Det känns som att det erbjuds självhjälp i alla möjliga sammanhang numera, genom allt från ”framgångscoacher” till kända influencers som vill dela med sig av sina visdomar.
Det stora utbudet av välmenande människor innebär samtidigt att antalet råd är oändliga. Detta i en värld där vi snarast borde inrikta oss på att minska informationen som vi har att bearbeta för att kunna fokusera.
Här kan det lätt bli att man tröttnar på alla råd och slutar lyssna. Det är förståeligt – speciellt om ens planer inte riktigt fungerar som man tänkt.
Om man verkligen tänkt nå sina målsättningar finns det dock alla orsaker att fortsätta drömma och planera för framtiden. Det är nämligen ett av få bra sätt att få ordning på sitt liv och lära sig navigera i tillvaron.
Här kommer några råd för hur du får ordning på ditt liv genom bra planering.
Skaffa ett planeringsblock för dina drömmar
Ett klassiskt tips är att skriva ner sina drömmar i ett skilt block för ändamålet. Dessa finns att köpa för en billig peng på t.ex. Lagerhaus, men det går lika bra att göra detta på skilda ark som man själv gjort. Det är dock viktigt att ha detta på papper och att skriva det för hand, eftersom hjärnan har en tendens att minnas det man skriver ner för hand bättre än det man skriver på sin dator.
Att ha klart nedskrivna drömmar gör att man klargör för sig själv vad som man mest av allt önskar i livet. Det behöver inte ha att göra med karriär, utan kan lika gärna gälla t.ex. relationer eller något annat som känns viktigt. Bäst av allt är det naturligtvis om man har målsättningar gällande flera områden i livet.
Klargör syftet med målsättningarna
Detta är en punkt som många glömmer att klargöra i samband med att man gör upp målsättningarna. Om avsikten är att skaffa ett fint hus och bil för pengarna som framgångarna möjliggör skall man naturligtvis nämna det. Man behöver ju inte nämna dessa avsikter för någon om man inte vill.
Politisk korrekthet är inget som skall stå i vägen för det som du innerst inne önskar. Kom bara ihåg att det oftast är enklare att uppnå målsättningar om åtminstone en av orsakerna till att du vill nå dina drömmar är att hjälpa andra. Detta genomsyrar ofta verksamheten och gör att du har enklare når dina mål med hjälp av andra människor.
Var noggrann med detaljerna
Det räcker inte med att nämna att du önskar ”bli rik” som målsättning. Du bör också fastställa för dig själv vad denna summa innebär. Är detta 1.000.000 eller är det 10.000.000 kronor.
Om din önskan är att hitta en partner att dela livet med räcker det inte heller med att säga att du vill ”hitta en flickvän” som målsättning. Du bör också fastställa vad det är du önskar av ett förhållande. Vilka värderingar skall denna partner dela och hur skall ert liv tillsammans se ut?
Sedan handlar naturligtvis ett förhållande rätt långt om kompromisser, men gällande vissa grundläggande värderingar kan det faktiskt vara rätt svårt att kompromissa om. Detta är också ett sätt att undvika alla framtida problem i förhållandet, trots att det kan kännas som att vad som helst skulle duga om man varit singel länge.
Planera för genomförandet
En målsättning utan en plan för hur man tänker göra allt i praktiken är bara önskningar. Till skillnad från målsättningar är detta något som bör göras regelbundet, om inte varje dag, så åtminstone varje vecka eller varje månad.
Precis som med målsättningar skall dessa också helst skrivas ned för att klargöra tankeprocessen. Det är faktiskt rätt svårt att hålla reda på allt i den vardagliga stressen och den tanke som man hade för en dag sedan kan vara glömd följande dag.
Vilka steg bör tas som näst för att komma närmare målsättningen och vad bör prioriteras i tågordningen?
Planer hjälper en att prioritera
En av vår tids stora problem är att prioritera bland alla möjligheter som dyker upp under en vecka. Det är en ständig kamp mellan vad man vill göra och vad man borde göra. Om det finns en övergripande målsättning och plan hjälper det en att få en bättre översikt över alla aktiviteter och därmed bättre prioritera i vardagen.
Det hjälper en också att motverka ett annat av vår tids stora problem, nämligen FOMO. Det är en förkortning på engelskans Fear Of Missing Out, alltså rädslan för att missa något roligt och spännande. Vem har väl inte känt att man en lördagskväll hellre skulle ha önskat vara hemma och vila upp istället för att bege sig iväg på ett nöjesevenemang? Här är det ofta rädslan för att missa något roligt som gör att man tvingar sig själv att delta – detta trots att man vet att det endast kommer att kosta energi från morgondagens aktiviteter.
Genom att ha konkreta planer och målsättningar för sitt liv ger det en betydligt bättre förutsättningar att stå emot tillfälliga frestelser till förmån för mer långsiktigt tänkande.
Pengar är viktiga
Några av de mest slitna klyschorna nuförtiden är att pengar inte ger lycka och dessa inte kan köpa mer tid. Man hör ofta nämnas att vi alla endast har 24 timmar under ett dygn oavsett hur mycket pengar vi har. Senast igår hörde jag detta från en av världens mest inflytelserika påverkare inom självhjälp och personlig utveckling.
Detta är faktiskt svårt att hålla med om. Även om det är sant att pengar inte ger oss mer än 24 timmar per dygn så ger pengar oss frihet och därigenom möjligheter att använda dessa timmar som vi själva önskar.
En annan invändning är att pengar inte har någon betydelse om man är sjuk. Men sedan har pengar aldrig heller varit en nackdel då det gäller att få bra vård – speciellt i ett samhälle som går allt mer mot privatisering.
Utvärdera din situation
Ett annat vanligt misstag som många gör i dessa sammanhang är att glömma det viktiga steget i att utvärdera sina erfarenheter. Speciellt vanligt är det hos människor som upplevt misslyckanden. Istället för att rannsaka sig själva och söka efter orsakerna till varför något misslyckades förbyts det till en uppgivenhet. Jag är inte tillräckligt bra och kommer aldrig att lyckas med något i livet är en vanlig kommentar.
Här skulle rekommendationen vara att läsa om någon av alla framgångsrika entreprenörer genom tiderna. Har ni någonsin hört om någon som upplevt framgång genast? Självklart finns det, men betydligt vanligare är det med motgångar i början där man genom hårt jobb nått framgång över tid. Gemensamt för alla är en tro på sig själva och en förmåga att lära sig av sina misstag.
Tro på dig själv och dina drömmar
Ett sista tips är att våga tro på att allt är möjligt. I detta sammanhang behöver jag inte gå längre än till mig själv för att inse att detta påstående inrymmer en stor portion sanning.
Som jag nämnt tidigare trodde jag inte ens själv på att det skulle gå så snabbt när jag för mindre än ett år sedan lade upp målsättningen att kunna bo utomlands i ett varmare land vintertid och jobba som egenföretagare.
Redan nu är detta möjligt och det bevisar hur mycket kraft det finns i förmågan att tro på sig själv. Det viktigaste är att man verkligen tror på sig själv oavsett vad andra i ens omgivning säger att är möjligt.
Lägg alltså upp målsättningar, planera för genomförandet och tro på dig själv. Framtiden kommer kanske inte att bli exakt som du trodde – risken finns att den blir betydligt bättre!