70-åringen SAS firas med retroutställning

Porträtt vid framför Sverre Viking DC-6 år 1955 ©SAS

För att fira 70-åringen SAS öppnade Swedavia idag en utställning av flygbolagets tidsresa från 1946 och framåt. I den specialbyggda montern samsas flygbolagets uniformer genom tiderna med retro-chica kabinväskor, menyer, biljetter, tidtabeller och andra rariteter som idag är åtråvärda samlarobjekt. 

Ända sedan 1962, då Stockholm Arlanda Airport togs i drift, har SAS spelat en stor roll i flygplatsens utveckling. Satsningarna på inrikes- och Europatrafik samt interkontinentala direktlinjer, senast linjen till Los Angeles i mars, har varit bidragande till Arlandas starka trafikutveckling. Förra året slog flygplatsen nytt rekord med 23 miljoner resenärer.

Jubileumsutställningen ”Retro och uniformer genom tiderna” är till stor del en hyllning till de 70 senaste åren. Bakom utställningen står Reidun Boethius, som började sin livslånga karriär på SAS som flygvärdinna 1957. Under årens lopp har hon samlat på sig samtliga uniformer i utställningen samt en mängd åtråvärda samlarobjekt. Reidun har också genomfört modevisningar runt om i världen med sina uniformer, kanske inte så konstigt med tanke på att de designats av modeskapare såsom Dior och Calvin Klein.

– SAS har krympt avstånden i Sverige och mellan Skandinavien och världen. Därigenom har man under de senaste 70 åren haft en enorm betydelse för tillgängligheten till Sverige och som partner till flygplatsen. Vi hoppas att våra resenärer tar sig tid att besöka utställningen för att se den unika samling vi nu har möjlighet att visa på Arlanda, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

– Uniformen fungerar som SAS ansikte utåt och är en viktig del av SAS historia. Den har gjort det lätt för passagerarna att känna igen SAS medarbetare, både på marken och i luften. Jag är därför glad och tacksam över att få visa några av uniformerna ur min samling här på Arlanda, säger Reidun Boethius.

Utställningen finns på Terminal 5 mot Gate F26-39 och pågår till den 25 september.

swedavia-sas-70-ar-2
Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Arlanda, Reidun Boethius och Anders Wahlström, Head of Sales på SAS.

Om SAS-uniformen

Modets växlingar genom tiden har även påverkat SAS uniformer. Färgen har som regel varit mörkblå, men det har förekommit andra färger. Ving- och mössmärken, namnbrickor och knappar har fram till 1999 alltid varit guldfärgade.

Kvinnornas uniformer

1946 Uniformen, en kopia av andra världskrigets uniformer, var bredaxlad med knäkort kjol.

1948 Uniform inspirerad av Christian Diors ”New Look”; ett feminint mode med lång, vid kjol.

1949 En beige tropikuniform syddes till de värdinnor som flög på den nya linjen till Bangkok.

1957 Värdinnorna deltog i designen av en ny, snäv och elegant mörkblå dräkt.

1965 Det franska modehuset Carven skapade en ledig uniform med kort kjol.

sas-uniform-60-talet
Flygvärdinna i sommaruniform, som designades av Carven år 1967. ©SAS

1967 En ljusblå sommaruniform med matchande kappa. Det blev den mest populära uniformen.

1971 Modehuset Dior stod för designen av en ny vinteruniform i en helt ny färg: turkos.

SAS, Uniforms, Air hostess uniform designed by Christian Dior, 1971-1983.
Flygvärdinna i turkos uniform som designades av Christian Dior mellan åren 1971-1983. ©SAS

1983 SAS fick en ny företagsidentitet. Calvin Klein skapade de nya uniformerna, samma modell i mörkblått eller gråbeige. Klein lyckades även få tillstånd att ändra flygvärdinnans skärmmössa.

SAS Uniforms. Air hostess in summer uniform with cap and shoulder bag in bordeuax coloerd leather designed by Calvin Klein 1983-1999. Air hostess on the front of SAS aircraft.
Gråbeige sommaruniform som designades av Calvin Klein mellan åren 1983-1999. Till detta hörde även en vinröd axelväska i läder. ©SAS

Männens uniformer

1946-1966 Modet har inte ändrats lika ofta för männen. 1946 års militärkopia ändrades under tiden men en ny modell, en enkelknäppt kostym, kom först 1966. Utställningens uniform är från 1950-talet.

1960-tal Pursern på långlinjerna bar en vinröd kavaj under serveringen. Under 1970-talet var serveringskavajen turkos. Till Calvin Kleins uniform bar pursern en dubbelknäppt vit kavaj.

1983 SAS flygvärdsuniform med samma vingmärke som flygvärdinnorna.

2000-nutid Inför sekelskiftet fick SAS återigen ett nytt utseende. SAS Design Team skapade en ny flexibel uniformsgarderob. Färgerna är mörkblått och sand, men guldet har blivit till silver.

2016 Inom kort lanserar SAS sin nya uniform.

SAS DC-8-33. Folke Viking 1965. Crew at Long Beach airport before delivery
Herruniformer från år 1965 framför flygplanet SAS DC-8-33. ©SAS
Join the Conversation

1 Comments

  1. says: CArina Rizell

    Min far Torsten Bergenhag anställdes på SAS på 50-talet och vi har kvar hans uniform och en handsydd galauniform. Pappa var noggrann med att vi skulle ta väl hand om dessa vackra kläder med tillbehör. Finns det något museum vi kan ge bort allt till eller vem kan vi ge allt till? Bästa hälsningar Carina Bergenhag Rizell tel: 0708-262632

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *