3 städer du bör besöka i USA

städer man måste besöka i USA

Vi svenskar älskar att besöka USA. Det finns verkligen någonting för alla och det är väldigt populärt med sol och badsemestrar i exempelvis Florida. Samtidigt så finns det stora städer som är väl värda ett besök.  

Ja, det är inte så konstigt att USA är ett så fruktansvärt populärt besöksmål för oss svenskar. Med tanke på hur mycket amerikansk media som vi konsumerar så är det fullt naturligt att många också har en dröm om att besöka dessa platser i verkligheten. Den här texten kommer att ge dig en snabbguide till 3 stora amerikanska städer som är väl värda ett besök.  

Men innan du åker iväg så behöver du ha koll på en del saker. Även om USA har öppnat sina gränser efter pandemin så krävs det fortfarande i skrivande stund att du har ett vaccinationsbevis, samt att du kan visa upp ett negativt coronatest precis innan avresa.  

Det krävs inte längre något visum för dig som ska besöka USA som turist. Istället så använder sig amerikanska myndigheter av någonting som heter ESTA. Detta fungerar på stort sätt som ett vanligt visum och är ett elektroniskt tillstånd att resa in i landet. Detta är sedan giltigt i två år, så det är smart att skicka in din ESTA ansökan i god tid innan avresa. Klicka på länken för att tas till en guide som förklarar ingående hur du går tillväga.  

New York  

New York är den överlägset populäraste staden som svenskar tycker om att besöka. Att se platserna där ens favoritserier spelades in, äta en bagel i Central Park, och ta in utsikten från Empire State building är en verklig dröm för många. Att flyga till New York tar runt 8 timmar och det går regelbundet direktflyg från Arlanda och Kastrup i Köpenhamn.  

I New York så finns det verkligen någonting för alla. Här kan man besöka deras fantastiska restauranger, gå på musikal på Broadway, eller bara promenera runt i alla de livliga kvarter som staden kryllar av. Att ta en färja ut för att titta på frihetsgudinnan är ett populärt utflyktsmål. 

Chicago  

En stad som många svenskar inte överväger när de planerar sin resa till USA är Chicago. Belägen på den södra änden av den enorma Lake Michigan hittar vi staden där bland annat tre Batmanfilmer spelades in, och där den amerikanska skolan av arkitektur föddes.  

Även Chicago är en matstad som heter duga. Här kan man testa på den världsberömda “deepdish pizza” som är ännu godare än det låter. För den sportintresserade kan man besöka charmiga Wrigley Field för att se en basebollmatch med stadens stolthet Chicago Cubs, någonting som är en fantastiskt häftig upplevelse. Även här finns det goda möjligheter till utsikt i stadens skyskrapor, och en promenad längs floden på kvällen är en oförglömlig upplevelse. Även till Chicago går det direktflyg från Stockholm.  

Los Angeles 

Änglarnas stad är också ett väldigt populärt resmål. På den amerikanska östkusten hittar vi filmindustrins pulserande hjärta. Promenera längs stadens gator och se de världsberömda stjärnorna i marken, eller besök det fantastiska Venice Beach i stadens utkanter. Ett verkligt måste i matväg är In n’ Outburger, som bjuder på hamburgare i absolut världsklass. Ett populärt alternativ när man besöker Los Angeles är att hyra en bil. Detta är dels på grund utav att staden är helt och hållet byggd efter att alla invånare har en egen bil, men också för att det finns gott om storslagen natur runtom staden.  

Om du hyr en bil kan det vara fantastiskt roligt att besöka Hollywoodskylten, som faktiskt är lite mindre än vad man först tror, men även Los Angeles Observatory som har varit med i många filmer. Där kan man få sig en storslagen vy över hela staden.  

En annan fördel med att hyra en bil är att man då också kan köra de dryga 4 timmarna norrut till San Francisco. Även här finns det mycket sevärdheter. På vägen kan man även stanna förbi Yosemite National Park för att supa in den enorma skönheten som USA’s största nationalpark bjuder på.  

Sammanfattningsvis

Det finns med andra ord en hel del saker att göra i USA. Se till att du ansöker om ditt ESTA i god tid, men även att du förbokar en hyrbil om du är intresserad av det. Det kan även vara klokt att boka in en längre resa, eftersom tidsskillnaden ofta gör att man är trött och energilös när man först landar. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *