150 flaskor anCnoc 24 år till Sverige

Om man backar bandet 24 år så hamnar vi i en helt annan tid, nämligen i början på 1990-talet. 1992 var ett händelserikt år med historiska händelser som till exempel att kalla kriget officiellt tog slut och 10-öringen försvann ur det svenska banksystemet och så klart så spelades fotbolls EM i Sverige.

På andra sidan Nordsjön stod dock pannorna och puttrade på Knochdhu Distillery som sedan skulle bli de droppar som utgör denna sällsynta whisky. Denna prisbelönta whisky har lagrats på bästa sätt i ex-bourbon och sherryfat till perfektion. Till färgen är anCnoc 24 YO vackert bärnstensfärgad med röda reflexer.

En intensiv söt kryddighet finner man i doften som övergår i vanilj, toffee och citron. I smaken finns kryddig kanderad apelsin med en värmande honung som tillsammans med bearbetat läder skapar en fulländad symfoni av mogen whisky. Ett måste för den som uppskattar anCnoc och single malt whisky.

pagoda

anCnoc är en whisky som är producerad vid Knockdhu Distillery som grundades av John Morrison 1894. Markerna i omgivningen var fulla av torv och korn växte sig stark på de närliggande fälten.

Produktion och distribution möjliggjordes av närheten till ”The great north railway” och klart, välsmakande vatten.

Idag är anCnoc en prisbelönt whisky som hyllas av whiskyskribenter världen över. anCnoc, som uttalas ”a-nock”, kommer från gaeliskans ”cnoc dhubh” vilket betyder svart kulle. Destilleriet ligger vid foten av den svarta kullen Knock Hill i södra Highland.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *