som Pär ska ha förlorat en blöt kväll. Uret var fäst i jeansen med en ring, men när uret försvann behöll han ringen som ett minne. The Repair Stitch och The Revision Dart är två andra detaljer inspirerade av lagningar och förändringar från Lundqvists egen samling av jeans.

NEUW hittar du bl.a. hos Boozt.

Jeanerica

jeans från jeanerica ett svenskt jeansmärke grundat 2018
Jeanericas estetik är enkel och avskalad

Jeanerica är ett av nyaste svenska jeansmärken. Märket skapades 2018 av Lena Patriksson Keller och Jonas Claeson. Namnet är logiskt – en kombination av “jeans” och “America”.

Jeanerica är ytterligare ett exempel på hur moderna jeansmärken ofta föds i mötet mellan reklam och mode – Lena har grundat kommunikationsbyrån Patriksson Communication och sitter även i styrelsen på HM, medan Jonas Claeson medgrundat modemärkena Whyred och ATP Atelier.

Märket är fokuserat på hållbarhet och vintage, och säger sig vilja undvika kortsiktiga trender, vilket avspeglas i jeansen. Bolaget har ett antal modeller som inspirerats av jeans från 50-talet fram till 90-talet, men tillverkade i Jeanericas egen denim-mix med ekologisk bomull och 2% elastan.

Jeanerica finns bl.a. hos Boozt och Careofcarl.

Jeansverket

Jeansverket är ett svenskt jeansmärke som gör jeans på beställning
Jeansverket går tillbaka till rötterna med egen tillverkning av jeans i Borås

Med bas i Borås, en gång huvudstad i Sveriges textilproduktion, har svenska jeansmärket Jeansverket börjat tillverka jeans i Sverige igen. Grundaren Johan Käll tillverkar jeans i små serier av ekologisk bomull och återvunna denimtyger. Hemsidan är långt från Acne Studios och Frames slipade marknadsföring, men bolagets fokus på att göra bra jeans skapar en hantverksmässig charm.

Jeansverket bygger inte stora lager utan jeansen tillverkas vid beställning. Det tar 2-3 veckor att få ett par jeans, men å andra sidan finns inte problemet med att en storlek är slut eller helt enkelt inte finns i sortimentet.

Läs mer på Jeansverkets hemsida: https://www.jeansverket.se

4 svenska jeansmärken från historien

Algots – det första svenska jeansen

Algots var det första svenska jeansmärket
Färggrann reklam för Algots – 1950-tals jeans med gula stickningar och uppvikta ben

Algot Johansson var knallen som började sin karriär med att knacka dörr och sälja kläder familjen sytt i Sjuhäradsbygden. 1913 startade Algot Johansson AB i Borås, och började tillverka kläder enligt den nya löpande bands-principen, under översyn av en tysk ingenjör.

I efterkrigstidens Sverige blev amerikanska jeans populära tack vare filmen, men tillgången var dålig inte minst pga tullar. Algots tog vara på möjligheten och växte snabbt med jeans och andra fritidskläder. 1952 hade man över 1000 anställda och tillverkade mer än 4 miljoner plagg. 70-talskrisen knäckte Algots och bolaget gick i konkurs 1977.

Algots jeans var mer byxor än cowboy-jeans. Ett typiskt par var mörkblåa och kunde bäras med pressveck och uppvik, som ett par klassiska herrbyxor.

Gul&Blå – där allt startade

två killar i jeans från jeansmärket Gul&Blå

Lars Knutsson startade sin klädbutik Gul&Blå i Birger Jarls-passagen 1966. Knutsson var inspirerad av modet från Londons Carnaby Street och började importera brittiska kläder. Men efterfrågan var större än han kunde köpa in, och Gul&Blå började tillverka egna jeans i Sverige.

Gul&Blås signum var deras lekfulla design och oräddhet. Gul & Blå gjorde jeansen som ingen annan skulle vågat designa på 60-talet. Första genombrottet kom med V-jeansen, en bootcut-modell tajt upptill och över knäna men med en extrem fotvidd, inspirerade av en byxa från Yves Saint Laurent.

T-shirts med tryck av Fantomen, Musse Pigg och den skejtande bananen (!) Joe Banana var en annan del där märket utmanade konventionerna.

Den ökande konkurrensen från kedjor som HM och JC stoppade Gul&Blås tillväxt men märket levde vidare. När Lars Knutsson fick cancer såldes det vidare och lever fortfarande kvar, med Charlotte Perrelli och hennes make bland aktieägarna.

Lars Knutsson är för övrigt pappa till Filippa Knutsson (Filippa K) och Sebastian Knutsson (King, bolaget bakom Candy Crush).

Cheap Monday – ett svenskt jeansmärkes uppgång och fall

Jeans från Cheap Monday var ett svenskt jeansmärke som köptes av HM
Cheap Mondays döskalle – det omvända korset suddades senare ut till ett streck

Det svenska jeansmärket Cheap Monday grundades 2004 av Lars Karlsson, Örjan Andersson och makarna Adam och Linda Friberg, som alla jobbade på JC på 90-talet. Drömmen var att skapa ett klädmärke som var billigare än premiumjeansen, men ändå kändes trendigt.

Den första lasten på 800 par sålde slut på en månad i butiken som Cheap Monday öppnade på en liten bakgata vid Hötorget i Stockholm. Kunderna jublade över designen som inte kostade mer än 400 kronor paret och tillverkningen tog fart. Två år sedan passerades 1 miljon sålda par i 150 länder, och bolaget öppnade flagship stores i London, Paris, Beijing och Shenyiang.

2008 köpte HM 60% av bolaget, som för över 500 miljoner kronor. Avsikten var att driva Cheap Monday och butikskedjan Weekday vidare som ett fristående varumärke, men det blev inte som HM tänkt sig. 2019 la HM ner varumärket Cheap Monday.

Cheap Mondays signum, förutom det låga priset och trendiga produkterna, var döskallen som prydde etiketten. Den hade ursprungligen ett upp-och-nervänt krucifix i pannan avser som en kritik mot kristendomen. Krucifixet ändrades senare till ett streck.

JC / Crocker – en institution inom svenskt jeansmode

Butikskedjan JC med husmärket Crocker var en gång i tiden störst på jeans i Sverige

Crocker var husmärket hos JC – en gång en av Sveriges största klädkedjor – som försåg generationer med ungdomar med jeans i slutet av 1900-talet. JC grundades i Helsingborg 1962. Namnet betyder egentligen Junior Center, men kom snart att bli synonymt med jeans och jeansmode. På 90-talet bytte man namn till JC Jeans & Clothes. Efter många turer gick JC till slut i konkurs 2019 – franchisebutikerna lever dock kvar som Jeansbolaget

JC var under åren en viktig plantskola för svenska jeanstalanger: Örjan Andersson som grundade Cheap Monday och Weekday, och Maria Erixon som grundade Nudie och Filip Lundqvist har alla en bakgrund på JC.

Från början sålde JC märken som Levi’s och Lee, men 1976 startades det egna jeansmärket Crocker, som fokuserade på prisvärda jeans. Crocker’s hade ett brett sortiment men kom kanske att bli mest associerat med 80- och 90-talets jeansmode, som stentvättade jeans.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Har alla våra svenska märken som syr jeans och andra kläder … är tygerna färgade och sydda i Sverige?
    Ur miljösynpunkt vill jag köpa fina svenska märken /köpa nära, är viktigt för mig.
    Vilka gör det, allt det, i Sverige?
    Tacksam för svar angående alla svenska designers och märken, som du har skrivit om m fl.
    Tack på förhand
    Mvh Camilla Montin Bergenheim

    1. says: Gentlemannen

      Hej Camilla,

      en väldigt klok fråga. Såvitt jag vet tillverkas de flesta tyger i klassiska lågkostnadsländer, dvs. Kina, Bangladesh, Turkiet etc.

      Undantaget är finare tyger som kommer från Italien, Japan och USA. Märken som Candiani i Italien är nog så närproducerat det blir.

      Från ett hållbarhetsperspektiv kan jag tycka att Nudie och Jeansverket på olika sätt står för det mest hållbara när det gäller tillverkning.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *