Allt du behöver tänka på inför ett lån

Det är väldigt enkelt att ta ett lån i Sverige, något som kan vara både en för- och en nackdel. Lån kan i många fall hjälpa dig exempelvis när du ska köpa en bostad, resa eller köpa en bil. Det kan också vara en belastning när du inte har råd med lånet och egentligen bör avstå från att söka ett.

Oavsett så finns det en rad olika saker du bör tänka på innan du tar ett lån. Nedan hittar du goda råd och tips inför ditt nästa lån. Dessa är ännu viktigare om det är ditt allra första lån eftersom du annars riskerar att begå små men allvarliga misstag när du tar lånet.

Var noga med långivare

Till att börja med är det viktigt att du väljer en bra långivare. Beroende på vad det är för sorts lån kan det finnas olika källor att använda. För smslån så kan det vara värt att kika på något som smslåndirektutbetalning.se där du enkelt kan hitta rätt långivare.

För ett större banklån kan det ibland vara bättre att vända sig till din befintliga bank. Dessa har mycket högre krav än privata långivare men med fördelen att du får den högsta möjliga säkerheten och dessa har generellt alltid den bästa räntan. Det är också mycket mer pålitligt än andra långivare men du bör alltid vara försiktig när du tar ett lån då det kan påverka dina framtida möjligheter.

Fördelen med andra långivare än storbankerna är att kraven ofta är lägre och du kan hitta en större mängd aktuella långivare, inte minst när du vill ha ett så kallat blancolån där du får använda pengarna till vad du vill, vilket du inte får med ett vanligt banklån.

Fundera på om du behöver lånet

Innan du tar ett lån är det viktigt att du funderar på om du behöver lånet. Sverige har de tredje högsta skulderna inom EU och man ser också att skulder som går till Kronofogden ökar, inte minst bland unga. Det är viktigt att du inte tar lån som du inte verkligen behöver, annars riskerar du att få ekonomiska problem i framtiden.

Även om det kan vara spännande att resa så är det bra att undvika lån för detta om du inte till hundra procent vet att du klarar av att betala av lånet inom den bestämda tiden. Samtidigt bör du tänka på att din ekonomiska situation kan förändras, exempelvis om du förlorar ditt jobb. Överhuvudtaget bör man undvika lån för nöjen och hålla sig till viktigare tillfällen eller när det är riktigt akut. Så hur mycket Europa än lockar kanske det är bättre att vänta till nästa år, i stället för att tynga ned din ekonomi med ett lån.

Olika skäl till att ta ett lån

Det finns många skäl till att låna men några vanliga skäl för vanliga privatlån är att man vill köpa något, resor, mat i slutet av månaden och liknande. Beroende på vad du ska göra med pengarna finns det olika lån som kan vara lämplig.

Ett blancolån är det allra vanligaste och är ett lån där du får spendera pengarna på vad du vill och du måste inte ens uppge för långivaren vad du ska göra med pengarna. Dessa kan variera i storlek och kan även gå upp till 100 000 kr eller mer.

Mikrolån eller smslån är en variant som liknar dessa men då talar man ofta om mindre belopp under 10 000 kr så dessa är väldigt små. Jämför med bolån som ofta är på flera hundratusen kronor.

Försäkra dig om att du har råd med ett lån

Det finns många olika sätt som ditt lån kan påverka dig i framtiden. Att det kan orsaka problem med din ekonomi är det uppenbara men det är inte bara skulder och liknande. Ett lån kan också påverka dina framtida chanser att bli beviljad ett bolån, en risk man också bör tänka på för att inte få fler problem i framtiden.

Innan du börjar ta ett lån kan det vara bra att räkna på lån och hur det kan påverka dig. Det finns många verktyg och annat material du kan använda för att göra det enklare för dig att börja räkna på det.

0 replies on “Allt du behöver tänka på inför ett lån”