10 viktigaste tipsen när du kör med släpvagn

släpvagn uthyrning online

Pandemin har lett till att många ovana förare satt sig bakom ratten och enligt Transportstyrelsens statistik var det rekordmånga som fick körkortet återkallat ifjol. Om körkunskaperna med vanlig bil blivit något ringrostiga kan det även innebära att kunnandet för att köra med släpvagn bör uppdateras inför semesterns bestyr.

Därför listar nu Freetrailer sina 10 viktigaste tips på hur du lyckas med släpvagnen både innan och under färden.

Allt fler använder sig av släpvagn

Det senaste året har lett till en hel del rastlöshet hos svenska folket. Eftersom de allra flesta befunnit sig i hemmet betydligt mer har många insett att de behöver renovera kök, måla om eller göra en totalrensning av saker som dammar hemma. För att kunna transportera köksluckor och flyttkartonger är det allt fler som valt att använda sig av släpvagnar.

Under år 2021 har Freetrailer sett en ökning med över 50 procent av utlåning av släpvagnar jämfört med samma period 2020. I takt med att uthyrningarna ökat har också frågorna till Freetrailers kundtjänst skjutit i höjden. Nu har företaget ställt samman en lista över de allra bästa tipsen för dig som planerar att köra släpvagn i sommar.

– Antalet kunder som lånar släpvagn för första gången har ökat rejält under 2021 och vi får också betydligt fler frågor än tidigare. Den största oron för de som aldrig kört med släpvagn förut är huruvida de ska klara av att manövrera både bil och släp. En oro som släpper rätt fort. För även om det kan kännas ovant till en början, går det förvånansvärt snabbt att komma in i det rätta tänket, säger Johan Wijkander, Country Manager Sverige på Freetrailer.

10 viktigaste tipsen när du kör med släpvagn:

  1. Något som inte går att poängtera nog är att du inte ska stressa upp dig. Ta din tid medsläpvagnen och ha tålamod.
  2. Innan du börjar köra ska du alltid säkerställa att kulhandsken är ordentligt monterad i dragkrokengenom att lyfta balken.
  3. Se alltid till att stödhjulet är ordentligt uppvevat så det inte lossnar under färden.
  4. Att köra med en släpvagn är inte svårt, vagnen följer med bilens rörelser och märks därför knapptav. Du bör dock veta om att vid gupp och farthinder kan det börja gunga – detta är helt normaltoch du vänjer dig vid det.
  5. För att lyckas med backningen ska du alltid köra fram bilen så att du kan rätta upp släpet så attdet står rakt innan du börjar.
  6. När du ska backa greppar du tag om rattens nedre del. Du vrider sedan ratten åt det hållet du villatt släpvagnen ska styras mot. Vill du backa åt vänster vrider du alltså nedre delen av ratten tillvänster.
  7. När du måste sänka farten vid körning så gör du detta främst genom att lätta på gasen. Om detkrävs att du verkligen behöver bromsa så gör du det i en så rak linje som möjligt för att ha uppsynpå som händer bakom dig.
  8. Maxhastigheten för att köra med släpvagn är 80 km/h. Var noga med att hålla rätt hastighet!
  9. När du ska parkera så tänk på att hitta en plats med mycket utrymme. Går det att hitta en platsmed två parkeringsrutor i följd, välj den och ta upp båda platserna.
  10. Lasta släpvagnen genom att fördela vikten jämt. Försök centrera sakerna så att inte ena sidan ärtyngre än den andra.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *