6 enkla sätt att spara el

billig el online

De höga elpriserna har varit väl framme i nyheterna den senaste tiden. För att undvika obehagliga överraskningar i elräkningarna tar vi här fram några tips som håller kostnaderna nere.

Det finns mycket du kan göra för att hålla elförbrukningen nere. Här är några förslag:

Jämför elbolag

Vi är ofta alltför bekväma då det gäller att jämföra elpriser mellan olika bolag. Om du vill ha marknadens mest konkurrenskraftiga elpriser är det värt att hålla ögonen uppe. Mycket har nämligen hänt sedan den svenska elmarknaden blev öppen för drygt 20 år sedan och nu finns många aktörer att välja bland.

Om du vill läsa mer om hur den Svenska elmarknaden och få tips på hur du sparar el kan vi tipsa om serien Palle & Energitjuvarna som finns hos Cheapenergy.se. Det är ett helt svenskt, oberoende elbolag som gör sitt allra bästa att hålla dina elpriser nere.

Ta tillvara på det naturliga ljuset

Försök att in i det längsta ta tillvara på det naturliga ljuset istället för att förlita dig på articifiellt ljus. Om du jobbar hemma är det också bra att ordna din arbetsplats så att det naturliga ljuset flödar in på ditt skrivbord. Låt också takbelysningen vara avstängd så mycket som möjligt. Välj istället en skrivbordslampa med låg effekt. Speciellt vintertid kan det också vara en bra idé att ha gardiner och persienner i en ljusare nyans än under resten av året för att maximera ljusinsläppet i hemmet.

Byt glödlampor

Att byta ut vanliga glödlampor mot LED-lampor är en stor energibesparing eftersom de är mycket mer energieffektiva. De håller också betydligt längre. Trots det högre priset betalar det sig i alltså tillbaka i både lägre elkostnader och längre livstid.

Håll lamporna släckta

Det både enklaste och vanligaste sättet att spara el är att inte ha för många lampor tända samtidigt. Hur många lampor behöver du använda samtidigt? Gör det till en vana att släcka lamporna när du lämnar ett rum och använd glödlampor som inte behöver värmas upp på platser där lampor används endast under korta perioder.

Vintertid kan du också gärna använda dig av stearinljus. Det spara inte endast el, det är också både romantiskt och fridfullt!

Byt ut gamla hushållsmaskiner mot energisnåla modeller

Fundera på att uppgradera gamla hushållsapparater mot nyare och energisnålare varianter. Tekniken har utvecklats enormt under de senaste åren och nya modeller har är oftast utformade för att spara energi. Om du inte har möjlighet att byta ut dina gamla hushållsmaskiner bör du åtminstone tänka på hur du använder dem.

Avslutningsvis – koppla ur apparater som inte används

Visste du att apparater som är inkopplade fortsätter förbruka energi även när de är avstängda? Stäng av datorn och koppla ur den i slutet av dagen. Den använder mycket energi. Även TV:n är drar extra energi om den är ikopplad hela tiden. Gör det till en vana att hålla koll på alla dina elapparater i hemmet. När du tänker på det finns det säkert en massa maskiner som är ikopplade helt i onödan.

Andra saker att hålla koll på isoleringen i hemmet samt använding av varmvatten eftersom båda kan vara stora energitjuvar. Som du märker finns det många olika områden du kan spara el på när du tänker efter. Det är just det som är nyckeln – tänk efter lite gällande din elförbrukning. Både din plånbok och miljön kommer att tacka dig för besväret!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *