70 år sedan Porsche kom till Sverige

porsche sverige 70 år

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserier som 911, 718 Boxster, 718 Cayman, Macan, Cayenne och Panamera. Även i Sverige finns premiummärket Porsche väl representerat och har kommit att bli förknippat med kvalitet och körglädje.

Vad få känner till är att den första bilen från Porsche kom till Sverige redan 1950. Här finns åtskilliga specialiserade återförsäljare som servar en unik kundgrupp, med en vagnpark på över 30 000 bilar.

Porsche i Sverige

Det var 1949 som ett telex från Gmünd i Österrike anlände till Scania-Vabis kontor i Södertälje. Avsändaren var Porsche och texten handlade om ett kontrakt där den mottagande parten ”godkänts som importör”.

Verksamheten körde igång 1950 och Sverige blev historiskt som märkets andra exportmarknad efter Schweiz.

Den allra första bilen levererades 11 maj 1950 och under det inledande året skulle 13 fordon komma att registreras i Sverige. Samtliga bilar kom från den idag berömda serien av 52 handbyggda Porsche 356/2 med karosser av aluminium. Bilarna tillverkades i Gmünd under utmanande förhållanden, innan flytten av verksamheten till Stuttgart i Tyskland.

Motorsport en viktig del i framgångarna

Då som nu var motorsport en viktig del av framgångarna. En av dem som tidigt väckte intresset för Porsche i Sverige var C-G ”Hejsan-Hejsan” Hammarlund.

Programledaren i legendariska Sveriges Bilradio tävlade framgångsrikt med Porsche 356. Han vann bland annat Midnattssolsrallyt 1954 och under perioden 1959–1962 var han nära nog oslagbar. Det blev inte mindre än fyra SM-guld i racing på raken med Porsche.

porsche björn waldegård

Nästa stora steg för Porsche inom svensk motorsport togs i slutet av 60-talet. Björn Waldegård vann Svenska Rallyt 1968, 1969 och 1970 med Porsche 911. Samtidigt gjorde han succé internationellt som förare i Porsches fabriksteam, med segrar i klassiska Monte Carlo-rallyt både 1969 och 1970.

I takt med tävlingsframgångarna utvecklades den svenska återförsäljarorganisationen. Inledningsvis såldes Porsche via Volkswagen-handlare men under 80-talet etablerades specialiserade och märkesbundna återförsäljare. Landets första riktiga auktoriserade återförsäljare av Porsche låg på Lindhagensplan i Stockholm.

Porsche i Sverige idag

Svenska Porsche-nätverket har idag tio toppmoderna Porsche Center och tre Porsche Service Center som servar en av Sveriges mest entusiastiska kundgrupper. Idag finns över 30 000 bilar och ett stort antal klassiska modeller syns på vägarna under sommarhalvåret.

Under de senaste 20 åren har Porsche gått från att vara en nischad sportbilstillverkare till en allt större aktör inom bilindustrin. Flera nya och framgångsrika bilmodeller har lanserats. Däribland Cayenne, Panamera, Macan och Taycan.

Porsche har därmed utvecklats till ett bredare premiummärke med fokus på högsta nivå av kvalitet och körglädje i varje segment. För tillfället satsar fabriken också hårt på elektrifiering.

Porsche Taycan 4S.

Porsche har vuxit starkt i Sverige de senaste åren mycket tack vare laddbara bilmodeller. Redan 2013 introducerades de första laddhybriderna Panamera S E-Hybrid och superbilen 918 Spyder, som följdes 2014 av Cayenne S E-hybrid. 2019 presenterades den första helelektriska sportbilen Porsche Taycan. Nybilsförsäljningen i Sverige 2020 består till ca 50 procent av laddbara bilar och runt hörnet väntar fler helelektriska modeller.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *