Tre nya Michelin stjärnor till Sverige 2022 – Här är alla restauranger med Michelin stjärnor i Norden just nu

nya restauranger med michelinstjärnor 2022 norden
Bild: Steffen Vidar Jenssen & Fabel Media

Michelin presenterade nyligen urvalet av restauranger i den nordiska utgåvan av MICHELIN Guiden 2022, vid en ceremoni i norska Stavanger. 2022 års utgåva innehåller 255 restauranger, inkluderande 74 med stjärna, 32 som har tilldelats en Bib Gourmand och 38 som uppmärksammas med en Michelin Grön Stjärna.

Den kreativitet och dynamik som kännetecknar den nordiska kulinariska scenen illustreras av 11 nya restauranger i de fem länder som den nordiska utgåvan täcker Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island.

Alla restauranger i Norden och Sverige med Michelin stjärnor 2022

Här är alla restauranger i Norden och Sverige med Michelin stjärnor 2022. De restauranger med ett rött N är nya på listan 2022:

alla restauranger i norden och sverige med michelin stjärnor 2022

Läs mer: Michelin stjärnan och dess betydelse

Tre nya svenska Michelin stjärnor 2022

I Sverige får följande tre restauranger sin första Michelinstjärna:

  • I halländska Torup, närmare bestämt i Rydöbruk ligger restaurang Knystaforsen. Den är inredd i ett gammalt sågverk vackert beläget mellan floden och skogen. Där sätter man naturen i centrum i allt man gör från exceptionella lokala ingredienser till skicklig kokkonst över öppen eld. Kökschef Nicolai Tram serverar även en rätt utomhus runt lägerelden.
  • I Stockholm, tilldelas Nour en stjärna. Kocken Sayan Isaksson hedrar sina rötter genom att kombinera asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt. 
  • I Stockholm får Adam & Albin en stjärna. Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman öppnade för sex år sedan. De erbjuder en högst personlig upplevelse med de två kockarna som lägger till en smula teater genom att färdigställa rätterna vid gästernas bord och berätta om hur rätten ursprungligen skapades utan att spara på intrikata detaljer.

Vi lanserade den nordiska guiden 2014. Våra inspektörer imponeras av den kulinariska avantgardismen hos de nordiska restaurangerna. Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, dessa länder briljerar med personlighet och mod hos sina kockar, som är internationellt erkända stilbildare. Förutom den remarkabla kreativiteten, utgör de nordiska restaurangerna också en stor inspirationskälla för att skönja formerna hos en mer hållbar gastronomi. Ett växande antal MICHELIN Grön Stjärna i vårt urval belyser att medvetenhet och handling är en del av den dagliga filosofin hos många nordiska restauranger, säger Gwendal Poullennec, Internationell direktör MICHELIN Guide.

Nya restauranger med Michelin stjärnor i övriga norden

I våra grannländer får restaurang Frederikshøj i Århus Danmark, sin andra stjärna. I Finland tilldelas restaurang Palace i hjärtat av Helsingfors även den sin andra MICHELIN stjärna. Det totala antalet tvåstjärniga restauranger i den nordiska guiden är därmed uppe i 14. 

De övriga nordiska restaurangerna, förutom de tre svenska, som får sin första Michelinstjärna är ÓX i Reykjavík, Kaskis i Åbo, MOTA på Själland, Jatak i Köpenham, Hot Shop, Hyde och Schlägergården, alla tre i Oslo och slutligen Lysverket i Bergen.

Det betyder att det totalt i 2022 ås MICHELIN Guide Nordic Countries finns 56 restauranger med en Michelinstjärna.  

MICHELIN Grön Stjärna

Fem nya restauranger får MICHELIN Grön Stjärna, vilket ökar det totala antalet i Norden till 38 av sammanlagt 255 restauranger i MICHELIN Guide Nordic Countries. Det är en de högsta andelarna i världen. Det visar på Norden som en ledare inom hållbar ekologisk gastronomi. Man använder lokala hållbara leverantörer, verkar för att minska matsvinnet och reducera sitt CO2 fotavtryck. Man sätter hållbarhet i centrum för allt man gör när man erbjuder gästerna inspirerande och lärorika kulinariska upplevelser. 

De 5 nya restaurangerna med en Michelin Gröna Stjärnan är Oxenstiernan i Stockholm, Knystaforsen i halländska Rydöbruk, Natura i Helsingfors, DILL i Reykjavík och Jossa Mat & Drikke i Trondheim.

5 nya restauranger får en Bib Gourmand

Sedan 1997 uppmärksammas restauranger som erbjuder prisvärd god mat. Bib Gourmand har vuxit genom åren och blivit mycket populär bland matälskare. Fem nya restauranger har får en Bib Gourmand: Ruths i Malmö, Mathias Dahlgren-Matbaren i Stockholm, Møf i Århus, Bjørnekældere i Köpenhamn och Jossa Mat & Drikke i Trondheim.  Sammanlagt gör det 32 restauranger med god kvalitet och prisvärda.

Det kompletta urvalet i MICHELIN Guide Nordic Countries återfinns på MICHELIN Guide digitala plattform www.guidemichelin.com och på gratisappen på iOS och Android som kan laddas ned.  

Där kan du också upptäcka alla Michelin rankade restauranger över hela världen och göra bokningar till världens mest unika och fantastiska hotell. Som användare i appen kan du också skapa din egen lista med favoritrestauranger och hotell och dela den.

Ny möjlighet testa tidigt

För att dela med sig av nya upplevelser bland matälskare har guiden tagit fram en ny approach. Varje månad kan några få restauranger som har imponerat på Michelins inspektörer läggas till urvalet i guiden märkta med etiketten “NEW”.

Stjärnor, Bib Gourmand och Grön Stjärna förblir årliga utmärkelser, som annonseras vid MICHELIN Star Revelation, men matälskare blir inbjudna att besöka restauranger med etiketten “NEW” omedelbart, och bland dem kan finnas de som får Michelinstjärnor år 2023.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *