Annie Hesselstad och Jacob Holmström årets Nobelkockar

nobelmiddagen 2023

Den 10 december 2023 är det äntligen dags för årets Nobelbankett.

Kl 19 slår sig ca 1 250 gäster ned i Blå hallen för att ta del av årets Nobelmeny. Det krävs inte mindre än 44 kockar samt 190 servitörer och servitriser för att hålla serveringen rullande under kvällen.

Nu har det avslöjats att det blir Jacob Holmström och Annie Hesselstad som kommer stå bakom menyn. Jacob Holmström drev under 11 år den 2-stjärniga Gastrologik i Stockholm, innan den stängdes förra året. 2021 vann han också Kockarnas Kamp i TV4.

Annie Hesselstad, årets konditor, är så nära en veteran man blir inom Nobelmiddagar. Hon låg nämligen även bakom förra årets Nobeldessert – en bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med tillbehör som plommonkräm och mirabellemaränger. Till vardags hittar man henne annars som chefskonditor på Artipelag, konsthallen i Stockholms skärgård.

Riktigt vad gästerna kommer att bjudas på är inte känt ännu, men det verkar som att svenska ingredienser kommer spela en nyckelroll. Jacob Holmström har i intervjuer antytt att det kommer bli ”mer än en ingrediens från havet” och dessutom alger. Till desserten vet vi redan att 50 kg lingon är beställda, men Annie Hesselstad har också lovat att tjärsirap, dvs. nerkokad tjära med socker, kommer spela en nyckelroll.

Nobelbanketten hittar du som vanligt i SVT.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *