20 år sedan konceptet samtalskök lanserades

Vi fortsätter på gårdagens inredningstema. I år är det nämligen 20 år sedan danska Kvik lanserade konceptet SamtalsKök® som kom att revolutionera hela köksbranschen och i grunden förändra skandinavernas sätt att se på köket.

Är konceptet SamtalsKök då lika aktuellt ännu idag? Det menar Kvik som upplever att det aldrig har varit lika aktuellt som nu, mycket på grund av våra ändrade livsmönster och det ständigt uppkopplade liv vi lever. Köket har axlat rollen som vår viktigaste plats i hemmet för närvaro och relationer.

Idag är närvaro, arbete med händerna och tid tillsammans med familjen och vännerna en lyx. Vi lagar mindre mat på kortare tid än för 20 år sedan, äter på olika tider och inte alltid tillsammans – samtidigt som behovet av samtal mellan människor inte har minskat. 48 procent av skandinaverna tillbringar fortfarande mellan 2–4 timmar i köket varje dag, så visst är köket fortfarande hemmets viktigaste rum.

Ett SamtalsKök har gått från att vara ett kök där många kan umgås samtidigt som det lagas mat till att vara ett rum för att koppla av, koppla ner och göra saker tillsammans, som att laga mat, pyssla, göra läxor eller arbeta. Köket har på ett sätt blivit det nya vardagsrummet – men med fler funktioner och fördelar.

Kvik lanserade konceptet SamtalsKök 1999. Innan dess planerades de flesta kök med funktionen i det främsta rummet enligt den traditionella triangelprincipen. I och med lanseringen av det nya konceptet valde Kvik att lägga lika mycket vikt vid kökets sociala funktion som på funktionen för tillberedning av mat.

Köket skulle skapa förutsättningar för närvaro och samtal likaväl som att det skulle fungera funktionellt för matlagning. Flera personer skulle kunna laga mat samtidigt och se varandra i ögonen när de arbetade och det skulle finnas sittplatser för dem som ville delta i umgänget, även om de inte lagade mat.

Cima i mörk ek kommer att finnas i butik från och med den 1 september 2019. Pris för köket på bilden är 73 272 SEK inkl. skåp, sockel och bänkskiva. Priset är exkl. vask, blandare och vitvaror.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *