Om att våga följa sina drömmar: Några tankeverktyg som hjälper på vägen

våga följa dina drömmar

Vi börjar den nya veckan med en bestämd uppmaning till alla som av någon orsak inte vaknar upp med en iver att få påbörja en ny arbetsvecka. Jag har en känsla av att det är allt fler som numera vågar bryta mönstret och följa sina drömmar i yrkeslivet, men ännu är det alltför många som inte riktigt vågar ta steget ut till att förverkliga sig själva.

Orsakerna är många och i samtliga fall också helt unika. Ingen har två helt identiska livssituationer och jag vågar påstå att vi alla har tillräckligt många orsaker till att inte riktigt våga ta steget ut för att satsa på våra drömmar om vi tänker i dessa termer.

Omvänt tror jag även att de flesta även har tillräckligt många möjligheter till att följa våra drömmar om vi tänker på dessa istället för alla de hinder som finns i vår väg.

Kort om min egen väg

När jag sade upp mig från mitt hyfsat välbetalda jobb som företagsanalytiker för drygt två år sedan var det många som undrade varför jag tog beslutet. Utåt sett var det ju ett drömjobb som många med min utbildning gick runt och drömde om.

Jag var dock inte lycklig och kände mig snarast uttråkad under dagarna. Efter ett tag tog jag därför beslutet att säga upp mig från min ordinarie anställning trots att det fanns gott om skeptiker runtomkring mig gällande mitt beslut. Men innerst inne bar jag på en dröm – en dröm om att någon gång kunna försörja mig på mina webbsidor.

Det var dock inte något som jag körde igång med genast. Det första året lyssnade jag alltför mycket på de kritiska röster som hävdade att bloggande inte är ett yrke och att det inte går att leva på detta om man inte är väldigt stor. Det är endast några få profiler inom nöjeslivet som kan leva på detta och konkurrensen är väldigt stor inom branschen sades det.

Våga ta plats och tänk inte så mycket på andras åsikter. Alla har en massa åsikter nuförtiden, men det viktigaste är vad du tycker att är viktigt här i livet.

Efter ett tag märkte jag dock att viljan och engagemanget tog över. Jag älskade helt enkelt detta för mycket för att ha tid att lyssna på andras åsikter om vad som var möjligt eller inte.

Vändpunkten kom när jag själv började betrakta detta som ett yrke. Jag började bygga upp dagarna enligt samma schema som om jag skulle ha jobbat hos ett företag. Med den stora skillnaden att jag tog min egen dygnsrytm i beaktande, vilket innebär att jag ofta vaknade kl. 5 och jobbade fram till lunchtid för att sedan bege mig iväg och träna. På kvällarna lade jag sedan några timmar på att svara på mail och kontakta kunder.

Nu är jag äntligen i den situationen att jag under mina bästa månader har samma lön som i mitt tidigare yrke. Vem hade trott det för några år tillbaka? Knappast jag och framförallt inte skeptikerna runtomkring mig.

Att vara företagare innebär naturligtvis sina risker och ibland kommer naturligtvis även sämre tider. Men att få jobba med det som man älskar och att få vakna varje dag med en iver att få påbörja dagen är något som jag unnar alla, oavsett vilka utmaningar som sedan finns bakom dörren.

Lärdomar att ta med sig

Vilka lärdomar ger detta oss att ta med oss till våra liv? Framförallt har jag själv lärt mig att det mesta handlar om att våga ta det första steget. Så länge man ”fegkör” med den ena foten i säkerheten hos ett annat yrke kommer inte så mycket att ske med drömmarna. Trots att man intalar sig själv att det finns tillräckligt mycket tid att ta hand om sina drömmar på fritiden, så finns det sällan tillräckligt mycket kraft och inspiration för detta när väl tiden kommer. Man kommer med största sannolikhet att ha dränerat sig på det mesta av sin tankeenergi i sitt riktiga jobb och när tiden väl kommer för att ägna några timmar på kvällarna åt sina drömmar finns inte inspirationen till att göra detta.

Främst handlar det ändå om inte ta livet så hårt. Många målar upp de värsta av scenarier där pengarna tar slut och man riskerar att förlora allt man byggt upp. Många är också rädda för vad andra skall tycka om våra beslut och väntar i all oändlighet på ett godkännande. Sedan hör det också till den mänskliga naturen att tvivla på sig själv, medan man har en onödig respekt för andras prestationer.

Få tänker i detta skede på alla möjligheter som finns. Ett stort problem som många av oss har är att vi sällan förväntar oss positiva utfall. Mycket av tankeenergin går ut på att försöka övervinna alla negativa tankar om vad som kan gå fel att det övervinner alla de positiva känslor som möjligheterna borde medföra.

Här tror jag att det är viktigt att man ser till att omge sig med allt sådant som ger en positiv energi i vardagen. Med allt från positiva människor, bilder och litteratur – allt sådant som bidrar till att få en att minnas varför man egentligen gör allt detta.

Omge dig med positiva och stöttande personer.

När man väl startat sin egen företagsverksamhet och kastat alla säkerhetslinor överbord kommer man också att märka hur mycket modigare man blir. Då har man helt enkelt för mycket att göra för att ens hinna tänka på vad andra skall tycka om en. Och man har definitivt ingen tid till att uttrycka sitt tvivel för andras förehavanden i livet.

Det finns alltså några saker som man kan lära sig för att underlätta för sig själv att nå sina drömmar. Förutom det ovan nämnda är det också viktigt att omge sig med rätt människor. Människor som inspirerar och göder drömmarna snarare än att hålla dig tillbaka. Ett varningstecken är om man märker att människorna tänker mer på hur dina beslut kommer att påverka dem själva än på hur denna livsförändring faktiskt kommer att innebära något positivt för dig själv.

Livet skall inte vara en kamp för överlevnad. Varje dag skall vara kul och utmanande, även om det naturligtvis kommer tuffare perioder i varje yrke. Men det skall kännas inspirerande att ta tag i utmaningarna varje dag.

I detta inlägg skrapade vi endast på ytan gällande allt vad det handlar om att våga ta risker och följa sina drömmar och mer lär följa inom kort. Med detta sagt önskar jag er alla en riktigt bra vecka! Håll drömmarna vid liv!

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *