100-åringen som revolutionerat en hel bransch

Mitsubishi 100 years

De kom med den första massproducerade el-bilen, världens första miljövänliga suv och är en ohotad världsrekordhållare. I år fyller ett av världens mest banbrytande bilmärken, Mitsubishi 100 år. Ett jubileum som bland annat hyllas med en ”100 Year Edition modell” i specialutgåva.

1917 rullade den första Mitsubishin ut från fabriken i Japan, modell A, byggd helt för hand. En pionjär var född. I dag 100 år senare har biltillverkaren hunnit med en rad banbrytande och revolutionerande lanseringar.

Världens första elbil

Redan på 1960-talet började man experimentera med utsläppsfria fordon. Arbetet ledde 1971 fram till den första elbilen, Minica EV, som användes av de japanska energibolagen. Kunskapen om miljövänliga fordon har alltså funnits länge inom företaget. Men det var på 1990-talet, när insikten om den globala uppvärmningen tilltog, som man växlade upp rejält och prioriterade miljöansvaret som ett av sina viktigaste mål.

2009 blev Mitsubishi första bilmärke i världen att starta en massproduktion av en helt eldriven bil, Mitsubishi i-MiEV.

Så tidigt som 1936 tog man fram den första japanska fyrhjulsdrivna personbilen, PX33 – en banbrytande föregångare till SUV:arna Pajero och Outlander. 1978 introducerades
L200, en pick up som för många yrkeskategorier blivit en ovärderlig arbetspartner.

I början av 1980- talet lanserades sedan den legendariska terrängbilen Pajero som mellan åren 1985 och 2007 körde hem hela 12 totalsegrar i världens mest prestigefulla ökenrally, Paris-Dakar. Ett rekord som inget annat bilmärke är i närheten av.

2001 lanserades ursprungsmodellen av Outlander, och 2012 introduceras Outlander Plug-in Hybrid, världens första miljövänliga suv som bara två år senare blir världens mest sålda laddhybrid.

För Mitsubishi är strävan efter ekologisk hållbarhet en självklarhet. El – och hybridtekniken ligger helt i linje med företagets miljövision om minskade koldioxidutsläpp.

I samband med 100 årsfirandet lanseras en unik jubileumsmodell av Outlander PHEV – 100 Year Edition en extrautrustad specialutgåva som endast tillverkas i 400 exemplar.

Mitsubishi Outlander PHEV – 100 Year Edition.
Mitsubishi Outlander PHEV – 100 Year Edition.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *