Är din bil redo för att ge sig ut på vägarna i vinter? Här är tipsen

Vi är många som planerar att packa bilen full och ge oss ut på vägarna i vinter. Men det kan komma många överraskningar under vinterhalvåret. Blixthalka, snö och frost är vanligt på vintern och är också några av de främsta anledningarna till att det sker olyckor på vägarna. Därför är det viktigt att göra bilen redo för vinterväderlaget innan man ger sig ut, här kommer därför några snabba tips på saker att hålla koll på innan man startat motorn. 

Vinterdäck och bilservice 

Det kan knappast komma som någon överraskning för någon att vinterdäck är ett måste om man ska köra under vinterhalvåret. I Sverige är det lag på att man ska ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, men om det är vinterväglag måste man ha vinterdäck även utanför denna period. Man kan antingen byta däck själv eller lämna in bilen hos sin närmaste bilmekaniker, vilket leder oss in på tips nummer två. 

Det andra tipset för att vara säker på att bilen är redo att ge sig ut på vägarna under vintern, är nämligen att lämna in bilen på bilservice. Med en genomgående bilservice så tittar en professionell mekaniker på att allting stämmer och att allt fungerar som det ska i bilen. Därmed kan man vara säker på att det är tryggt att ge sig ut på vägarna.  

Batteriet och bromsarna

Förutom att byta vinterdäck och lämna in bilen på service finns det två saker som är att rekommendera innan man ger sig ut på vinterväglag, nämligen att kolla batteriet och bromsarna. Kyla är någonting som kan försvaga batteriet, därför är det viktigt att se till att batteriet verkligen är laddat under vintern. 

Om man vill vara verkligt säker på att batteriet ska fungera kan man köpa en batteriladdare som underhållsladdar batteriet under natten. Det andra som man verkligen ska vara noga med fungerar är bromsarna. Man kan själv kolla att bromsarna fungerar, men det är också någonting som mekanikern går igenom under bilservicen. 

Har man kollat dessa grejer innan man kör ut på vägarna har man gjort det grundläggande för att göra bilen redo för vinterunderlaget. Vill man vara ännu mer trygg med att köra på vägarna i vinter kan man även se till att kolla oljan, vindrutetorkare, frostsäkring, spolarvätskan och kylarvätskan. Att alltid ha en varningstriangel, isskrapa, startkablar och reflexväst liggandes i bilen är också en bra idé. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *