Accessoarer för gentlemannen

Accessoarer är väldigt viktiga för sättet att uttrycka sig genom klädseln. Med accessoarer kan man på ett enkelt sätt lyfta fram sin personliga stil och ge klädseln det lilla extra som sätter pricken över i:et.

Begreppet accessoar är i sig väldigt brett och kan syfta på allt från smycken till skor och halsdukar. Detta kan konstateras bland annat genom att kolla in några av de sajter som erbjuder specifikt smycken och accessoarer för män. I detta inlägg har jag valt att fokusera på några av de accessoarer som hör till en mer formell stil och vad som kan vara bra att komma ihåg vid valet av dessa.

Smycken

När det gäller smycken finns det åtminstone två typer av accessoarer som bör höra till varje välklädd mans garderob. Den ena är klockan och den andra är manschettknappar. Det har länge argumenterats för om klockan redan blivit antik med alla de elektroniska hjälpmedel vi omger oss av. Det faktum att herrklockor under de senaste åren blivit en allt mer populära accessoar på männens handleder talar emot detta argument.

Ifall man gillar att bära klocka kan det vara skäl att ha minst två stycken i garderoben, en för vardaglig användning och en för mer formella tillfällen. Då det gäller klockor är tumregeln den att ju enklare klocka, desto mer formell tenderar den att vara. Dessutom kan det vara bra att tänka på storleken när man inhandlar en klocka. För mer formell klädsel lämpar sig oftast klockor av en mindre dimension bättre än en klocka med en stor urtavla.

Valet av klocka bör inte bero på mode och trender, utan skall passa ens personliga stil. För ett par tusenlappar får man en mekanisk klocka av bra kvalitet, även om man kanske inte får ett av de mest exklusiva märkena. Mycket beror på vad man förväntar sig av en klocka.

Manschettknappar är kanske inte så vanliga längre bland de yngre generationerna, kanske delvis för att vi under en tid glömde bort skjortor med dubbel manschett. Nuförtiden tycker man sig dock kunna urskilja en viss ökning av popularitet i användningen av manschettknappar bland de stilmedvetna män som lägger stor vikt vid detaljerna. Även om manschettknapparna hör till de minsta accessoarerna kan man med dessa göra mycket för att bidra till en stiligare helhet på klädseln.

lambretta cesare guldklocka

Den nya klockan Cesare Gold Mesh av märket Lambretta passar utmärkt till en mer formell klädsel på grund av sin avskalade och minimalistiska stil.

klassiska blanka manschettknappar

Om man endast skaffar ett par manschettknappar är klassiska och enkla modeller i silver eller guld att föredra.

Plånböcker

Vilken plånbok man väljer beror till stor del på ens behov. Det finns ett stort urval av herrplånböcker på nätet nuförtiden där man kan välja utifrån sina preferenser och behov. Tidigare var en plånbok med stort utrymme för kontanter ett av de viktigare kriterierna för valet. Nuförtiden är det dock det viktigaste att det finns tillräckligt med utrymme för alla de kort man tillhandahåller för olika bruk. Ifall man reser mycket kan det dock vara skäl att även ha en plånbok som är rymlig nog för ett pass, en penna och andra verktyg som kan behövas under resans gång.

Valet av en plånbok kan verka som en trivial sak, men faktum är att det kan löna sig att planera valet noggrant. Det finns nämligen få saker bland accessoarerna som används oftare och som har en större inverkan på kläderna än just en plånbok. Det är alltid lika smärtsamt att se fina och dyra kläder bli förstörda på grund av en överdimensionerad plånbok som bärs på fel ställe. Det kan vara en bra idé att ha en så tunn plånbok att det går att bära den t.ex. i framfickan utan att äventyra passformen på byxorna.

korthållare trendhim

Korthållare i brunt läder från Trendhim.

Portföljen

En annan accessoar som man som välklädd gentleman inte klarar sig utan är en finare väska eller portfölj. En traditionell läderportfölj i svart eller brunt är alltid säkra val oavsett yrke eftersom de kan kombineras med alla typer av stilar samt färger på kläderna. Mörkare färger på accessoarer som portföljen ses i allmänhet som mer formella än ljusa och är därför alltid säkra val. Om man reser mycket i sitt jobb kan jag starkt rekommendera att man äger åtminstone två stycken portföljer, en mindre för vardagligt bruk och en större som kan rymma både en bärbar dator samt en större mängd papper.

skinnportfölj Delton

Mångsidig och stilig skinnportfölj från Delton Bags. För resor är en justerbar axelrem något av ett måste, men för vardagen gillar jag att ta loss detta och använda endast handtaget.

skinnportfölj

Denna väska har två stora primära fack, avskilda av ett fack med dragkedja. Denna finns det gott om utrymme för mobiltelefon, pennor mm. något som är utmärkt med tanke på jobbresor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *