Måttsytt – made-to-measure – via nätet är ett växande fenomen inom herrmodet. Tailorstore, Suitopia, Suit Supply och Hockerty är bara några exempel på företag som dragit nytta av digitaliseringens fördelar för att sprida måttsydd herrkläder till helt nya målgrupper. Men ett litet Malmö-bolag var faktiskt ännu tidigare. Pelote grundades redan 1999 av Daniel Skjeld. Och även om konkurrenterna sprungit ifrån i storlek så har Pelote fortsatt att utvecklas. Man har vuxit från Malmö till Göteborg och byggt ut sin webbutik avsevärt. Idag erbjuder Pelote måttsydda skjortor, överskjortor, kavajer, kostymer och rockar.
Pelote fyller en lucka mellan tre stora kategorier inom skräddat herrmode. Utöver onlinetjänsterna ovan finns naturligtvis ett fåtal klassiska herrskrädderier kvar, som A.W. Bauer i Stockholm, men det handlar då om helt skräddarsytt och till en annan prislapp. Dessutom kan du numera beställa måttsytt direkt från många varumärken, som Stenströms eller Oscar Jacobsson. Pelote tycks här vilja kombinera onlinetjänstens tillgänglighet med en väldigt personlig kundupplevelse.
Men hur fungerar det egentligen? Och hur bra är de måttsydda kläderna? Gentlemannaguiden drog på sig vardagskläderna och gjorde ett anonymt besök i Malmö för att testa kundupplevelsen.
Det här är en artikel i serien Secret Shopper. Du hittar fler tester här:
Butiken
Även om man kan beställa kläder via hemsidan görs det första besöket i en av Pelotes butiker i Malmö och Göteborg. Malmö-butiken ligger centralt på hörnet mellan Västergatan och Gråbrödersgatan, i närheten av centralstationen och konserthuset Malmö Live. Pelote erbjuder en smidig tidsbokning via sin hemsida.
Det är ingen stor butik, men den känns genuint välkomnande. Butiken innehåller ett par sköna fåtöljer, ett stort bord fyllt med tygprover, och väggarna fulla med kläder och tygprover. Naturligtvis hittar man också lite memorabilia som anspelar på den spanska gentlemannasporten som företaget är döpt efter.
Pelote anger inte var kläderna produceras, men under 20 år har man byggt upp bra relationer med ett antal kvalitetsleverantörer. Just vid mitt besök är det inte så svårt att gissa vem Pelote arbetar med, eftersom det är Demetrio Cogliandro från Lubiam som är den första jag möter när jag kommer in. Lubiam är kanske mest känt för exklusiva herrklädesmärket L.B.M. 1911 (L.B.M. 1911 handlar du enklast hos CareOfCarl) och är ett mycket anrikt fjärde generationens skrädderi med över 300 anställda beläget i staden Mantova söder om Verona.
Normalt sett är det Pelotes egen personal som tar måtten, men ägaren Daniel är idag upptagen med en annan kund. Pelote har ibland besök från sina leverantörer och det är en bra idé att hålla utkik efter detta. Även om Daniel och hans team också är erfarna, är det naturligtvis en extra förmån att kunna designa sitt plagg direkt med en representant från skrädderiet.
Materialvalen
Medan Daniel hämtar en klanderfri espresso hjälper herr Cogliandro mig med att gå igenom utbudet av tyger och andra valmöjligheter som finns när man måttsyr. Om man inte måttbeställt något innan, kan det kännas överväldigande med alla alternativ. Här är den personliga rådgivningen hos Pelote en stor fördel.
Utöver att välja rätt ska man också tänka på att priserna varierar mycket med valet av tyger. Här finns tyger från erkända kvalitetsleverantörer som italienska Vitale Barberis Canonico. Medan en skräddarsydd skjorta faktiskt inte behöver kosta mycket mer än vad den kan kosta hos t.ex. Eton, så kan en kostym eller kavaj lätt stiga rejält i pris beroende på val av tyg. Du bör räkna med att en kavaj kostar åtminstone 5.000 kr och en kostym 10.000 kr, men då betalar du för tyger och sömnad från europeiska hantverkare.
Utöver tyger väljer vi även foder, knappar, fickor och konstruktionen på kavajen. Självklart kan kavajen också signeras diskret på insidan med ägarens namn eller initialer.
Måttagning
Efter att vi designat min kavaj är det dags för måttagning. Jag får ta på mig ett par olika kavajer för att få en utgångspunkt för måttagningen. Demetrio guidar mig lugnt genom måttagningen och är duktig på att hela tiden förklara vad han försöker åstadkomma. Vi diskuterar faktorer som kavajens längd, önskad passform över bröstet och min hållning som samtliga påverkar hur plagget ska sys.
Återigen känns det som en stor fördel att kunna diskutera produkten innan beställning. Även om det går att måttsy billigare online så är det svårt för den som inte är insatt att veta hur olika mått påverkar. Istället för att sätta en siffra på bröstmått i ett formulär så kan jag istället förklara hur jag vill att min kavaj ska sitta och vad jag kommer att bära under den.
Vad händer sedan?
När måttagningen är klar återstår bara att betala och vänta. Fyra till fem veckors leveranstid är inget ovanligt vid måttsytt och man måste vara ute i god tid. Vid uthämtningen är det också dags att prova och eventuellt justera plagget med en lokal skräddare innan det är färdigt.
Hur det blev? Det får vi se i december.