Är det tid för att byta elbolag?

byta elbolag

Idag finner man många olika maskiner och hjälpmedel som drivs med el i många hushåll. De flesta använder dator, spelenhet, mobiler och tv dagligen. Bland annat för att vi har blivit mer beroende av digitala hjälpmedel och underhållning. 

Det läggs ofta mycket tid och energi på att hitta en dator, platta eller telefon som ska kunna hantera de behov man dagligen har. Vilken typ av apparat man väljer kan bero på dess kapacitet, design och användningsområde. Var och en ser till sina främsta behov. Sedan kommer funderingar på om ens internet är tillräckligt snabbt för att man exempelvis ska kunna streama video via tjänster som Netflix eller för att kunna använda sig av favoritspelet online. 

Däremot går sällan tankarna vidare till ens elförbrukning. Ju fler elektriska prylar man dagligen använder sig av, desto högre elräkning. Det är många gånger värt att se över ens nuvarande elavtal och sedan göra en jämförelse med andra elbolag på marknaden för att hitta den billigaste el. Det finns många elbolag på marknaden, men det finns också gratistjänster på internet som hjälper dig med att genomföra olika jämförelser.

Testa hos elavtal.org – dessa jämförelser är snabbare och effektivare än många tror. Elbörsen förändras ständigt och du kan spara mycket pengar på att byta elbolag. Pengar som du säkert hellre lägger på något annat. Varför inte lägga dessa pengar till semesterkassan istället?

Vad bör man tänka på före ett byte av elbolag?

  • Är du en av dem som inte har gjort ett aktivt val av elbolag? Då är det stor risk att du har fått ett högt elpris, men fördelen är att du kan när som helst byta till ett annat elbolag. På dessa avtal finns nämligen ingen bindningstid.
  • Börja med att kontrollera vilka alternativ som finns för dig och titta inte enbart på kWh priset. Försäkra dig om att det inte tillkommer höga månadskostnader eller så kallade dolda avgifter. Be om jämförelser där alla kostnader ingår.
  • Hur lång bindningstid har du kvar på ditt nuvarande elavtal? Det är möjligt att finna ett elbolag som väntar med att aktivera ditt nya elavtal tills ditt nuvarande har löpt ut. Du vill ju inte riskera att betala till två olika elbolag samtidigt.
  • Föredrar du att ha bättre koll på hur mycket du ska betala, så är fast elpris bäst för dig. Med ett rörligt elpris dras du med i både dalar och toppar på elbörsen. Du kan erfara så lågt pris som till inköpspriset på marknaden, men du får också räkna med att elpriset vissa perioder på året kan skjuta i höjden.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *