Anställa professionell hantverkare eller göra jobbet själv?

anställa hantverkare eller göra jobbet själv

Människor, kanske mer specifikt män, tenderar att tro att de kan hantera allt på egen hand. Under de senaste åren har göra-det-själv-projekt blivit allt mer populära, där många bygger eller reparerar föremål själv runtom i sina hem. Men hur mycket kan man egentligen ordna själv, och när bör man anställa en professionell hantverkare för att göra jobbet?

Hantverkare och snickare har rätt utbildning och oftast många års utbildning inom området för att kunna ta sig an en mängd olika projekt. Att anställa en eller flera professionella hantverkare för att utföra arbetet kommer att innebära att projektet troligtvis blir bättre än om du själv hade gjort det. Men det finns såklart ett par projekt man kan göra själv utan att betala de extra pengarna. Här går vi igenom några av de projekt där det kan vara värt att anställa någon professionell, och några projekt där det kan vara lönsamt att själv utföra jobbet.

Måleriprojekt och små renoveringar kan du själv ordna

Ska garaget eller barnrummet målas om? Eller behöver du bygga ut terrassen? Mindre projekt kan du mycket väl ordna själv. Måleriprojekt rent generellt är betydligt billigare att hantera själv. En målare kostar annars omkring 480 kr till 687,50 kr per timma, så det kan kännas som lite väl mycket pengar om projektet inte är särskilt tidskrävande. Då bör du istället själv inhandla färgen och utföra det målerijobb du kan på egen nivå. Mindre renoveringar eller tillbygg kan också enkelt fixas själv, gärna tillsammans med partnern, en släkting eller vän. Kan du dessutom låna verktyg av någon bekant eller en granne kan du spara många tusenlappar på dessa projekt.

Dörr- och fönsterinstallation kräver professionell hjälp

Att själv installera dörrar och fönster i din bostad är inget att rekommendera. Professionella dörr- och fönsterinstallatörer har tillgång till de bästa materialen eftersom de samarbetar med olika leverantörer. Det betyder att du kan försäkra dig om att dina dörrar och fönster kommer att hålla sig i flera år framöver. Dessutom krävs det lämpliga verktyg för att utföra jobbet korrekt, verktyg som väldigt få privatpersoner har hemma i garaget.

Bygga trappor, skiljeväggar och möbler

Om dina projekt är större, det vill säga att du exempelvis kan tänka dig nya trappor i bostaden, att få upp en skiljevägg eller ha några egentillverkade möbler – ja då är det bäst att hyra en professionell hantverkare. Dessa projekt kommer att ta tid och kräver att personen som utför dem är väldigt insatta i vad de håller på med. Är du således själv inte snickare sedan tidigare är det därför nästintill nödvändigt att du anställer någon som faktiskt vet vad de håller på med.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *