Granarolo lanseras i Sverige – 5 italienska favoriter på tallriken i sommar

italienska recept sommar 2020

Alla ostälskare skall nu vara speciellt uppmärksamma! Nu lanseras nämligen den klassiska italienska osten Granarolo i Sverige. Företagets historia sträcker sig ända tillbaks till 1957 och det ägs av 700 mjölkbönder som alla sätter stort värde i att bevara den italienska traditionen och hantverket.

Granarolo är italiensk ost tillverkad i Italien enligt sann italiensk tradition.När du väljer Granarolo väljer du Italien – äkta italienska produkter.

Granarolo kommer till Sverige

Granarolo är den största italienska mejerigruppen, det är ett kooperativ som ägs av 700 italienska mjölkbönder och det självklara valet för många Italienare. Nu kommer alltså Granarolos ostar äntligen till Sverige.

I sortimentet finns ostar som Mozzarella, Burrata, Parmigiano Reggiano, Grana Padano och Quattrocento. Både Granarolos Mozzarella och Quattrocento tillverkas med mikrobiellt ystenzym, vilket innebär att de kan ätas av laktovegetarianer.

– Italiensk ost är stort här i Sverige, det används i var mans kök och många värdesätter den tradition och kvalitet som kännetecknar äkta italienskt osthantverk. Håll med om att det är svårt att motstå en riktigt krämig Mozzarella, och att en bit Parmigiano Reggiano kan förvandla vilken vardagsmiddag som helst, säger Luca Tonin, vd Granarolo Nordic.

granarolo kommer till sverige

Ostskola – italienska ostar

Här är en liten ostskola gällande de typiska italienska ostsorter som finns i utbudet hos Granarolo.

Mozzarella

En italiensk färskost av ko- eller buffelmjölk. Buffelmozzarella DOP har anor från medeltiden och ska vara gjord av mjölk från bufflar i södra Italien för att räknas som äkta. I dag är mozzarella av komjölk lika vanlig, vilken du väljer är en smaksak. Granarolos mozzarella görs av komjölk, salt och mikrobiellt ystenzym, vilket betyder att laktovegetarianer kan äta osten. Buffelmozzarellan görs av mjölk, vassle, salt och löpe.

Burrata

En specialitet från Apulien i södra Italien med anor från 1920-talet. Burratan görs av ko- eller buffelmjölk, den har ett skal av mozzarella och är fylld med en mild, krämig blandning av mozzarella och grädde. Ingredienser: komjölk, salt och löpe.

Parmigiano Reggiano DOP

Vid produktionen används enbart mjölk från ett område som omfattar provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (till vänster om floden Reno) samt Mantova (till höger om floden Po). Parmigiano Reggiano, oavsett om den säljs i hel bit eller riven, måste förpackas inom ursprungsområdet så att kvalitet, spårbarhet och kontroll kan garanteras. Ingredienser: mjölk, salt, löpe. DOP är på svenska SUB som betyder skyddad ursprungsbeteckning.

Quattrocento

En ny italiensk hårdost som passar lika bra i matlagningen som på ostbricka, egenskaperna påminner om Parmigiano Reggiano. Det är en unik ”Italian farm to fork cheese” utvecklad av Granarolo som enbart tillverkas av mjölk från Garanolos egna gårdar. Quattrocento lagras i minst åtta månader för att uppnå en fyllig och aromatisk smak med fin konsistens. Ingredienser: mjölk, salt och mikrobiellt ystenzym – vilket innebär att osten kan ätas av laktovegetarianer.

Grana Padano DOP

Grana Padano DOP är en typisk italiensk hårdost och vid framställningen används enbart komjölk från gårdar i Padanadalen i norra Italien. Ingredienser: mjölk, salt, löpe, konserveringsmedel lysozym av ägg.

Pecorino DOP

En italiensk hårdost med tusenårig historia som finns i mängder varianter, lagringar och smaksättningar. Vid framställningen används enbart fårmjölk från hjordar på Sardinien, i Lazio och i provinsen Grosseto. Detta för att säkerställa strikt kontroll och garanterad kvalitet. Används ofta istället för Parmigiano Reggiano i södra Italien. Ingredienser: fårmjölk, salt, löpe.

5 italienska recept med Granarolo

Vem kan motstå en riktig bra caprese, pizza med trådig mozzarella eller en pasta med oförskämt mycket Parmigiano Reggiano? Här är 5 himmelska italienska recept att njuta av i sommar, med osten i fokus.

Mozzarella – tomat – basilika – olivolja

italienska recept mozzarella

Caprese är en italiensk klassiker som aldrig går ur tiden, kanske är det väldens godaste och enklaste sallad. Du tillagar den på några minuter och behöver inga avancerade redskap. Lika god som en enkel sommarlunch eller som en liten rätt att starta måltiden med året runt.

Tillagning: 5 minuter Ingredienser: 4 personer

– 250 g Granarolo Mozzarella (2 paket)
– 500 g tomater i blandad storlek och färg, gärna ekologiska som smakar mycket mer – 1 kruka färsk basilika
– Extra Virgin olivolja
– Flingsalt och svartpeppar

Skölj och dela tomaterna, det är inte så noga hur det blir – faktiskt bara trevligt om de har olika form och några råkar slinka med hela. Lägg på ett serveringsfat, riv isär mozzarellan i några få stora bitar och placera på tomaterna. Lägg ut kvistar eller större blad av basilika. Ringa över en god olivolja och avsluta med flingsalt och nymald svartpeppar. Färdigt.

Grön Pizza Bianca med Mozzarella

grön italiensk pizza

Vad är mer italienskt än pizza? Vad är godare än en riktigt bra mozzarella på pizzan? Inget. Här har vi valt att göra en pizza bianca med crème fraiche istället för tomatsås och rikligt med goda grönsaker i stora bitar för smak och textur. I Sverige är det nästan obligatoriskt med pizzasallad till pizzan, men det är en svensk företeelse och nu är vi (i varje fall mentalt) i Italien så vi serverar rucola till vår.

Tillagning: 30 minuter Ingredienser: 1 pizza

– 1 färdig pizzadeg
– 2 dl crème fraiche
– 8 späda blad svartkål
– 1 knippe salladslök
– 1 ask blomkålsblommor (går också bra med vanlig blomkål som du skivar tunt) – 250 g Granarolo Mozzarella (2 paket)
– Extra Virgin olivolja
– Flingsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Fräs hela svartkålsblad, salladslök och blomkålsblommor i lite olja några minuter så att de blir mjuka. Låt vila medan du lägger ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på generöst med crème fraiche, lägg på de redan stekta grönsakerna och toppa med skivad mozzarella. Grädda i ugnen 8-10 minuter tills botten är helt genomgräddad och pizzan fått fin färg. Avsluta med lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.

Burrata bruschetta

italiensk bruschetta recept

Med få, riktigt bra ingredienser kommer du långt i köket. Här har du en magisk bruschetta som du gör klart på fem minuter, perfekt till minglet, förrätten eller en lätt middag på tu man hand. Självklart tar det lite längre tid om du bakar ditt bröd själv och gör din egen pesto. Tips är i så fall att förbereda det tidigare på dagen. Vi köper bröd och pesto och toppar med rikligt av den krämiga burratan.

Tillagning: 15 minuter Ingredienser: 4 personer

– 8 skivor bröd, gärna levain
– 250 g Granarolo Burrata (2 paket) – 8 soltorkade tomater i olja
– 4 msk pesto
– 2 msk g pinjenötter
– Färsk timjan
– Flingsalt och svartpeppar

Skär brödet i skivor och rosta det några minuter på båda sidorna i en stekpanna. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna (vakta noga, de bränns lätt). Skär tomaterna i mindre bitar. Bred pesto på brödet, lägg på soltorkad tomat och burrata som du river i mindre bitar. Strö över pinjenötter och några kvistar timjan. Avsluta med lite flingsalt och några drag med pepparkvarnen.

Gnocchi alla Romana

gnocchi recept

Det är en typisk rätt i Lazio och på svenska heter rätten ”Gnocchi på romerskt vis”. Det är en ”primo” – det vill säga första rätten som serveras efter aperitivo (fördrink) och antipasto (förrätt) och innan secondo (kött/fisk), dolce (efterrätt), espresso och slutligen digestivo (stark dryck). De vet verkligen hur man ställer till med middag i Italien! Originalrätten har inte brynt salviasmör till, men herregud vad gott det är med brynt salviasmör till.

Tillagning: 40 minuter Ingredienser: 4-6 personer

– 250 g mannagryn
– 1lmjölk
– 100 g riven Granarolo Parmigiano Reggiano – 40 g riven Granarolo

Parmigiano Reggiano – 50 g smör
– 2 äggulor
– Muskotnöt
– Salt & peppar
– 40 g smält smör

Brynt salviasmör
– 150gsmör
– 1 kruka färsk salvia

Sätt ugnen på 180 0C. Häll mjölken i en rymlig kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och riven muskot. När det börjar koka häller du i mannagrynen. Rör kontinuerligt, gärna med en ballongvisp, för att undvika klumpar. Ta av kastrullen från plattan när smeten tjocknat, lägg i 50 g smör och rör tills smeten är slät.

Tillsätt äggulor, 100 g riven Parmigiano Reggiano och blanda. Häll den fortfarande varma smeten på en oljad plåt och bred ut den med baksidan av en sked som är fuktad med vatten tills tjockleken blir 1 cm. Låt svalna. Stek under tiden några hela salviakvistar i 2-3 matskedar smör.

Tag ut rundlar på 4 cm med ett kakmått eller ett glas. Lägg rundlarna i en välsmord form. De ska överlappa varandra något. Pensla gnocchin med salviasmöret, täck med 40 gram grovriven Parmigiano Reggiano och toppa med de hela salviakvistarna. Gratinera i den varma ugnen i 15 minuter och under grillen i 5 minuter på högsta värme.

Nu är det dags att fixa det brynta salviasmöret. Lägg resterande smör och den färska salvian (hela kvistar) i en kastrull eller liten stekpanna. Smält smöret på hög värme, vispa hela tiden. Det brukar vara klart när det slutar bubbla och fått en nötig doft som påminner om smörkola – med salvia i. Servera gnocchin riktigt varm och låt var och en toppa sin portion med salviasmöret och de krispiga salviabladen.

Pasta med färska tomater och Quattrocento

pastarätter recept sommar 2020

En verkligt klassisk pastarätt som tillagas med ingredienser som ofta finns i skafferiet – snabb, enkel och magisk god. Tricket är att fräsa chilin med tomaterna och att använda pastavattnet i såsen. Pastavattnet gör så att såsen tjocknar och ger smak. Sen toppar du med valfri mängd Quattrocento.

Tillagning: 20 minuter Ingredienser: 4 personer

– 400 g spaghetti eller bucatini (tjock spaghetti med hål i)
– 400 g färska körsbärstomater, gärna ekologiska som smakar mycket mer – 2 vitlöksklyftor
– Chili
– Extra Virgin olivolja
– Granarolo Quattrocento
– Salt
– Hackad bladpersilja

Koka upp pastavattnet, det ska vara rikligt med vatten (1 liter per 100 gram pasta) och salta generöst (1/2 msk per liter vatten) när pastavattnet har börjat koka. Koka pastan ”al dente”, dvs pastan ska ha en lite kärna kvar. Eftersom du ska röra ner pastan i en varm sås så kan du koka den 1-2 minuter kortare än vad som står på paketet, då brukar det bli perfekt vid servering. Tips: gör som italienarna, ta för vana att smaka på din pasta under tillagningen och gå inte enbart på antal minuter pastan ska koka enligt förpackningen. Hur ”al dente” du föredrar din pasta är såklart en smaksak, men det är en stor skillnad i ätupplevelse om du får en pasta som är perfekt enligt din preferens jämfört med pasta som har kokat för kort eller för länge. Spar 2-3 dl pastavattnet när du häller av vattnet.

Fräs vitlök och chili efter smak i lite olivolja, tillsätt körsbärstomaterna delade i halvor och en slev kokvatten från pastan. Låt tomaterna puttra ett par minuter så att de mjuknar.

Blanda den avrunna pastan med tomatsåsen, lite olja, en slev kokvatten från pastan och hackad bladpersilja. Värm snabbt på spisen någon minut så att hela rätten tar smak. Strö över rikligt med riven Quattrocento vid servering.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *