Redan 1882 gjorde den franska konstnären Albert Robida upp futuristiska illustrationer som visade upp flygande bilar. Detta för att visa hur framtiden skulle te sig hundra år i framtiden. Det skulle visa sig att utvecklingen inte varit riktigt så snabb som han förutspådde på detta område. Men det är bara en tidsfråga innan vi är där. Vi har nämligen sett allt fler aktörer ta fram olika modeller av flygande bilar de senaste åren – varav den senaste är Renault.
Futuristisk konceptbil från Renault
År 2021 markerar 60-årsdagen för Renault 4L, en bil som har sålts i mer än 8 miljoner exemplar i över 100 länder under en period av mer än 30 år. Mycket mer än en bil, 4L är en sann ikon.
För att fira sitt 60-årsjubileum har Renault ordnat en rad olika evenemang. Ett av dessa var att gå samman med det banbrytande designcentret TheArsenale för att skapa en konceptbil som ger en futuristisk och udda omtolkning av 4L.
Den ursprungliga Renault 4 var ett enkelt, effektivt och mångsidigt fordon som byggdes mellan 1961 och 1992. En ”blue jeans”-bil, som den tidigare chefen för Renault Group, Pierre Dreyfus, brukade beskriva den. En sann ikon som transporterade familjer, företag och gendarmeriet och La Poste samt hjälpte flera generationer av unga bilister att sätta sig bakom ratten.
Dess värden och kvaliteter övertygade TheArsenale om att samarbeta med Renault för att återskapa en 4L som är utformad för att köra längs de omärkta motorvägarna ovanför våra huvuden.
Air4, Renault 4 ”Volante”
Renault har samarbetat med TheArsenale i detta verkligt unika projekt, och resultatet är utan motstycke. AIR4 är en symbol för oberoende och frihet, född ur insikten om att trafiken ökar, att livet går i stå och att världen ovanför oss är obehindrad. AIR4 gör alltså anspråk på att luften är framtidens nya väg.
Designmässigt har AIR4 resulterat i en omtolkning av retroikonen av TheArsenale, långt ifrån det moderna bildesignspråket. Fordonet, som är helt tillverkat av kolfiber, har samma linjer och samma volym som den ursprungliga 4L, men har nya dynamiska egenskaper.
Styvheten har reviderats helt och hållet för att inkludera nya koncept som dragkraft eller lyftkraft, vilket krävde timmar av beräkningar och tester. Med hjälp av generativ designteknik med artificiell intelligens kunde TheArsenales ingenjörer testa terabyte av data för att förbättra och finjustera konstruktörernas idéer, till och med innan de första testerna i verkligheten påbörjades.
För att köra runt har AIR4 inga hjul. I stället har den fyra propellrar med två blad, en i varje hörn av fordonet. Chassit sitter i mitten av rota-ramen, och föraren kan komma åt och ta plats i fordonets utilitaristiska hytt genom att lyfta det omgjorda Renault 4-skalet, som är ledat framtill.
Tekniskt sett drivs AIR4 av 22 000 mAh litiumpolymerbatterier med en total kapacitet på 90 000 mAh. Fordonet har en horisontell topphastighet på 26 m/s, med en lutning på 45° under flygning och upp till en maximal lutning på 70°. Den kan flyga så högt som 700 meter med en starthastighet på 14 m/s, som av säkerhetsskäl hålls kvar på 4 m/s, och en landningshastighet på 3 m/s. Sist men inte minst har AIR4 en maximal vektoriell dragkraft på 380 kg, dvs. 95 kg per propeller.
AIR4 har utformats, designats, konstruerats och monterats helt och hållet i Frankrike, i hjärtat av Europas första teknikpark i Sophia Antipolis vid Azur-kusten.
TheArsenale ”Road to Air”
TheArsenale står för antagandet att bilkulturens ikoner är eviga. Det här fordonet är den första produkten från TheArsenales avdelning Road to Air som tänker sig att det framtida transportnätet ska finnas i luften. AIR4 är ett verk av Patrice Meignan, vd och grundare av TheArsenale, som ville skapa en ny typ av fordon som väcker känslor, skapar varumärkesidentitet och erbjuder nöje.
Världspremiär
AIR4 visas just nu och fram till årets slut i Paris i Atelier Renault på Champs Elysées, tillsammans med andra historiska versioner av Renault 4. Från och med 2022 kommer AIR4 att slå sig ner på amerikansk mark i Miami och sedan New York, innan den gör ett depåstopp i Macao.