5 sätt till mer miljövänliga shoppingvanor

miljövänliga shoppingvanor

Oavsett om det handlar om mat, hygienprodukter, kläder eller elektronik så finns det sätt att göra din shopping mer miljövänlig. Här guidar vi dig igenom fem tips, som du kan ha i åtanke nästa gång du är shoppingsugen.

1. Handla lokalproducerat

Innan du handlar, undersök var produkten du tänker köpa är producerad. Shoppa närproducerade varor, och stötta de lokala företagen. Inte bara känns det bättre att veta att produkten du precis har köpt inte har fraktats från andra sidan jordklotet, det är också bra för planeten.

2. Satsa på begagnat

Genom att handla begagnat så bidrar du till minskad produktion av nya produkter och ökar livslängden på redan existerande produkter. Nu för tiden kan du köpa nästan allt begagnat, och många produkter är i utmärkt skick trots att de är begagnade. Företag som Blue City Sverige säljer begagnad elektronik och klockor, och både rengör och återställer produkterna innan de säljs vidare. Du får även reklamationsrätt på ditt köp precis som när du köper nya varor. Det finns massor av företag och plattformar på marknaden för just begagnade produkter, så du kommer inte få svårt att hitta det du söker.

3. Välj material med omsorg

Man glömmer lätt att olika material har varierande påverkan på miljön. Därför kan du försöka tänka dig för en extra gång innan du handlar och välja ett miljövänligare material. Många klädbutiker har börjat med miljövänliga kollektioner där kläderna till exempel är producerade av ekologisk bomull och tillverkade på ett mer hållbart sätt. Det kan ibland vara lite dyrare att handla miljövänliga material, men i slutändan rör det sig ofta om ett material i högre kvalitet som håller längre. Så undersök material på produkten och försök försäkra dig om att den inte innehåller massa farliga kemikalier som är dåligt för miljön.

4. Undvik onödiga impulsköp

Det är lätt att plocka på sig fler varor än man behöver, oavsett om man är i matbutiken, klädbutiken eller köper verktyg och teknik. Många butiker är designade för att uppmuntra oss att köpa lite extra när vi ändå är där, genom att ha bra erbjudanden och smarta produkter framme vid kassan som bidrar till impulsköp. Shoppa mer hållbart genom att undvika att köpa produkter som du egentligen inte behöver.

5. Skippa plasten

Undvik att köpa produkter som är inpackade i plastförpackningar, plast är en riktig miljöbov. Ta med dig en egen påse när du handlar, och välj produkter som är paketerade på ett mer hållbart sätt. Zero Waste butiker är ett hett tips till dig som vill shoppa matvaror på ett miljövänligt sätt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *