5 samlarklockor som väcker habegär

klockkvaliteten kaplans november 2019

Klockkvaliten på Kaplans är den ultimata upplevelsen för den som söker efter unika exemplar bland samlarklockor och kvalitetsur. Här hittar man allt från ovanliga modeller, intressanta NOS-klockor till vintageklockor från märken som Rolex, Patek Phillippe, Omega och Jaeger-LeCoultre – bara för att nämna några av världens mest exklusiva märken. Med mindre än två veckor kvar till nästa upplaga av Klockkvaliteten visar Kaplans nu upp några av guldkornen från auktionen.

På senaste auktionen våren 2019 såldes klockor för ett slutpris på över 9,3 miljoner SEK inklusive provisioner. Det finns förutsättningar för något liknande även denna gång när Kaplans experter nu än en gång handplockat klockor till Klockkvaliteten som äger rum lördagen den 16 november kl. 13:00 på Biblioteksgatan 5 i Stockholm.

Som alltid innehåller auktionen samlar- och vintageklockor med eftersökta referensnummer, men också det som man i klockvärlden kallar för ”moderna klassiker”, med sportiga stålklockor från t.ex. Rolex och Omega m.fl.

Det som dessutom utmärker denna auktionen lite extra är att den även samlar mindre kända varumärken och modeller som inte längre tillverkas.

Georgios Batselas, chef för Kaplans Klockvärdering listar här 5 objekt väl värda att spana in, klockor som fångar publikens stora intresse, med speciella komplikationer, eftersökta referensnummer eller banbrytande design för ett specifikt användningsområde.  

klockauktion samlarklockor kaplans klockkvaliteten november 2019

Ett utsökt exempel på speciella komplikationer är auktionsnummer 73Grand Complications från Patek Philippe, ett riktigt mästerverk i platina med ”Split-Seconds”. Det är en av de tre svåraste komplikationerna att bemästra, tillsammans med Tourbillon och Minute Repeater.

Två Rolex klockor som verkligen utmärker sig är auktionsnummer 61 och 62, två Day-Dates tillverkade i platina och beströdda med diamanter. Auktionsnummer 61 har en så kallad ”Full Pavé Dial” och är en klocka man sällan ser på marknaden. Under tiden den fanns i produktion var det en av de dyraste Rolex om gick att köpa ny i butik.

Auktionsnummer 120 är en Scubapro 450, som hardcore Seikosamlare kommer att uppskatta. Seiko har länge varit en tillverkare som legat under radarn för många samlare men som på senare tid uppmärksammats av fler och fler. Inte minst när det gäller deras äldre och många gånger banbrytande dykmodeller. 

Sedan har vi såklart en klocka som fått mycket uppmärksamhet i år – en klocka som flög till månen och tillbaka – Omega Speedmaster. Auktionsnummer 88 är en sen utgåva av den andra generationen Speedmaster, referens CK 2998. Den mindre boetten är klart charmigare och är en av anledningarna till att dessa äldre Speedmasters blivit så intressanta för samlarna.

Under denna länk finns samtliga av objekten från Klockkvaliteten samlade.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *