Det finns ett större intresse än någonsin bland svenskar att bli företagare. Det visar en nya undersökning som nyss gjordes av Sifo på uppdrag av Visma. Men det finns mycket att tänka på när du tar steget in i livet som företagare.
Här har vi i åtta punkter sammanfattat våra bästa råd för den som vill bli företagare.
1. Ägande är viktigt
Speciellt som ny företagare är det lätt att sälja ut sig själv i desperationen över att få finansiering för sina satsningar. På längre sikt kan dock varje procent som man ger bort i form av ägande bli oerhört kostsamt.
Ifall du har en tilltro till din företagsidé och din egen förmåga bör det vara av högsta prioritet att bibehålla varje procent av ägande. Trots att det kan kännas smickrande ifall ”affärsänglar” eller motsvarande investerare kommer med erbjudanden.
2. Sätt dig in i motpartens sits vid förhandlingar
Alla har vi våra svaga sidor oavsett om man är etablerad företagare med god ekonomi eller en mindre aktör med skriande behov av pengar. Vid en förhandling gör du därför bäst i att ta reda på så mycket som möjligt om motpartens behov innan du sätter dig vid förhandlingsbordet. När det handlar om en ”starkare” part är det oftast rädslan för att gå miste om möjligheter som utgör svagheten.
Detta i kombination med girighet kan göra att det faktiskt är den tillsynes svagare parten som har en fördel vid förhandlingar. Det mesta handlar om att inte avslöja för mycket om sin desperation och att precis som i punkten ovan, inte sälja sig för billigt.
Då det gäller förhandlingar är det viktigt att komma ihåg att det inte finns något som heter välgörenhet eller tacksamhetsskuld när det gäller affärer.
3. Dröm stort men lev smått
I nästan all form av litteratur inom självhjälp matas vi med råd om att tänka stort och leva stort. Självklart skall du ha höga målsättningar och stora drömmar, men kom ihåg att ha båda fötterna på marken i alla sammanhang.
Historien är fylld med exempel på personer som låtit framgången ändra på personligheten till den grad att man börjat tro på historierna om sin egen genialitet.
Det är det första steget mot stagnering i den egna framgångssagan. För att lyckas krävs det en ständig hunger och en vilja att utvecklas oavsett inom vilket område du verkar. Det gäller inom idrotten, men även som företagare. Du bör alltid se till att bibehålla din skärpa och visa ödmjukhet om du vill ha en långvarig karriär fylld med framgång.
4. All företagsverksamhet bygger på kontinuerlig utveckling och förbättring
Det som inte utvecklas stagnerar i sinom tid. Det har ingen betydelse om dina produkter eller tjänster är de hetaste på marknaden just nu. Utvecklingen är snabbare än någonsin och det är alltid nya, bättre versioner på väg. Det enda sättet att gardera sig mot detta är att hela tiden jobba mot att utveckla verksamheten.
5. En övertro på sig själv straffar sig alltid förr eller senare
Detta tål att upprepas – ett öppet sinne och ödmjukhet inför uppgiften är bland de viktigaste egenskaperna ifall du vill bli framgångsrik. Att underskatta konkurrenterna och ha en övertro på din egen förmåga är bland de största misstagen du kan göra i företagsverksamhet.
Det är inte alltför ovanligt att de som möter på konkurrenter reagerar genom att hävda sin egen överlägsenhet samt påpeka brister hos andra. En vis företagare inser dock att det alltid finns saker att lära sig av andra. Ta lärdom av andra istället för att envist fokusera på det du själv erbjuder.
6. Lägg inte alla ägg i en korg, utan diversifiera
I uppstartningsfasen bör största delen av fokuset ligga på att en företagsidé för att generera pengar. Men i en omvärld som ändras i en allt snabbare takt kan det vara en bra idé att så fort som möjligt sprida på riskerna. Det vanligaste misstaget vi gör är att endast förlita oss på en uppdragsgivare. Det gör att du som företagare är precis lika utsatt som om du var anställd.
Även om du har en enda uppdragsgivare som betalar dig bra bör du alltid se till att diversifiera ditt inkomstflöde – om möjligt med flera tjänster och produkter.
7. En idé i sig är inget värd utan rätt genomförande
Företagsidéer finns i överflöd här i världen. Ytterst få av dessa är dock helt unika, utan de flesta tillsynes nya idéer är hybrider av något som redan existerar.
Bli aldrig kär i en affärsidé bara för att du själv tycker om den. Vi har alla våra intressen här i livet, men skillnaden mellan en framgånsrik företagare och en visionär ligger oftast i att den tidigare förmår se skillnaden mellan en hobby och en genomförbar affärsidé.
8. Det går inte att bli framgångsrik utan rätt typ av envishet
I nästan all typ av inspirationslitteratur nämns vikten av att aldrig ge upp och att fortsätta jobba med dina dröm oavsett vilka hinder du möter. Vad man ofta glömmer bort är att nämna är att det även behövs rätt typ av envishet för att lyckas.
Det finns en stor mängd av människor som jobbar riktigt hårt och verkar vara outtröttliga idésprutor när det gäller att starta upp nya företagsverksamheter.
Trots detta verkar det som att de aldrig riktigt lyckas med något, utan det blir mest halvdana försök som efter en tid rinner ut i sanden. Det ligger i människans natur att bära på en entusiasm för allt som är nytt. Detta gäller oavsett om det handlar om en ny motionsform, diet eller en företagsidé.
Det är när vardagen kommer emot som utmaningarna börjar. Plötsligt känns inte den nya företagsidén så spännande längre. Det har blivit en del av vardagen där det handlar om hårt arbete, snarare än passion.
Det är här som envisheten för första gången testas på allvar. Det är också här som många väljer att gå över till nästa företagsidé då framgången inte var så snabb som förväntat.
Det tar ofta tid att göra något framgångsrikt. Tyvärr är vi i dagens samhälle vana med att saker skall gå snabbt. Det är ett av de största hindren bland de flesta av oss. Att gå från idé till handling är viktigt, men det gäller också att ha envisheten att inte ge upp när du möter på de första motgångarna.