A.W. Bauer & Co 150 år

”Skräddarsytt” är en term som missbrukas rätt flitigt nuförtiden. I Sverige lär det endast finnas ett enda herrskrädderi som gör allt enligt de arbetsskeden som krävs för att få kalla en kostym skräddarsydd, nämligen klassiska A.W. Bauer & Co på Brunnsgatan i Stockholm. 

Något vanligare är det som på engelska kallas ”made to measure”, det vill säga måttsydda kostymer som sys upp på fabrik efter kundens exakta mått och önskemål om material och modell. Då det gäller det skräddarsydda är tyget beställt av en kund, på engelska ”been spoken for” eller förkortat ”bespoke” och betecknar då en kostym som är skuren och sydd enbart för den kunden.

Historien om A.W. BAUER & CO går 150 år tillbaka då företaget grundades av Julius W Bauer. Danskfödde Frederik Andersen driver nu företaget tillsammans med Martin Ekolin sedan år 2009. Andersen är klassiskt skolad från anrika Savile Row i London. Andersen hade haft ögonen på skrädderiet under en tid när han för 10 år sedan, efter viss övertalning, lyckades få en plats som lärling. Andersen, som redan då var en erkänd skräddare, fick börja med villkoret att han lärde om allt från början och med löfte om att alltid göra som ägarna sa. Frederik var ambitiös och lärde sig snabbt de olika arbetssätten och teknikerna. Därifrån utvecklade han sedan en helt egen stil, djupt rotad i det klassiska skrädderiet.

PicsArt_1390849331849
Frederik Andersen

Sedan dess har A.W. BAUER & CO fortsatt att utvecklas tillsammans med sina kunder och idag är man Skandinaviens enda moderna skrädderi som satsat på klassiskt hantverk i en modern förpackning. Bland kunderna finns ett flertal erkända entreprenörer inom parfym, mode, fastigheter, finans och arkitektur. A.W. BAUER & CO ger dock aldrig ut namnet på sina kunder.

Nu firar A.W. BAUER & CO 150 år och bjuder på en hel del aktiviteter i skrädderiet på Brunnsgatan 4. Under 2013 och 2014 lanseras och utvecklas ett samarbete med designern Rasmus Wingårdh där en ny kollektion av modernt skrädderi skapas.

PicsArt_1390461772584

Join the Conversation

1 Comments

  1. says: Chris Casen

    Hej, jag letar efter en vit skjorta med italiensk snitt. jag har hittat en bild med Lalle Johnson i grå kostym och en vit skjorta som jag letar efter. Han bär en kostym från er.Var kan jag hitta denna skjorta?

    Bästa Hälsningar
    Chris Casen

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *