MB&F vinner Aiguille d’Or – klockvärldens mest prestigefyllda pris

Det blev den lilla Geneve-baserad klockmakaren MB&F – Maximilian Büsser and Friends – som tog hem årets Aiguille d’Or vid Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG). GPHG kallas ofta klockvärldens Oscars, och precis som kring Oscarsutdelningen finns det alltid debatt och lite drama.

Maximilian Büsser med sin Aiguille d'Or

MB&F vann priset för sin klocka MB&F LM Sequential EVO, en dubbel kronograf. Det unika med klockan är att dess två kronografer kan startas oberoende av varandra, men synkroniseras genom det MB&F kallar Twinverter.

Twinvertern växlar tillståndet på båda kronograferna samtidigt – om en kronograf löper, pausas den, och vice versa. Känns det komplicerat, så är det hela meningen. Den praktiska nyttan av all mekaniken är att man kan tima två oberoende förlopp samtidigt i upp till 30 minuter. Tänk t.ex. en schackmatch, där respektive spelare har 30 minuter var och där tiden hela tiden ska tilldelas någon av spelarnas ”konton”.

Vill man gräva ned sig i hur LM Sequential EVO är konstruerad har t.ex. Hodinkee och WatchesBySJX djuplodande artiklar på ämnet.

MB&F LM Sequential EVO vinnare av Aguille d'Or på GPHG
MB&F LM Sequential EVO – vinnare av årets Aguille d’Or från vid Grand Prix d’Horlogerie de Genève

MB&F – klockvärldens galna urmakare

MB&F grundades 2005 av Maximilian Büsser, tidigare VD för Harry Winston Rare Timepieces, med målet att skapa radikala klockor.

Bolagets unika DNA framstod tydligt redan vid den första klockan, Horological Machine No.1 (HM1), där timvisaren och minutvisaren separeras av en tourbillion.

MB&F Horological Machine No.1
MB&F Horological Machine No.1

Den galna serien av maskiner fortsatte, och till dags datum har man skapat 10 stycken Horological Machines. Varje Horological Machine är helt annorlunda från de övriga.

2012 startade MB&F en parallell serie: Legacy Machine. Tanken var att skapa lite mer bärbara klockor, ”som om MB&F levat för 100 år sedan”. 2019 kom också varumärkets första damur, LM Flying T, som även den vunnit Grand Prix.

Legacy Machine Flying T Allegra har även den vunnit GPHG.
MB&F x Bulgari: Legacy Machine Flying T Allegra

Klockorna från MB&F präglas av bolagets parallella fokus: å ena sidan mekanisk innovation och kvalitet, där många lösningar är ”world firsts”, och å andra sidan radikal design, med en väldigt rå, nästan ”punkig” estetik kombinerat med hög finish. Varje klocka innehåller mellan 300 och 600 komponenter, och kan ta 3-4 år från idé till färdig design. Upplagorna är mycket små och priserna höga – LM Sequential EVO kostar från ca 180 tusen dollar.

GPHG och Aiguille d’Or

Grand Prix d’Horlogerie de Genève har hållits årligen sedan 2001. Priset delas ut av en jury av 30 klockexperter, som utses av bl.a. kantonen Geneve, staden Geneve, Musée International de l’Horlogerie och Geneva Laboratory of Horology and Microengineering.

Patek Philippe vann flera priser på 2000-talet innan man bestämde sig för att dra sig ur tävlingen och har därför trillat ner i statistiken. Rolex, Richemont-gruppen och Glashütte Original hör till andra företag som valt att inte delta i tävlingen, men det har inte gjort priset mindre viktigt utan snarare släppt fram nya klockmakare i ljuset.

Kategorierna har varierat över åren, men det stora priset – Aiguille d’Or – ha delats ut sedan starten. Aiguielle d’Or betyder ”Guldnålen”, men aiguille har många betydelser och anspelar både på visaren på en klocka liksom en spetsig bergstopp, vilket ju passar bra för ett schweiziskt klockpris. Bland de mest flitiga vinnarna hittar man Audemars Piguet, Vacheron Constantin och Piaget.

Det finns också ett pris för ”instegsklockor”, som GPHG definierar som klockor med ett pris mellan 3.500 och 10.000 CHF. Här har bland annat Tudor vunnit priser flera år i rad. I år var det dock Trilobe som vann med en klocka inspirerad av Dune.

Trilobe vann Petit Aiguille
Trilobe, Nuit Fantastique Dune Edition

Bland årets andra vinnare märks t.ex. Hermés som vann pris för sin Arceu Le temps voyageur både som bästa Complication för män och kvinnor.

Alla årets vinnare av Grand Prix d’Horlogerie de Genève:

‘Aiguille d’Or’ Grand Prix: MB&F, Legacy Machine Sequential Evo

Ladies’ Watch Prize: Parmigiani Fleurier, Tonda PF Automatic

Ladies’ Complication Watch Prize: Hermès, Arceau Le temps voyageur

Men’s Watch Prize: Akrivia, Chronomètre Contemporain II

Men’s Complication Watch Prize: Hermès, Arceau Le temps voyageur

Iconic Watch Prize: TAG Heuer, Monaco X Gulf  

Tourbillon Watch Prize: H. Moser & Cie, Pioneer Cylindrical Tourbillon Skeleton

Calendar and Astronomy Watch Prize: Krayon, Anywhere

Mechanical Exception Watch Prize: Ferdinand Berthoud, FB 2RSM.2-1

Chronograph Watch Prize: Grönefeld, 1941 Grönograaf Tantalum

Diver’s Watch Prize: Tudor, Pelagos FXD

Jewellery Watch Prize: Bulgari, Serpenti Misteriosi High Jewellery

Artistic Crafts Watch Prize: Voutilainen, Ji-Ku

‘Petite Aiguille’ Prize: Trilobe, Nuit Fantastique Dune Edition

Challenge Watch Prize: M.A.D. Editions, M.A.D.1 Red

Mechanical Clock Prize: Van Cleef & Arpels, Fontaine Aux Oiseaux automaton

Innovation Prize: Van Cleef & Arpels, Lady Arpels Heures Florales Cerisier

Audacity Prize: Bulgari, Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary

Chronometry Prize: Grand Seiko, Kodo Constant-force Tourbillon

‘Horological Revelation’ Prize: Sylvain Pinaud, Origine

Special Jury Prize: François Junod

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *