Trots att raglanrocken har en fantastisk historia och tillhör de snyggaste rockarna för män har den levt en ganska undanskymd tillvaro. Nu har två av Sveriges herrstilslegender, Andreas Weinås och Per Nilsson, tagit fram en modern raglanrock för Oscar Jacobson som passar perfekt för svenska hösten och vintern.
Männen bakom Gentlemanualen
För den herrklädesintresserade behöver nog inte Nilsson och Weinås någon introduktion. Per Nilsson har en bakgrund från Götrich, innan han grundade King och skrev tre av Sveriges bästa böcker om herrstil. Andreas Weinås startade herrmodebloggen Manolo redan 2004 och är numera bl.a. stilredaktör på just King. Tillsammans har de poddat som Gentlemanualen i 4 år.
Oscar Jacobsons raglanrock är inte det enda plagget duon designat åt varumärket – i somras släppte man en klassisk klubbkavaj tillsammans.
Lite kort om raglanrocken
Raglanrocken sägs ha uppfunnits på 1800-talet åt den första Baron Raglan, eller fältmarskalk FitzRoy Somerset som var hans egentliga namn. Lord Somerset var militärsekreterare åt hertigen av Wellington under Napoleonkrigen. Efter ett antal framgångar hade han oturen att såras så illa av en prickskytt vid Waterloo att hans arm fick amputeras. Lord Somerset ska då ha bett sin skräddare göra en ny armkonstruktion för att skapa mer utrymme.
När Lord Somerset blev Baron Raglan 1852 kom konstruktionen att kallas raglan-arm av skrädderiet efter baronen. Det nystartade skrädderiet hette för övrigt Aquascutum, och kom att bli ett av brittiska herrmodets mest ikoniska varumärken. Resten är som man säger historia: raglanärmen gjorde kometkarriär i allt från trenchcoats till baseballtröjor och versity jackets.
Raglanrocken är alltså en rock med raglanärmar, dvs att ärmen sys fast direkt i livet istället för att sys in vid axeln. Resultatet blir en mer avslappnad klädsel – tänk trenchcoat eller oljerock – utan markerad axel. Eftersom rocken är rymligare är den också enkel att bära med t.ex. tweed.
Gentlemanualen x Oscar Jacobson: Salas raglanrock
Raglanrocken är alltså en rock med rejäla anor. När Gentlemanualen nu plockat upp den har man valt en mycket klassisk modell men med lite mer modern känsla.
Rocken är gjord i en ljust varmgrå fiskbensmönstrad ullväv från anrika Abraham Moon & Sons. Modellen är enkelknäppt, fodrad med dubbla innerfickor och relativt lång och rymlig för den som är van vid en ”vanlig” herrock. Utan bälte och andra spännen blir plagget avskalat – nästan lite som en mantel – och det känns modern och traditionellt på samma gång.