Secret shopper: Stenströms måttsydda skjortor

Stenströms måttsydda skjortor

I vår jakt på de bästa herrkläderna för välklädda män så har turen kommit till att prova Stenströms måttsydda skjortor. 

I artikelserien “Secret shopper” testar vi anonymt och utan sponsring att måttsy och skräddarsy plagg hos olika varumärken inom herrkläder för att ge den mest rättvisande bilden av vad du kan förvänta dig som kund. Utöver den färdiga produkten försöker vi också utvärdera kompetensen hos leverantören och kvaliteten på den rådgivning du får. Även om man älskar klassiskt herrmode behöver det inte betyda att man kan designa sina egna plagg, och i den måttsydda processen finns det ofta oerhörda mängder val att göra.

Mer i serien:

AB Stenströms Skjortfabrik

Stenströms – eller Aktiebolaget Stenströms Skjortfabrik, som det fortfarande heter – grundades av skräddaren August Stenström i Helsingborg 1899. 

August Stenström hade öppnat sitt skrädderi redan 1883, med inspiration från resor till Berlin. Efter några år hade August mer efterfrågan än han kunde hantera i sitt skrädderi, och startade därför en skjortfabrik i staden. Fabriken skulle under en period vara Nordens största skjortfabrik – 1912 hade man 140 anställda. Stenströms herr- och damekipering finns f ö fortfarande kvar i Helsingborg, men är trots namnet inte längre kopplat till tillverkaren Stenströms annat än att man är en återförsäljare och att det ägs av systern till Stenströms ägare.

bilder från skjortor som tillverkas hos Stenströms i Helsingborg
Bilder från Stenströms Skjortfabrik. Foto: Stenströms

Genom åren har Stenströms expanderat och är idag väl representerat i världen med 1 600 återförsäljare i 20 länder. Sortimentet har expanderat till att också inkludera tröjor och accessoarer, och utöver konfektion erbjuder man alltså även måttsydda skjortor. 

Kläderna tillverkas tyvärr inte längre i Sverige, men Stenströms har en helägd fabrik i Estland vilket borgar för fortsatt bra kvalitet. Stenströms är också fortsatt familjeägt, numera helt, av fd VD Anders Bengtsson.

Måttsydda skjortor hos Stenströms

Stenströms erbjuder måttsydda skjortor (made to measure) från sin egen fabrik. Beställningen görs via Stenströms återförsäljare, och vi har därför bokat in en tid på Marty i Hansacompagniet.

Klassisk buttondownskjorta med marinblå ränder från Stenströms. Foto: Stenströms

Här kommer det första tipset om du vill prova måttsydda plagg från Stenströms: välj rätt tillfälle. Då och då passerar nämligen Stenströms egna personal förbi på turné och du får då bättre rådgivning och ofta ett erbjudande samtidigt. I det här fallet bjuder Stenströms på måttavgiften om man beställer 2 skjortor eller mer.

Priset för Stenströms måttsydda skjortor bygger nämligen på konfektionsskjortans pris plus ett tillägg om 400 kr per skjorta. I praktiken betyder det att du får betala mellan 1 500 och 2 000 kronor för de flesta tygerna. Men om du utnyttjar erbjudandet kostar alltså måttsytt samma som konfektion, en s.k. no brainer som amerikanerna så fint uttrycker det.

Måttagningen utgår från en av standardskjortorna i Stenströms sortiment och vi börjar med att få passformen över axlarna rätt. Genom mått anpassas sedan måtten över bröst, navel och stuss, samt ärmlängden. Vi diskuterar också armhålets placering och naturligtvis kragmåttet. Genom processen tycker jag rådgivaren från Stenströms är duktig – han balanserar bra mellan att ge förslag och lyssna in. Din upplevelse kommer naturligtvis att variera mycket med den som tar dina mått, och det är en av utmaningarna med Stenströms modell jämfört med nischade butiker för herrkläder, där det normalt alltid finns erfaren personal.

Tygval och tillval för måttsytt

Knappar och trådfärg är några av alternativen för måttsydda skjortor. Foto: Stenströms

En av fördelarna som många uppskattar med Stenströms måttsydda skjortor är deras urval av tyger. Det finns många alternativ där du kan måttsy med större sortiment av tyger, men Stenströms har i princip bara snygga alternativ eftersom du väljer från deras kollektioner. Om du är ny eller osäker på vad du ska välja så gör det valet mycket enklare.

Bland tygerna finns både deras tidlösa klassiker i vitt och blått, men också säsongsbetonade tyger och tyger från tidigare kollektioner. Återigen får jag bra hjälp. Vi har ju en viss tid inbokad, innan nästa kund, men jag upplever ingen stress utan jag får i lugn och ro bläddra runt.

När vi valt ut tygerna är det dags att designa skjortan. Vi talar då främst om att välja krage, manschetter och knappar. Stenströms specialitet är också innertyg i manschetter och kragar. Här finns som vanligt vid måttsydda skjortor alldeles för mycket att välja på för en vanlig man och det är lätt att gå bort sig. Du väljer även till sist monogram, dvs. om du vill sätta dina initialer på skjortan. För den som aldrig ställts inför valet – välj tråd ton i ton med tyget och en diskret placering på manschetten.

Stenströms erbjuder möjligheten att välja färg på knappar, tråd samt kontrasterande tyg på krage och manschett. Foto: Stenströms

Fördelen med att ta måtten på ett varuhus är att många av skjortorna redan finns uppsydda och på det sättet kan man enkelt se hur olika kombinationer ter sig. I mitt fall stannar vi vid moderna men ändå ganska tidlösa val som är typiskt Stenströms – en vit semi cutaway för kostymbruk och en rutig button down, båda i twill med enkel manschett och knappar i pärlemor.

Vad händer nu?

När valen är gjorda sänds ordern till Stenströms fabrik i Estland, där en maskin skär ut skjortan efter dina mått. Den sys sedan som alla andra Stenströms skjortor med maskin. Tillverkningen tar ca 4-5 veckor från det att du lagt din ordern och mitt slutresultat får därför vänta till december.

Om du är intresserad av att måttsy hos Stenströms, gå in på deras hemsida och använd funktionen ”Hitta återförsäljare”. Kontakta sedan din återförsäljare för mer att boka en tid – glöm inte fråga om de har speciella event och kampanjer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *