Finn inspirationen i schweiziska alperna

Ibland kan ett miljöombyte kan vara rena mirakelkuren för den med kreativa ambitioner. Oavsett om det endast handlar om en förflyttning från arbetsbordet hemma till ett närliggande café eller till ett hyrt arbetsrum någonstans i närheten av hemmet. Vissa har dock tagit det längre än så och under delar av sina kreativa karriärer bott på annan ort där de kunnat inspireras till storverk, som jag skrivit om tidigare i artikeln om berömda författarhotell och om Ian Fleming.

Idag tar vi oss en närmare titt på författare som hämtat sin inspiration från de Schweiziska alperna och även hittat sin arbetsmiljö där. Eftersom de författare som valt att inspireras av denna miljö är rätt många till antalet har jag valt att dela upp artiklarna i flera delar och börjar här med endast ett par författare.

Som jag nämnt tidigare i mitt inspirationsinlägg från klassiska vintersportorten S:t Moritz, har de schweiziska alpernas vinterturism en historia som sträcker sig ungefär 150 år tillbaka. Att just Schweiz kallas för ”The Playground of Europe” har dock sitt ursprung i Leslie Stephens bok med samma namn från år 1870, där han skriver om sina äventyr i Schweiz. Boken kan läsas i sin helhet gratis på följande länk.

Schweiz popularitet som turismort fick dock sin början när tillresande från hela Europa kom dit på grund av den torra luften, en luft som gjorde underverk för hälsan. Schweiz kom vid början av 1900-talet att bli ett centrum för TBC-vården i Europa.

Vid den här tiden var utsikterna att bli helt återställd från lungtuberkulos inte speciellt goda. Det fanns inget botemedel och 70–80 % av de akut sjuka avled inom en period av tio år. Som vård användes bland annat frisk luft, motion och näringsrik mat.

Sommar som vinter, kom de europeiska gästerna till Alperna för att fly de växande städernas koldamm och orena luft. Tuberkulosen härjade och sanatorieverksamheten växte fram bland Alpernas toppar. I Alperna kom hela byar och verksamheter att blomstra fram och ställen som Davos, Arosa och St. Moritz blev några av de favoritplatser som den tidens kändisar och författare ville befinna sig på, som så kallade luftturister. Det skall dock tilläggas att nöjet vid den tiden var förunnat främst de med pengar.

En av dessa var finlandssvenska författaren Edith Södergran, som diagnosticerats med lungtuberkulos år 1909. År 1912 flyttade hon till Schweiz, där hon bodde några år, först i Arosa och sedan vid sanatoriet i Davos-Dorf.

sanitarium-davos-dorf
Sanatoriet i Davos, fotograferat av Edith Södergran.

En annan författare som under en tid i livet lät sig inspireras av de schweiziska alperna var den tyska författaren och Nobelpristagaren Thomas Mann (1875-1955). År 1912 fick hans fru Katia diagnosen tbc, tuberkulos, och hon rekommenderades av läkarna en längre vistelse på ett sanatorium i Davos. När Thomas Mann besökte henne där inspirerades han av miljöerna och Katias berättelser om sin vistelse till att skriva romanen Bergtagen, som han påbörjade år 1913. Romanen blev dock inte färdigställd och publicerad innan år 1924.

Romanen handlar om den unge tyske borgarsonen Hans Castorp som kommer till det luxuösa sanatoriet Schatzalp i Davos för att besöka sin sjuke kusin. Det visar sig bli ett mycket långt besök efter att läkaren konstaterat att även Hans Castorp är sjuk. Han blir kvar i sju år. På höglandet får han ett helt annat perspektiv på livet ”därnere” och kommer in i en annan tideräkning. Han lär sig mycket av frimuraren och författaren Settembrini och blir förälskad i Claudia Chauchat.¹

3a81c4f7-a21a-4306-831c-587a89698d3c

wald-sanatorium

Waldhotel Davos byggdes år 1911 som ett sanatorium och gjorde snabbt den lilla bergsbyn till ett världskänt hälsocenter. Det var i samband med att Thomas Mann hälsade på sin fru Katia som vistades på ”Walsanatorium”, som han hittade inspirationen för sin världsända roman Bergtagen. I samband med att man på 1950-talet hittade botemedel mot tuberkulos avslutade sanatoriet sin verksamhet  och huset förvandlades till hotell år 1957.

waldhotel-davos

Idag är Waldhotel Davos är 4-stjärnigt hotell som både renoverats och byggts ut med mer moderna material, men med beaktande till sin rika historia.

thomas-mann-sviten-2

I hotellet har ett av rummen döpts till Thomas Mann Suite, efter den berömda författaren.

thomas-mann-sviten

Utsikt från Thomas Mann Suite.

schatzalp-hotell-2

Hotellet The Schatzalp är dock det enda sanatorie som nämns vid sitt riktiga namn i Thomas Manns bok Bergtagen. I början på romanen beskrivs det som det högst belägna av sanatorier, byggt så högt uppe i bergen att man måste hämta ner kropparna i slädar på vintern.

schatzalp-hotell-3

På Schatzalp kan man ännu njuta av samma oförändrade jugendstil och arkitektur som när sanatoriet byggdes. Terrassen där patienterna en gång botade sin tuberkulos tjänar i dagsläget för solningsplats för hotellgästerna. För att hylla Thomas Mann har man skapat en stig, som sträcker sig från Waldhotel Davos till hotell Schatzalp och som fått hans namn

schatz-rum-2

Ett av de charmiga rummen på hotell Schatzalp.

¹ Källa: Wikipedia

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *