Årets utställning ”Dräkter från Downton” har öppnat

Foto: Thomas Carlén

Idag öppnar årets utställning av ”Dräkter från Downton”. I utställningen visas dräkter från herrskap och tjänstefolk i den populära tv-serien ”Downton Abbey”. Samtidigt får besökaren lära sig mer om livet på ett stort gods i början av 1900-talet. Utställningen visas fram till 1 oktober 2017.

Tjolöholms Slott fortsätter sin tradition att ställa ut filmkostym och har den här gången valt att exponera dräkter från Downton Abbey för att belysa tidens levnadssätt och mode. Här visas kläder burna av alla de tongivande karaktärerna i tv-serien, från husfrun mrs Hughes till änkegrevinnan av Grantham. Kläderna visar 1910-talets mode och besökarna kan på nära håll ta del av det skickliga hantverket och alla detaljer på dräkterna som har burits i tv-serien.

Dräkter burna av Matthew Crawley och lady Mary Crawley. Foto: Will Rose

Besökare till slottet kan välja att gå en ordinarie slottsvisning, och då bara få en glimt av kostymerna, eller följa med på en temavisning, då guiden visar utställningen mer ingående och berättar om livet på Tjolöholm under 1910-talet.

Under temavisningen tar guiden också med besökarna till tjänstefolkets avdelningar i slottet, som vanligtvis inte visas för allmänheten. Nytt för i år är möjligheten att förköpa biljetter till alla visningar via Tjolöholms hemsida.

Lord Granthams morgonrock och pyjamas. Foto: Will Rose
Klänningar burna av Violet Crawley, änkegrevinna av Grantham, Cora Crawley, grevinna av Grantham och lady Sybil Crawley. Foto: Will Rose
Mrs Hughes klänning, visas i tjänstefolkets matsal. Foto: Will Rose

Samtidigt som utställningen startar öppnar Storstugan med ett nytt koncept. Här kan familjer eller vänner samlas för att avnjuta en helgmiddag med klassiska rätter. Rätterna är inspirerade både av recept från 1910-talets England och från menyer och matsedlar från familjen Bondes tid. I Storstugan visas även akvareller av Marina Sundberg, som låter gamla släktfoton få ett nytt liv i sina verk.

Målningen Morfars T-ford av Marina Sundberg.

Årets första konstnär som ställer ut på Galleri Tjolöholm i Storstugan heter Marina Sundberg. Hon inspireras gärna  av gamla familjefotografier och släktkort i sina akvareller, skapade av betsfärg istället för traditionell akvarellfärg. Hon lyfter också gärna fram ”tanten” i sina målningar, samt målar bilder inspirerade av Tomas Tranströmers dikter. Marina Sundbergs bildvärld knyter an till tiden då tv-serien Downton Abbey utspelar sig.

Målning efter gammalt släktfoto.

Marina Sundberg har haft teckning och måleri som sitt största nöje genom hela livet, men det var först efter pensioneringen från sin lärartjänst som hon kunnat använda mer av sin tid till skapandet. Hon bor i Huskvarna sedan många år men har sina rötter i Värmland. Marina är medlem i konstnärsföreningen Dymlingen och Svenska konstnärsförbundet.

Konstnären Marina Sundberg.
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Niklas Gibson

    Hej. Extra intressant inlägg för mig pågrund av att det var min farfar som faktiskt ägde Tjolöholms slott under tidigt 1900-tal. /Gibson

    1. says: Gentlemannen

      Hej! Det var intressant att höra! Tjolöholms slott är enligt mig ett av de absolut intressantaste bland de slott och herrgårdar som finns i Sverige. Det arbete som görs för att lyfta fram både historien och den unika miljön i och omkring Tjolöholms slott är föredömligt och något att ta efter även för andra.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *