9 eleganta rökrockar till höstmyset

rökrockar

Med inspiration från en läsarfråga har vi åtagit oss att reda ut utbudet av rökrockar på marknaden. Ta för all del kontakt via mail eller kommentarsfältet om ni har fler traditionella klädesplagg som ni undrar över.

Uppgiften visade sig dock rätt svår. I dagens läge är rökrocken ett rätt utrotningshotat klädesplagg som främst hänger sig kvar i någon typ av hybridform, där man till smokingjackan använder tyg som traditionellt sett använts till rökrocken. Till dessa tygsorter hör kanske främst sammet med krage i siden.

Det är å andra sidan helt förståeligt att det är svårt att få tag på riktiga rökrockar nuförtiden. I en tid där det är svårt att hitta inomhusutrymmen där man får avnjuta sin cigarr har den praktiska användningen av plagget minskat rejält. Eventuellt har det blivit ekonomiskt oförsvarbart för de större modehusen att hålla sig med traditionella rökrockar i sina kollektioner.

Tidigare användes rökrocken av gentlemän när de äntrade rökrummet för att undvika att röklukten fäste sig på de riktiga festkläderna. I engelskan har man ofta använt uttrycken Dinner Jacket och Smoking Jacket för att särskilja dessa två kavajer. Nuförtiden verkar det som att dessa två uttryck går in i varandra. I svenskan är det enklare där man alltså helt enkelt kan använda sig av rökrocken som begrepp.

Trots svårigheten att få tag på traditionella rökrockar det finns det ändå några traditionella, främst brittiska och amerikanska märken som ännu har rökrockar av hög kvalitet i sina utbud. Tyvärr verkar det alltså som att det inte finns några svenska sajter som erbjuder riktiga rökrockar av hög kvalitet. Skall man hitta några här blir det att ty sig till Buttericks eller andra kostymaffärer som erbjuder en att vara Hugh Hefner för en dag.

Om ni har en resa till London inprickat har ni dock alla möjligheter i världen att hitta anrika brittiska märken som ännu erbjuder rökrockar av hög kvalitet.

Nedan har vi listat några snygga rökrockar på marknaden just nu. Rökrocken finns i olika utföranden, främst alltså i sammet och siden. Mest populärt är dock sammet och bred krage i siden. Helst skall rökrocken vara av en längre modell för att uppfylla sitt syfte att skydda kläderna från röklukt.

De mest populära färgerna hos rökrockarna har varit burgundy, mörkgrön, mörklila och navy. Detta delvis för att särskilja klädseln från den helsvarta smokingen, som alltså i England ofta benämns Dinner Jacket.

rökrock utbud velvet smoking jacket

Ett märke med en rätt kort historia, men med ett av de bästa utbuden på marknaden är Duke & Digham. Här hittar man modeller som påminner om en hybrid mellan badrock och rökrock. De breda sidenslagen på kragen ger dock klara antydningar om vad det handlar om för plagg.

smoking jacket scottish pattern

Vi återgår till den egentliga listan över våra tips på ”kvalitetssäkrade” rökrockar. Denna klassiskt skotskrutiga rökrock kommer från anrika brittiska Derek Rose.

velvet smoking jacket

Ett märke som kanske är mest känt för sitt samarbete med hästkapplöpningen Royal Ascot är brittiska Oliver Brown. Här en rökrock med fantastiskt snygga detaljer.

Från engelska Favourbrook kommer denna rökrock i Navy. Förutom deras fina utbud av så kallad ”Eveningwear” skall Favourbrook ha en eloge för att man kan skilja på de klassiska uttrycken Smoking Jacket och Dinner Jacket i sitt utbud.

Från brittiska Savvy Row kommer denna vintage rökrock som härstammar från 1930-talet. Savvy Row är såtillvida intressant, att de köper upp klassiska begagnade Savile Row-plagg från t.ex. Huntsman, Aquascutum, Crombie och Henry Poole för att sedan sälja plaggen vidare till sina krävande kunder.

Om vi förflyttar oss till andra sidan Atlanten har vi kommit till amerikanska Smoky Joe’s som specialiserat sig just på kläder och accessoarer för rökaren. Med kunder som bland annat James Brown och Sammy Davis Jr. har man ett rik historia att bygga vidare på. Smoky Joe’s har alla de flesta av de traditionella färgerna i sammet i sitt utbud. Här har jag dock fastnat för en rökrock i ett annat vanligt material på rökrockar, nämligen siden. Ofta har dessa sidenrockar haft fantasirika mönster, precis som på denna rökrock.

Medan vi ändå är i USA tar vi en sväng till New York och tittar på utbudet hos My Smoking Jacket. Här en helsvart rökrock med snygga blomdetaljer.

Hos ett företag som benämner sig själva som ”The UK’s Leading Scottish Country Clothing Specialist”, The House of Bruar hittar vi en modell en annan klassisk färg på rökrockar, nämligen lila. The House of Bruar har främst inriktat sig på klassiskt brittiska Tweed- och Cashmereplagg. Men i utbudet finns även en avdelning med ”Eveningwear” där denna klassiska modell av rökrock i fyra olika färger ingår.

Vi avslutar vår resa hos klassiska New & Lingwood, vars morgonrockar är så eleganta att de utan vidare kan användas även som rökrockar. Att man på modellerna valt att ha fluga och slips ger en viss antydning om mångsidigheten hos dessa morgonrockar.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Christer Österbom

    Jag vill köpa en rökrock i stil med den blåa med svart krage och manschetter.
    Det kan även ha andra mönster och färger och får även vara lite kortare.
    Det ska vara silkigt tyg, sval och skön.
    Kan ni skicka bilder och priser, tack.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *