Allt om Rowing Blazers: Preppy möter punk

Rowing Blazers logo

Världsmedaljör i rodd, doktor i arkeologi från Oxford, författare, passionerad vegetarian. Att det skulle bli Jack Carlson som skulle ta preppy-modet in i 2020-talet var egentligen lika oväntat som väntat. 

Jack Carlson grundare av Rowing Blazers
Jack Carlson. Foto: Wikipedia

För det är just Jack Carlsons passion för historia och symbolik blandad med en till synes gränslös energi som byggt upp Rowing Blazers till ett märke som lyckas samla både följare från klassiskt herrmode och streetwear. 

Hur blev det så här? Följ med när vi utforskar historien bakom ett av herrmodets mest intressanta varumärken på 2020-talet.

Från Boston till Oxford

“My match teacher told me I was the perfect size, and the perfect temperament to be a coxswain. He basically meant I was really small and kind of had a big mouth.” 

Jack Carlson intervjuad i The Observer

Jack Carlson är född 1987. Han växte upp på de rätta platserna – Boston och London – och med den rätta sporten – rodden. Det som vi idag kallar preppy var hans skolkläder. 

I London fick han också uppleva kulturkrocken mellan herrmodet och punken på nära håll.

”London was a magical place. Men still wore bowler hats, strollers and boutonnières to work in the city, and real British punks with mohawks and leather jackets were everywhere. ”

Jack Carlson, intervjuad i The Verse

Han tog sin kandidatexamen i kinesiska, antikens historia och arkeologi vid Georgetown University, alma mater för flera presidenter, kongressledamöter och nobelpristagare. På somrarna arbetade han på utgrävningar i Toscana. Därifrån tog han sig till Brasenose College i Oxford, där han tog sin magister och senare doktorerade i arkeologi.

Allt började med en bok

Idéen om att skriva en bok om blazerns historia och koppling till rodden ska ha kommit från en roddtävling i England där hans lag blev utslaget tidigt. Jack spenderade tiden med att gå runt och titta på de färggranna överklasskläderna och idén började växa om att skriva en bok. Samtidigt fortsatte Jack med rodden och bland meriterna finns en vinst i Henley Regatta och ett VM-brons med amerikanska landslaget.

I boken ”Rowing Blazers” från 2014 dokumenterade Jack Carlson roddsportens mode. Foto: Rowing Blazers

2014 kom boken ”Rowing Blazers” ut. Enligt Jack var den främst tänkt som en bok om roddens kläder, men boken fick ett väldigt varmt mottagande från modevärlden. Elle listade den bland världens 20 bästa modeböcker. När Ralph Lauren hörde av sig och ville göra ett event i sin nyöppnade butik så såg Ralph Carlson en ny möjlighet.

Rowing Blazers

2017 lanserade Jack Carlson klädmärket ”Rowing Blazers”. Den första kollektionen bestod av ett antal klassiska blazers, slipsar och oxfordskjortor. Redan här syntes bolagets och grundarens passion för historia och öga för detaljer: skjortorna var slitna i sömmarna för att efterlikna Jacks egna skjortor vid universitetet, och under kavajens slag dolde sig latinska citat med kopplingar till universitetsvärlden. Som en sidoverksamhet designade Rowing Blazers också kläder för roddklubbar.

Mönstren präglar Rowing Blazers
Mönster och tygprover från bolagets kollektioner. Källa: Rowing Blazers.

Själv värjer sig Jack Carlson från konceptet ”preppy” – han talar hellre om tradition som går djupare än ytan, och om jakten på autenticitet. Rowing Blazers är utöver sina blazers även välkända för sitt stora sortiment av den klassiska rugbytröjan.

Plaggen görs med stort fokus på kvalitet. De första kollektionerna tillverkades på Manhattan, men sedan dess har bolaget varsamt utökat med ytterligare leverantörer i Europa och Japan. 

Samtidigt präglas Rowing Blazers också av ett slags modern ironisk humor. Varumärket har t.ex. gjort kollektioner med Sonic the Hedgehog och tröjor med flygande grisar, bananer och pianoklaviatur ihop med Gyles & George.

Ytterligare ett tydligt karaktärsdrag är Rowing Blazers strida ström av samarbeten. Det började med J.Crew, men sedan dess har man fortsatt med partners som NOAH, Umbro, Sperry, Fila, NBA, J. Press, BEAMS Plus, Seiko och inte minst The Hasty Pudding – en av Harvards äldsta studentföreningar.

Signaturerna – ”The Croquet Stripe” och ”The Zig Zag”

Utmärkande för Rowing Blazers är de starka färgvalen och historiska mönstren. Med rötterna i den färgstarka roddsporten och en arkeolog och historiker är det inte konstigt.

Rowing Blazers x Seiko med The Croquet Stripe

Två av bolagets mönster har blivit signaturer för varumärket. Det första, ”The Croquet Stripe”, syntes redan i bolagets första kollektion. Inspirationen är de färggranna ”strandstols”-blazers som man ofta bär vid de klassiska regattorna i England, och färgerna från en klassisk krockettpinne. Mönstret kan nu hittas på allt från blazrar, Seiko-klockor, strumpor, ringar och mycket mer. Tankarna går direkt till Paul Smith, men med en Ivy League-touch. 

Ett annat mönster som bolaget återkommer till är ”The Zig Zag”, ett geometrisk mönster som ursprungligen kommer från Royal Artillerys slipsar. Nu pryder det allt från Seiko-klockor till golvet i Rowing Blazers butiker.

Var köper man Rowing Blazers?

Rowing Blazers säljs i bolagets flaggskeppsbutik på Manhattan
Rowing Blazers flaggskeppsbutik på Manhattan. Foto: Rowing Blazers

Rowing Blazers har sin flaggskeppsbutik på 8 Rivington Street på södra Manhattan. I butiken säljer man inte bara sina egna kläder utan även vintagekläder, böcker, tidningar och diverse udda fynd. 

Rowing blazers hos Care of Carl
Akademiska Roddklubben i Stockholm. Foto: CareOfCarl

Även bolagets webbshop påminner mer om en bazaar, med produkter från många andra varumärken utöver det egna, signerade exemplar av grundarens bok, planscher, vintage-klockor, militärmemorabilia och mycket mer.

2022 öppnade Rowing Blazers en digital popup-butik hos svenska CareOfCarl. Där säljer man några av bolagets mest klassiska och lättburna herrkläder.

För mer inspiration om hur du kan bära rugbytröjor, missa inte vår stora guide till rugbytröjan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *