Tjolöholms slotts julmarknad firar 30 år – öppnar idag

Foto: Will Rose

Idag slår Tjolöholms Slotts julmarknad upp portarna för trettionde året i rad. När den allra första julmarknaden slog upp portarna 1987 var begreppet julmarknad fortfarande ett ganska okänt fenomen, men idén om att sammanföra hantverkare med julklappsköpare blev från första början en succé. Idag är Tjolöholms julmarknad en upplevelse för hela familjen och många har som tradition att inleda julfirandet på detta anrika slott.

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året.

Foto: Will Rose

På julmarknaden för 30 år sedan samlades runt 40 utställare i slottet och Manegen. Samtidigt som julmarknaden pågick serverades julbord i slottsmatsalen. Entrén kostade 30 kr och i Manegen såldes och bakades Fjäråskakan, en tradition som pågått under alla år.

Redan första året blev julmarknaden en stor succé och sedan dess har besöksrekorden avlöst varandra. Förra julen kom 27 000 besökare under åtta dagar. Under årets julmarknad kommer det att vara möjligt för besökarna att se olika nedslag i julmarknadens historia.

Foto: Thomas Carlén

Under julmarknaden visar och säljer ett hundratal hantverkare och matutställare sina varor. Det är full aktivitet i godsets alla byggnader och alla ljus och granar bidrar till julstämningen. I det nyrenoverade Magasinet ryms nu ännu fler utställare än tidigare och i Manegen anordnas Barnens jul med lek och pyssel i julpyntad Emil-miljö.

Kaffeservering i slottsmatsalen. Foto: Thomas Carlén

På slottet serveras kaffe i slottsmatsalen, tomten tar emot barnens önskelistor och det är möjligt att följa med på en julvisning av utställningen Dräkter från Downton, som vi tidigare skrivit om här på Gentlemannaguiden.

I utställningen visas kläder burna av alla de tongivande karaktärerna i tv-serien ”Downton Abbey”, från husfrun mrs Hughes till änkegrevinnan av Grantham. Samtidigt får besökaren lära sig mer om livet på ett stort gods i början av 1900-talet. Utställningen visas fram till 30 december 2017.

Dräkter burna av Matthew Crawley och lady Mary Crawley. Foto: Will Rose
Lord Granthams morgonrock och pyjamas. Foto: Will Rose
Det är alltså mycket som händer under denna julmarknaden. Det blir även flera luciatåg, julkonserter i slottskyrkan, pop up-musik, trolleri, eldshow och tomtens godisregn. Julmarknaden pågår 17-19 och 22-26 november och är öppen vardagar kl 12-20 och helger kl 10-18.
Julförberedelser i slottets serveringsrum. Foto: Will Rose
Den populära eldshowen. Foto: Will Rose

Slottets anrika julbord

Då det gäller Tjolöholms julbord är detta värt ett eget avsnitt tack vare sin långa och anrika historia.

Redan i början av 1900-talet firade nämligen greveparet Bonde julen på Tjolöholms Slott. Då placerades en högrest julgran i slottshallen, där den dekorerades helt i silver, och än idag står julgranen på samma plats varje jul, alltid med dekorationer i silver.

Under årens lopp har julbordets maträtter varierat. Dopp i grytan, julkorv, kalvsylta och lutfisk hör till de rätter som serverades till jul även i det gamla bondesamhället. Under 1900-talet tillkom rätter om Janssons frestelse, prinskorv och gravlax.

julgåvor 2017

Den numera så populära köttbullen hamnade inte på julbordet förrän 1970-talet. Julskinkan hade däremot förekommit i högreståndsmiljöer under 1700-talet, men blev mer allmänt förekommande under slutet av 1800-talet.

Runt sekelskiftet 1900 höll den nuvarande slottsanläggningen på godset Tjolöholm på att byggas. Familjen Dickson firade jul i Göteborg, i det Dicksonska palatset hos friherre Oscar Dickson och hans hustru Marika. Det berättas att julaftnarna var kolossala tillställningar. Hela släkten var bjuden. Först serverades mammor och barn kaffe i palatsets lilla matsal.

tjoloholm-jul-i-storstugan
Julfest i storstugan, tidigt 1900-tal.

Julkaffet avslutades med att alla beundrade den stora, höga granen, som stod i hallen i övre våningen och nådde ända upp till taket. Därefter fick de minsta barnen åka hem med sina guvernanter. Julklappsutdelningen var för de vuxna och den stora salongen hade möblerats med ett långt bord genom hela rummet. Där låg saxar, tänger och hammare utlagda för upppackningen. Gästerna placerade sig familjevis och utklädda betjänter sprang omkring och delade ut paketen, som var inslagna i silkepapper och dekorerade med silverstjärnor och annan grannlåt.

tjoloholm-jul-i-mamsell
Julfirande i tjänstefolkets matsal.

Något decennium senare, firade greveparet Bonde julen på Tjolöholms Slott. Då placerades en högrest julgran i slottshallen, där den dekorerades helt i silver. Än idag står alltså julgranen på samma plats varje jul, alltid med dekorationer i silver.

tjoloholm-jul-1920-tal
Jul på Tjolöholms slott år 1923.

När julbordet idag dukas upp på Tjolöholms Slott, är det inspirerat av julfirandet på slottet under greveparet Bondes tid. Precis som då dukas julmåltiden upp i stora hallen, för att sedan avnjutas i brasans sken i slottets pampiga matsal. Familjen Dickson härstammar från Skottland och England, och på dagens julbord finns flera brittiska specialiteter, t ex rökt hjorthjärta och Cranachan, en traditionell skotsk dessert med vaniljcrème, havregryn, röda bär och whisky.

Julbord på slottet. Foto: Will Rose

Jakter var vanligt förekommande på Tjolöholm och på julbordet finns flera viltdelikatesser, bland annat hjortkorv och griljerad vildsvinsskinka. Nu finns det också mer moderna inslag på julbordet samt lokala specialiteter såsom halländsk grönkål och pepparrotsbakad lax. Sammanlagt serveras över sextio rätter på slottets julbord.

Julbordsupplevelsen på Tjolöholms Slott börjar med värmande glögg och trivsamt mingel i biljardrummet. När gästerna förser sig vid julbordet är det levande musikunderhållning vid flygeln och i både hall och matsal sprakar de öppna spisarna. Under kvällen visas även slottets övre våningar, då gästerna bland annat får se de lyxiga badrummen med rundspolande duschar, som fanns på slottet redan då det var nybyggt för 110 år sedan.

tjoloholms-julbord-korv
Foto: Benny Ottosson
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *