Allt du behöver veta om LED-lampor

led lampor online

Ett mycket bra alternativ vill glödlampor är led-lampor. Dock kanske du funderar på vad du behöver ha för styrka och vad betyder egentligen lumen och Kelvin?

LED är en förkortning och det står för light emitting diodes. En led lampa har ingen glödtråd så som vanliga glödlampor har. Det som är bra med led lampor och led belysning är att de ger ifrån sig väldigt lite värme. Nästan all energi från den blir till ljus.

Det minskar risken för brandrisk eller att man bränner sig på lampan. Även om led belysning är dyrare än de gamla glödlamporna, som är förbjudna numera, så sparar man en hel del pengar i längden ändå på att köpa led lampor online. Det då de drar cirka 80 % mindre i el. 

Många fördelar att köpa LED

Led lampor har även en längre livslängd än en vanlig glödlampa. Den håller cirka 30 till 40 gånger längre än den vanliga glödlampan. Sen är den totala miljöpåverkan även väldigt liten. Om du vill, köp LED online och så kan du ha den rätt länge.

Du behöver byta färre lampor, då energianvändningen är låg och lampan kan användas länge. En led lampa av modernt snitt beräknas att kunna lysa i runt 30 000 timmar. Det är över tre år om lampan skulle vara på hela tiden.

Kelvin och lumen

I början var det så att led lampor bara gav ifrån sig ljusa och kalla vita färger. Idag är det så att den sortens belysning finns i många färger och temperaturer.

Färgtemperatur anges oftast i just Kelvin (K). När det gäller lumen så är det en beskrivning på hur mycket ljus din lampa producerar. Förr så kollade man Watt, idag är det alltså lumen man ska ha koll på istället för att hitta rätt sorts lampa som man behöver. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *