5 utmärkta böcker om personlig utveckling

Varför använder sig idrottare så mycket av mental träning för att optimera sin prestation? Det är därför att idrottare i mycket högre grad än ”vanliga medborgare” aktivt söker efter sätt att utveckla sina färdigheter i strävan mot den perfekta prestationen. Coaching har blivit allt mer vanligt även inom affärslivet och kommer att bli mycket vanligare i framtiden.

Det som dock ännu inte är så vanligt är lägga upp målsättningar för sitt eget liv, att bli sin egen coach. Många har inga klara planer för vad man vill göra i livet och gör heller inget aktivt för att analysera sin tillvaro. Man låter vardagen flyta på och engagerar sig endast i det som ligger i en nära framtid, utan till synes några klara strategier för hur man skall nå sina mer långsiktiga planer.

Det som delvis kan verka lite passiverande i dagens samhälle är det faktum att det finns så otroligt många valmöjligheter i dagens samhälle. Vi har ett informationsutbud gällande allt och den kunskap som vi behöver ta till oss ändras hela tiden med en ökad hastighet.

Det finns dock en sak som jag har märkt att inte ändrats i samma takt som allt övrigt i vårt samhälle och det är hur vår hjärna fungerar. En av mina mest inspirerande sysselsättningar som kontrast till mitt stressiga jobb som företagsanalytiker har därför kommit att bli läsning av litteratur inom ett område som jag kallar personlig utveckling.

Även om en stor del av allt det som skrivs känns som en upprepning och att varje ny bok som jag tar i är en omarbetning av en annan bok inom samma område har läsning inom detta området väsentligt bidragit till att hitta ny inspiration i vardagen. Läsning av inspirationslitteratur och personlig utveckling har blivit min livscoach som hjälper mig att ständigt hitta nya utmaningar i livet och att utvecklas som människa.

De bästa böckerna som jag läst den senaste tiden finns listade nedan:

1. The Secret, Rhonda Byrne . Mycket har skrivits om denna bok och många har inspirerats av det budskap som förs fram i boken. I ett nötskal är budskapet följande; du är kraftfull magnet som drar till dig det du tänker på och starkt känner för. Ifall du vill uppnå något positivt i ditt liv gör du därför bäst i att fokusera på det positiva och inte tänka för mycket i negativa banor. Annars finns risken att du attraherar det negativa i ditt liv istället. Inget revolutionerande i sig, men en mycket läsvärd och inspirerande bok det oaktat.

2. Greatness Guide, Robin Sharma . Från författaren av Munken som sålde sin ferrari kommer denna läsvärda bok som kunde sammanfattas i ”konsten i hur du når framgång i ditt liv”. I boken fokuseras mycket kring hur människor låter sin rädsla sätta gränser för att nå framgång i sina liv. Även om boken i de tankegångar som förs fram känns som en upprepning av mycket av det som jag läst om tidigare i ämnet finns det i boken vissa nya nyansskillnader och praktiska exempel som sätter fingret på precis vad du kan göra för att förbättra effektiveteten och nå framgång i ditt liv. Kapitlet ”Var smart, ge dagen en tidig start” är ett av de många kapitel i boken som kommer med smarta och handfasta tips om hur just du kan förbättra inspireras till att tänka annorlunda och bli mer framgångsrik.

3. ReWork, Jason Fried, David Heinemeier Hansson
Denna bok hör till den nya kategorin av böcker som blivit allt mer populära där författaren genom nya revolutionära tankesätt försöker vända upp och ner på konventionella teorier inom en given vetenskap. Denna bok är avsedd att vara utpräglad affärsrelaterad men kan lika bra läsas av varenda en som är intresserad av att förbättra sin vardagseffektivitet. Det mest givande i boken ur min synvinkel är de praktiska tips som ges om hur man skall jobba smartare, inte hårdare. Framförallt gillar jag att författarna verkligen kritiskt granskar det samhälle vi lever i och aktivt tar ställning till sådana samhällsfenomen som stjäl onödig tid av vår vardag. Språket i boken är raktfram, vilket gör den mycket lättläst.

4. Möjlighetstänk!: mental träning i nytt ljus, Clas Malmström
Denna bok är lite mer teoretisk än ovan nämnda böcker, men författaren har ändå lyckats referera till vardagliga situationer och har fått det till en mycket läsvärd bok. Framförallt erbjuder boken mentala träningsmetoder med övningar som enkelt kan tillämpas varje dag för att öka entusiasmen i livet. Framförallt har jag genom boken ytterligare fått bekräftat att den entusiasm som man har inför livet och dess utmaningar mycket hänger på en själv, dvs. man måste aktivt bekämpa nervositet, rädsla och uttråkning för att fylla sitt liv med entusiasm och livskraft.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *