I tider när vi ofrivilligt tvingas isolera oss från omvärlden kan det vara utmanande att hitta inspirerande aktiviteter att ägna sig åt. Personlig utveckling kan vara en av de saker som ger mening i tillvaron. Men det behöver också andra typer av stimulerande nöjen som ger en välbehövlig distans till vardagen.
Viner är en hel konstform i sig för den som väljer att fördjupa sig dessa. Redan på 1930-talet gav franska Comité National de Propagande en Faveur du Vin gav ut en informationsbroschyr under namnet Un Art de France : le Savoir-Boir, som översattes till svenskans En fransk tradition: konsten att dricka vin – som vi skrivit närmare om i detta inlägg.
Denna informationsbroschyr delades ut tillsammans med flertalet etikettböcker under 1930-talet med målsättningen att öka kunskapen och intresset för franska viner. Bland annat i Marius Wingårdhs klassiska Så går det till i umgänge och sällskapsliv från år 1937.
För den som i isoleringstider vill fördjupa sig i att utöka sina kunskaper om viner kan en vinprovningsession vara en bra idé – om det då endast handlar om att umgås med familjen.
Ett av de ställen som i vanliga fall ordnar intressanta vinprovningar med jämna mellanrum är The Winery Hotel, som även i år har flera spännande provningar inplanerade. Man kan ta en titt i deras kalendarie för mer information och bokning.
Under rådande omständigheter är det dock säkert många som nu väljer vara hemma för att sig lära mer om vin. Därför har vinhotellet nu också gjort upp en guide för hur du går tillväga för att på bästa sätt anordna en vinprovning i ditt eget kök.
Att prova vin är en konstform och kan tyckas vara komplicerad. I The Winery Hotels guide hittar du sex steg för hur du utvecklar dina kunskaper och njuter av vin tillsammans med när och kära hemma.
1. Bestäm temat för provningen
Teman på en vinprovning kan varieras i all oändlighet. Du kan till exempel välja viner som alla kommer från samma område eller land, viner som är tillverkade av samma druvsort, viner som alla är vita men av olika druvsorter eller två olika kända vintyper möter varandra. Här är några exempel:
- Ö-viner
Res med era sinnen till olika öar såsom Sardinien, Sicilien, Mallorca, Madeira och Kanarieöarna. Upplev vad ö-livet har för inverkan på vinets doft och smak. - Chardonnay jorden runt
En av världens mest odlade druva och även den somligt en kameleont anpassar sig till olika jordmåner och klimat. Vinmakarmetoderna skiljer sig dessutom avsevärt mellan olika områden. Kan ni skilja ett Chablis från ett Chardonnay odlat i Kalifornien? - Vin från Toscana
En varierad vinprovning som kan innefatta vitt, rosé, olika typer av rött samt dessertvinet VinSanto. - Kallt versus varmt klimat
Hur påverkat temperaturen i vingården det slutliga vinet? Tänk på att viner från varma områden kan ha odlats på höga höjder i svalt klimat. - Samma prisklass, olika viner
Låt två två olika områden mötas i en battle. Ta två världskända distrikt med mytomspunna viner av toppklass eller två mindre kända i samma prisklass. Chianti Classico möter Barbaresco till exempel. Den här lämpar sig bra som blindprovning.
2. Blind eller öppen provning?
Ska ni veta vilka viner som finns i glasen eller ska ni försöka er på att gissa? Man kan även välja att ha en halvblind provning. Det innebär att vinerna är synliga men deltagarna vet inte vilket vin som hällts i vilket glas.
3. Duka upp för bästa utgångsläge
Det behövs inte mycket för att duka upp inför en vinprovning. Ett ljust underlag gör det lättare att se nyanserna i färgen och det är bra om alla glas är lika eftersom vin får olika karaktär i olika glas. Tänk på att inte ha starka dofter i rummet och be gärna deltagarna att vara sparsamma med parfymen.
Detta behövs:
- En vit duk eller vita papper som underlägg
- Lika många vinglas per person som viner ni ska prova
- Vattenglas
- Spottkopp (kan vara pappersmuggar intill varje deltagare)
- Eventuellt något att täcka flaskorna med – folie eller en strumpa funkar bra
- Papper och penna till varje deltagare
4. Vinernas provningsordning
Om ni provar flera olika typer av vin är det bra att följa en ordning där ni börjar med det lättaste och sedan gradvis ökar i intensitet. Det betyder att om det är ett bubbligt vin med i provningen så börjar ni med det, därefter provas lätt vitt, kraftigare vitt, lätt rött, kraftigare rött och sist sött dessertvin. På så sätt får smaklökarna en chans att hänga med och det blir lättare att urskilja dofter och smaker.
5. Tillbehör
Vin är godast i sällskap med mat men när de analyseras i en vinprovning kan det vara en god idé att enbart ha vatten och ev. osaltat bröd på bordet. Det kan även vara roligt att efter provningen utmana era sinnen och prova grundsmaker tillsammans med vinerna. På så sätt ser ni hur olika de kan smaka. Duka upp en liten tallrik till vardera provningsdeltagare med t.ex. en citronskiva, en sockerbit, lite salt och en chili. Prova vinerna igen efter att först ha provat någon av grundsmakerna.
6. Avsluta alltid med mat
Vinets rätta plats är på matbordet och visar sig från sin rätta sida tillsammans med god mat. Fortsätt prova samma viner till maten och känn efter vilket ni tycker passar bäst.