Anthony Trollopes råd till författare

Anthony Trollope (1815-1882) var en de mest framgångsrika och respekterade engelska författarna under den Viktorianska eran. Trollope skrev ett femtiotal populära romaner med motiv från viktorianskt vardagsliv. Flera av de mest kända, till exempel Biskopen i Barchester från 1857 (översatt 1947), kretsar kring det fiktiva grevskapet Barsetshire.

I sin biografi som publicerades år 1883, alltså året efter hans död, skrev Trollope att han vaknade i mörkret och skrev från kl. 5.30 till 8.30 på morgonen med endast sin klocka framför sig. Han hade som krav att skriva 250 ord varje kvart. Om han skrev klart en roman innan halv 9, tog han fram ett nytt papper och påbörjade nästa roman.

Skrivsessionen följdes av ett heltidsjobb på postkontoret. Dessutom jagade han minst två gånger i veckan. Ett heltidsjobb är alltså ingen ursäkt att inte lyckas med sina ambitioner, om man bara har den rätta disciplinen. Som ett resultat av dessa rutiner producerade han 49 noveller på 35 år.

Med det självförtroende som hans skrivframgångar förde med sig, uppmanade han andra författare att anamma hans metoder: ”Låt detta arbete (författarens) vara likadant som för den vanlige arbetaren. Inga gigantiska ansträngningar kommer då att bli nödvändiga. Då kommer man inte att behöva några våta handukar kring sin panna, eller sitta trettio timmar vid sitt skrivbord utan att röra sig – som män har gjort, eller sagt att de gjort.

anthony trollopes biografi

Anthony Trollopes självbiografi publicerades år 1883 och kan läsas helt gratis på denna länk.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *