Antika böcker inspirerar munkar att återuppliva ölbryggning i kloster

grimbergen mikrobryggeri kloster nytt öl

Det anrika belgiska bryggeriet Grimbergen meddelar nu att man har fått tillåtelse att bygga ett nytt mikrobryggeri inne i klostret Grimbergen Abbey nära Bryssel. Det innebär att man kommer att återvända till sina rötter där allt startade och kombinera bryggeritraditionerna från gamla böcker från klostrets bibliotek med moderna och innovativa tekniker för att tillverka begränsade utgåvor av premiumöl.

Klostret Grimbergen Abby grundades redan år 1128 och innan 1700-talets slut hade den brunnit ned tre gånger. Varje gång byggdes klostret upp igen och efter en tid tog munkarna fågel Fenix som symbol för sitt öl som gång på gång återuppstått ur askan.

De medeltida böckerna som man nu hämtar inspiration från har funnits i klostrets omfattande bibliotek i århundraden och munkarna har nyss grävt djupare in i dessa för att upptäcka de bryggningstekniker som ända tills nu varit förlorade till historien. Grimbergen planerar nu att använda denna information i deras mikrobryggeri för att skapa unika öl med tidigare oupplevda smaknoter.

Grimbergen kloster mikrobryggeri

Böckerna dateras så långt tillbaka som 1100-talet och sidorna avslöjar fascinerande detaljer över hur ölen från klostret i Grimbergen bryggdes tidigare.

Samlingen av böcker har överlevt tre bränder som alltså i övrigt förstörde klostret. Under franska revolutionen år 1798 var det hotande nära att hela boksamlingen förstördes i den tredje och sista branden, men böckerna kunde även då räddas tack vare mod och listighet hos munkarna. De slog hål i väggen till biblioteket och lyckades därigenom i hemlighet flytta runt 300 böcker innan klostret sattes i brand och förstördes för en tredje gång.

nytt klosterbryggeri Belgien Grimbergen

Munkarna på Grimbergen har också spelat en avgörande roll i att genomföra visionen om att få bryggningen tillbaka till platsen där allt startade. Fader Karle Stautemas har valts som ansvarig för mikrobryggeriet på klostret i Grimbergen. Han kommer att genomgå en formell skolning i bryggningsteknik vid sidan om sina uppgifter på klostret. Detta kommer att göra det möjligt att föra vidare arvet genom att kombinera de urgamla bryggningsteknikerna på klostret med mer moderna tekniker.

Med i projektet finns även bryggmästare Marc-Antoine Sochon från bryggeriet Grimbergen, som även han varit tungt involverad i att göra verklighet av planerna på att få till stånd ett mikrobryggeri på klostret.

På ett event som nyss ägde rum på klostret Grimbergen lanserades en ny begränsad upplaga av Grimbergen Triple D’Abbaye. Ett exempel på den typ av brygd som kommer att erbjudas på det nya mikrobryggeriet.

Denna öl har lagrats på whiskyfat i fem månader, en teknik som är liknande den som användes för att brygga belgiska öl under 1500-talet.

Grimbergen planerar att öppna sitt mikrobryggeri för allmänheten i slutet av år 2020. Här kommer också att finnas ett besökscenter där besökare har möjligheten att fördjupa sig i det rika arvet hos klostret Grimbergen. En bar och restaurang kommer att ge besökare möjligheten att njuta av den öl som bryggts i klostret i kombination med lokala delikatesser.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *