I dessa tider finns det mer tid än vanligt för de flesta att läsa. Böcker kan vara en verklighetsflykt och ett rent nöje. Det kan också vara ett utmärkt sätt att lära sig något nytt och inspireras till personlig utveckling. I denna artikel plockar vi fram några av de mest läsvärda böcker om pengar och ekonomi som finns på marknaden.
“The secret to success in any field is to find what successful people do, think about and act on, and do the same.”
— Tony Robbins
Inom områden som ekonomi och personlig utveckling finns en del riktigt bra faktaböcker som vi alla kan lära oss mycket från. Även självbiografier är väldigt nyttiga eftersom du genom dessa ofta får ta del av olika människors tankar på ett djupare plan.
Det finns mycket att lära av andras erfarenheter och böcker är ett riktigt bra sätt att ta till sig lärdomarna.
Nedan har vi listat några bra böcker inom ekonomi och personlig utveckling för alla som törstar efter kunskap och underhållning. Om ni vill ha ytterligare boktips kan vi även rekommendera en riktigt cool webbplats där ni hittar mängder av böcker och bokrecensioner – 1MiljonBoktips.se!
1. Money: Master the Game – Tony Robbins
Napoleon Hills bok Think and Grow Rich från år 1937 nämns ofta som en av de bästa böcker som skrivits inom området personlig utveckling. Under två årtionden i början av 1900-talet intervjuade Napoleon Hill 500 av den tidens mest framstående individer, som Andrew Carnegie, Henry Ford och Thomas Edison för att reda ut hemligheten bakom deras framgångar.
Han kom fram till att de alla delade samma fokus på sina målsättningar och att det var detta i kombination med en brinnande vilja, tro på sin förmåga och envishet som gjorde dem framgångsrika.
Hills budskap att helt vanliga människor kunde övervinna hinder och bli framgångsrika ingav hopp till en hel generation av läsare som kämpade sig igenom den stora depressionen på 30-talet och Think and Grow Rich blev en av de mest sålda böckerna genom alla tider. Ett högaktuell ämne i dagens läge, som ni kunde läsa om i denna artikel.
Det är också denna bok som tjänade som inspiration när Tony Robbins, en av vår tids mest kända inspiratörer inom personlig utveckling, släppte sin tredje bok Money: Master the Game. Boken är över 600 sidor lång och ett riktigt kraftpaket för den som är intresserad av både ekonomi och personlig utveckling.
Boken är inte en traditionell bok inom självhjälp, utan här får du en hel del praktiska tips både om hur du skall agera och tänka för att bli framgångsrik då det gäller att hantera privatekonomin. Detta gör han dels genom att metodiskt redogöra för typiska privatekonomiska misstag som vi gör och genom att visa hur vi kan bli bättre på att tänka som framgångsrika placerare vid olika situationer.
En intressant del av boken är kapitlet ”Invest like the .001 %: The Billionaires Playbook”. I detta kapitel finns personskildringar, tillsammans med intervjuer där Robbins försöker reda ut hemligheten bakom dessa personers framgångar.
Att han skildrar tolv av vår tids mest framgångsrika placerare, däribland Ray Dalio, John C. Bogle, Warren Buffett och Sir John Templeton, gör det riktigt läsvärt och lärorikt.
I ett skilt kapitel i boken redogör Robbins även för Ray Dalios ”All Season Strategy”, en strategi för placeraren som skall säkerställa att portföljen ger avkastning under såväl goda som dåliga tider. Något som även det är aktuellt i dagens läge.
2. Vägen till ekonomisk frihet – Bodo Schäfer
I denna bok finns några utmärkta tips för hur du kan utmana dig själv och samtidigt bygga upp dina finansiella muskler. Det är en välkänd sanning att vi inte blir rika endast genom en hög lön. Oftast anpassar vi nämligen våra utgifter efter inkomsterna och uppgraderar vårt leverne i samma proportion som de ökade inkomsterna. Om vi inte klarar av att spara då vi har små inkomster, kommer vi knappast heller inte att klara det när inkomsterna ökar.
Därför är det rätt populärt i böcker gällande privatekonomi att poängtera att man alltid bör börja med att betala sig själv innan man tar hand om övriga utgifter för att inte lämna sig några andra alternativ än att leva i enlighet med den månatliga budgeten. Oftast innebär dessa tips att man tar en viss procentsats av lönen, som t.ex. 10 % av månadslönen varje månad och lägger undan på ett spar- eller investeringskonton.
Det finns en del bra alternativ bland det senare nämnda i dagens läge. Här kan nämnas SAVR som är en helt ny handelplattform för fonder som utmanar bland annat det för svenskarna mer bekanta Avanza. Det är främst med lägre avgifter man konkurrerar om kunderna.
Schäfer erbjuder även en annan typ av utmaning i sin bok Vägen till ekonomisk frihet. Enligt denna modell skall du skaffa dig ett konto på vilket du varje månad under 18 månaders tid sätter in ett belopp som är dubbelt så stort som föregående månad. Just 18 månader skall enligt Schäfer ge en tillräckligt med tid för att skaffa sig nya och utökade inkomstkällor. Fördelen med denna modell är att man utmanar sin kreativitet och gör sig mer benägen att anta nya utmaningar med ett klart mål i sikte.
Månader | Kronor |
1 | 0,5 |
2 | 1 |
3 | 2 |
4 | 4 |
5 | 8 |
6 | 16 |
7 | 32 |
8 | 64 |
9 | 128 |
10 | 256 |
11 | 512 |
12 | 1024 |
13 | 2048 |
14 | 4096 |
15 | 8192 |
16 | 16384 |
17 | 32768 |
18 | 65536 |
Källa: Vägen till ekonomisk frihet, Bodo Schäfer (s.194)
Vi ser på modellen att insatserna är blygsamma till en början och att det för en person med normalinkomst börjar bli riktigt svettigt ungefär vid den 14:e månaden. Idén är ju också att du vid den tidpunkten skall ha funnit något som börjat generera tilläggsinkomster. Även om modellen kan te sig rätt orealistisk vid en första anblick är det ett bra exempel på hur du i din privatekonomi kan införa mer konkreta målsättningar för att bygga dina ”privatekonomiska muskler”.
Problemet med de flesta av oss är ju ofta att vi inte har tillräckligt konkreta målsättningar gällande de ekonomiska mål vi vill uppnå. Det lämnar ofta vid att vi lägger upp diffusa målsättningar över vad vi vill uppnå. Om vi har mer konkreta siffror att jobba med så blir vi ofta också mer kreativa då det gäller de strategier som vi använder oss av för att uppnå dessa. Finns möjligheter att tjäna extra vid sidan om jobbet? Finns det avgifter att skala bort för att ha mer pengar att lägga undan varje månad?
Detta var endast en del av allt som finns i boken då det gäller att skaffa sig de rätta tankeverktygen för att bli en mästare gällande hantering av pengar. En riktigt läsvärd bok, med både inspiration och praktiska tips.
3. Rich Dad, Poor Dad-serien – Robert T. Kiyosaki
Ingen annan kan skriva om ekonomi på ett så enkelt och läsvärt sätt som Robert T. Kiyosaki. Det är också en av hemligheterna bakom hans framgångar som författare. Han har skrivit mer än 26 böcker, som sålt i över 27 miljoner exemplar och översatts till 51 språk.
Robert Kiyosaki fick sitt stora genombrott som författare med självhjälpsboken Rich Dad, Poor Dad. I boken berättar Kiyosaki om vad han lärde sig av ”sin rika pappa”, enligt Kiyosaki en barndomsväns pappa som kom att bli Kiyosakis privatekonomiska mentor. Kiyosakis egen biologiska pappa (bokens ”Poor Dad”) var enligt Kiyosaki högutbildad och hade en lyckad karriär, men han kom ändå att privatekonomiskt misslyckas medan ”rika pappa”, som saknade högre formell utbildning, blev mycket rik.
I all enkelhet kan man säga att budskapet i böckerna bygger på följande modell:
Enligt Kiyosaki är det att föredra att hållas på den högra sidan av denna modell eftersom man i dessa fall inte är begränsad av den tid man lägger ned på jobbet för sin inkomst. Personer som lyckats bygga upp en portfölj av t.ex. fastigheter, företag och motsvarande som inte i sig kräver ens närvaro för att generera kassaflöden har en mycket bättre möjlighet att lyckas bli finansiellt oberoende. Som kontrast till detta är personer på den vänstra sidan av modellen, som endast förtjänar pengar i förhållande till sin arbetsinsats.
Vill man vara kritisk kan man påpeka att modellen samt hans böcker bidragit till att skapa en hel generation av opportunistiska fastighetsspekulanter, ett område där också Robert Kiyosaki byggde upp sin förmögenhet inom. Som tankeverktyg är dock böckerna mycket inspirerande, speciellt eftersom dessa är kopplade till en bra och instruktiv historia.
Innan du rusar in för att köpa dina första bostäder i uthyrningssyfte gäller det dock att komma ihåg att vi befinner oss i ett annat läge än vad författaren gjorde i när han köpte sina första fastigheter.
De låga räntorna i kombination med kvantitativa lättnader har nämligen eldat på priserna och skapat bubblor i de flesta tillgångsslag i snart 10 års tid. Lagstiftningen är också en annan i USA gällande skatter vid fastighetsköp. Till detta kommer också de corona-tider som vi nu genomlever som lätt kan halvera priserna på bostadsmarknaden.
Men som inspiration är böckerna riktigt bra. Det unika är att Kiyosaki lyckats med att tillföra nya intressanta ämnen i samtliga av sina böcker, trots att alla bygger på samma idé runt kassaflödeskvadranten. Nedan är de sju böcker av böckerna i serien:
1. Rich Dad, Poor Dad (1997)
2. Cashflow Quadrant (1998)
3. Rich Dads Guide to Investing (2000)
4. Retire Young Retire Rich (2002)
5. Who took my money? (2004)
6. Increase Your Financial IQ (2008)
7. Conspiracy of the Rich: The 8 New Rules of Money (2014)
4. Världens 99 bästa investerare: Hemligheten bakom framgångarna – Magnus Angenfelt
Det är alltid lika intressant att läsa om personer som lyckats inom områden som de brinner för. För den som är intresserad av placeringar är detta en riktig guldgruva som innehåller personporträtt och de placeringsstrategier som några av 1900- och 00-talets största investerare använts sig av.
En bok som man gärna återvänder till och läser många gånger. Ett riktigt lexikon över tillgängliga placeringsstrategier och även ett idéuppslag över alternativa tillgångsslag att placera i.
På denna länk kan du läsa en närmare beskrivning av boken i en skild artikel som vi skrivit om boken.
5. Tradingguiden: Allt du behöver veta om finansmarknaden – Jonas Bernhardsson
En bok som vi även nämnt i en tidigare artikel är Tradingguiden av Jonas Bernhardsson. Detta är en riktig klassiker – en av de bästa svenska böckerna inom området om du frågar oss.
Boken är skriven redan år 2001, men den är ändå lika aktuell ännu idag och alltså en av de bättre böcker som skrivits gällande aktier och placeringar. Trots namnet på boken lär man sig på ett intressant sätt det mesta man behöver veta som placerare, allt från ekonomisk historia till teknisk analys.
Mycket nödvändiga kunskaper i dagens utmanande omvärld.
6. Svenska miljardärer – Birgitta Forsberg
I denna bok har författaren verkligen lyckats fånga karaktärerna på ett intressant sätt. I boken finns i detalj beskrivet de levnadsöden som ligger bakom framgångarna hos några av våra svenska miljardärer.
En bok där från vilken alla kan dra nytta av många av de lärdomar i form av framgångar och misslyckanden som dessa personer haft i sina liv. Det som är speciellt bra med just denna bok är att den rymmer många intressanta livsöden och därmed också är mycket tidseffektivt för den som vill lära sig så mycket som möjligt på kort tid.
7. The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life – Alice Schroeder
Många böcker har skrivits om en av våra mest kända placerare genom tiderna, få är dock så uttömmande och personliga som just denna. Om du vill få en djupare förståelse för hur personen Warren Buffett fungerar och vad som gjorde att han blev den person han blev kan denna bok rekommenderas.
På drygt 800 sidor finns det mesta som du behöver veta om Oraklet från Omaha. Det är många som känner till hur han levt sitt liv under de senaste årtiondena. Men hur började egentligen hans liv och hur fattade han intresse för aktier och placeringar? Här får du veta allt om dessa frågeställningar.