11 manliga Coffee Table-böcker som inredningsdetalj

bästa coffee table böcker för män

En bok köper man oftast för den läsupplevelse som den frambringar – men en bok kan vara så mycket mer. Personligen har jag inte riktigt lärt mig gilla konceptet med e-böcker ännu. Jag vill ha en fysisk bok att hålla i när jag läser. En ytterligare dimension av detta är att böcker faktiskt också är en inredningsdetalj, något som mer än allt annat i hemmet berättar om vem man är.

En ytterlighet är så kallade ”Coffee Table Books”, böcker med hårda pärmar och vackra omslag. Dessa har oftast också i ett större format för att göra rättvisa till de vackra bilderna som finns i böckerna. Till skillnad från vanliga böcker har man ofta dessa vackra böcker framme i vardagsrummet eller på en annan synlig plats som en del av inredningen. Det kan även vara en kul grej att ha framme för gäster att bläddra i – ett bra sätt att diskret framföra sina intressen utan att behöva berätta om dessa.

Ett bokstöd är då ett bra tips för att ge favoritboken den uppmärksamhet som den förtjänar. Många köper denna typ av böcker för något specialintresse som man har. Om man satsat mycket pengar på en Rolex-klocka är det naturligt att man även köper en bok i större format om just Rolex-klockor, medan en ägare av en Mercedes gärna pryder hemmet med en bok om just denna klassiska bil. Delvis kanske det handlar om status, men det är även en alldeles speciell känsla att kunna bläddra bland alla vackra bilder även om man inte ens skulle orka läsa texten.

Bland de mest exklusiva utgivarna av Coffee Table-böcker finns Taschen, Assouline och teNeues – företag som specialiserat sig på just denna typ av böcker i större format med vackra bilder.

Här tar vi fram några av de inspirerande och manliga ”Coffee Table Books” för den som önskar en snygg inredningsdetalj till hemmet.

1. The Perfect Gentleman

coffee table books

I denna bok får man tillfälle att gå i fotspåren på manliga modeikoner som Winston Churchill, Cary Grant och Edvard VII till Londons historiska West End. Sedan år 1666 har Mayfair, Piccadilly och St. James varit högkvarteren för det manliga modet i London, med hattillverkare, parfymörer, skotillverkare och skjorttillverkare bland några av de anrika företagen som ockuperar nämnda gator.

Författaren James Sherwood har haft tillgång till privata arkiv och tidigare opublicerat material när han sammanställt boken, vilket gör att man får in unik insikt i det unika hantverk som dessa anrika företag ännu idag erbjuder Londons gentlemän.

bästa coffee table böcker för hemmet

2.Celebrity Cocktails

I denna den tredje boken av mästermixaren Brian Van Flandern får man ta del av de cocktailrecept som kommit att associeras med de största bland Hollywoodstjärnor från den gyllene eran, som t.ex. Humphrey Bogart, Dean Martin och Charlie Chaplin. I boken finns naturligtvis även den person som framför alla andra kommit att förknippas med alkoholhaltiga drinkar – Ernest Hemingway. Tipsen i boken är enkla att följa för den som önskar mixa sina egna drinkar.

3. Hunting Legendary Rifles

11 great coffee table books

Redan i ett tidigare inlägg nämnde vi några exempel på några av världens mest exklusiva gevär. Här får vi en fördjupning i detta ämne, med detaljerad historia och illustrationer av världens mest anrika gevär. Ett måste för den som är intresserad av jakt och gevär.

4.The Hunting Book

bästa coffee table böcker för män

I denna bok får man en historisk återblick på jakten och dess plats i dagens värld. Här får man också en inblick i jaktlivet på ett bredare plan med de tillbehör som behövs till jakten och de anrika företag som tillverkar dessa. Med allt från handgjorda vapen till jaktkläder. Man får också lära sig om de bästa jaktmarkerna i världen och om jaktens kulinariska ändamål.

5. The James Bond Archives

bästa coffee table böcker james bond

Ända sedan Sean Connery intog scenen som James Bond år 1962 har denna hemliga agent fängslat människor över hela världen. Hittills har det gjorts 23 James Bond-filmer, som spelats av sex olika skådespelare under fem årtionden. För att fira de 50 första åren av denna Franchise öppnade EON Productions sitt arkiv av foton och produktionsmaterial för bokens författare Paul Duncan.

Han tillbringade två år med att forska bland över en miljon foton och 100 arkiveringsskåp med dokument. Resultatet blev den mest kompletta boken som någonsin gjort om de ikoniska James Bond-filmerna – med början från Dr. No år 1962 fram till Skyfall år 2012.

bästa coffee table böcker om James Bond

6. London. Portrait of a City

bästa coffee table böcker om London

Denna bok är en fotografisk resa genom historien och en hyllning till den episka staden London. Ett av de mest kända citaten angående London har Samuel Johnson gjort; “When a man is tired of London, he is tired of life.” Det kan ligga något i det med tanke på bland annat stadens rika historia och arkitektur. Förutom tidigare opublicerade bilder finns här också historieskildringar och referenser till filmer, böcker och skivor om London.

bästa coffee table böcker om London

7. The Cigar World

Cigarren har varit en symbol för det exklusiva och extraordinära i flera århundraden och för tillfället är intresset för cigarrer större än på länge. En kombination av hantverk och tradition har skapat en kultstatus som är svår att överträffa då det gäller njutningsmedel för finsmakaren. Författare till boken är österrikaren Cosima M. Aichholzer som allmänt ses som en av de största experterna på cigarrer i världen.

Han har besökt de flesta cigarrloungerna i världen och även testat de flesta märkena som finns. Detta är ett riktigt referensverk för alla som är intresserade av cigarrer, med alla de uppgifter som man behöver gällande själva hantverket med att framställa en cigarr. Här finns även bilder och information från världens finaste cigarrlounger och även uppgifter om de exklusiva accessoarer som hör till cigarrer, som t.ex. humidorer och lyxiga tändare.

8. The Classic Cars Book

the best coffee table books

Intresset för veteranbilar har ökat kraftigt på senare år, där många av de mest ikoniska modellerna sålts till otroliga priser på auktionerna. I denna bok får man följa med på en resa bland världens mest exklusiva veteranbilar. där bilar som Maserati Ghibli till Fords Thunderbird finns beskrivna i detalj genom informativ text och vackra bilder. En av de böcker som är värd att satsa på om man är intresserad av klassiska bilar.

9. The Mercedes-Benz 300 SL Book

bästa coffee table böcker om bilar mercedes

Från samma författare kommer även denna bok om en av de större mästerverken bland klassiska bilar, Mercedes-Benz 300 SL. Detta var favoritbilen hos skådespelare som Grace Kelly, Frank Sinatra och Alfred Hitchcock. Boken är en fotografisk hyllning till det som kallats ”århundradets sportbil” och i boken får man följa med från den första modellen som lanserades år 1952 fram till den allra senaste modellen.

bästa coffee table böcker om bilar

10. The Watch Book

bästa coffee table books om klockor

Få accessoarer kombinerar funktion, elegans och status så väl som ett armbandsur. I denna bok från historikern och klockexperten Gisbert L. Brunner finns en stor del av klockvärldens mest intressanta modeller beskrivna, från 18 av de främsta klockmärkena i världen. Till dessa märken hör bland annat Patek Phillippe, Rolex och Cartier. Det finns många böcker om klockor, men om man är riktigt intresserad av en fördjupning hantverket är denna bok ett säkert val.

bästa böcker om klockor

11. The Watch Book Rolex

the best coffee table book rolex

Rolex är ett av de mest kända märkena inom lyxsegmentet och på auktioner runtom i världen har flera olika modeller sålts till otroliga summor under de senaste åren. Gisbert L. Brunner har här fördjupat sig historien och vad som gör ett urverk från Rolex så speciellt. Denna bok är ett absolut måste för en ägare av ett Rolex-ur.

bästa coffee table böcker för män
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *