Är idrottsstjärnor de nya modeikonerna?

Idrottsstjärnor har sedan länge varit förebilder och inspirationskällor för många människor, både inom idrotten och utanför. I och med det ökande intresset för mode har många stora idrottsprofiler också blivit en del av modevärlden, och en källa till inspiration. Idag är det vanligt att se sportstjärnor som samarbetar med modehus och lanserar egna kollektioner. 

Sport och mode har alltid haft ett nära förhållande, och idrottsstjärnor är ofta trendsättare i modevärlden. Under de senaste åren har dock gränsen mellan sport och mode blivit alltmer otydlig och sportstjärnor betraktas numera allmänt som de nya modeikonerna. Vidare i den här artikeln ska vi utforska båda sidor av argumentet och ge vår åsikt om huruvida idrottare verkligen har blivit de nya ikonerna för mode eller ej.

Hur idrottsstjärnor påverkar modeindustrin

Det råder ingen tvekan om att idrottsstjärnor i allt högre grad påverkar modevärlden. David Beckham och Cristiano Ronaldo till exempel, båda dessa fotbollsspelare har blivit kända för sina framgångsrika karriärer först och främst men även för sin oklanderliga stilkänsla utanför fotbollsplanen. De har blivit ambassadörer för stora modemärken och deras modeval följs av fans över hela världen.

Är idrottsstjärnor de nya modeikonerna? De ses som trendsättare och deras val av mode kan ha en betydande inverkan på branschen. Till exempel tennisproffset Serena Williams som har ett eget klädmärke, har fått beröm för att ha designat kläder som är funktionella för idrottare och samtidigt moderiktiga. Ett annat exempel är basketspelaren LeBron James, som samarbetat med Nike om en serie sneakers som blivit mycket eftertraktade. 

Några av våra svenska sportstjärnor har också haft ett stort inflytande i modebranschen. Se bara på hockeyspelaren Peter “Foppa” Forsberg som är legenden bakom det myntade begreppet “Foppatofflan”, eller tennisspelaren Björn Borg som har ett framgångsrikt underklädesmärke.

Idrottsstjärnornas personliga varumärke 

Många idrottare har byggt upp sitt personliga varumärke kring sina prestationer på planen och utanför, inklusive sina modeval. Serena Williams färgglada kläder på tennisbanan har blivit en lika stor del av hennes varumärke som hennes Grand Slam-segrar. På samma sätt har LeBron James kläder före match gjort honom till en stilikon utanför basketplanen.

Idrottarnas inflytande på modeindustrin är inte bara begränsat till kläder. Michael Jordans samarbete med Nike har till exempel gett upphov till några av historiens mest ikoniska sneakers, bland annat Air Jordan-serien. Medan tennisstjärnan Roger Federer länge varit ambassadör för schweiziska lyxmärket Rolex.

En anledning till att idrottsstjärnor har ett så stort inflytande i modebranschen är för de ständigt är i allmänhetens ögon. Oavsett om de är på planen, gymmet eller ute och går på gatan blir de fotograferade och filmade. Denna exponering ger dem en plattform för att visa upp sin personliga stil och påverka sina fans. I nästa stycke ska vi se på hur idrottarna kan dra mer nytta av exponering med hjälp av sociala medier.       

Ökad exponering med sociala medier

Sociala medier har gjort det lättare för idrottare att visa upp sin modekänsla och nå ut till en bredare publik. De lägger ofta upp bilder i samarbete med stora varumärken, eller promotar sina egna kläder på exempelvis Instagram där inläggen når ut till tusentals eller till och med miljontals människor. Detta har lett till en ny trend som kallas “Athlete style / sportstilen” som är en mix av sport och streetwear. 

Här är några andra sätt där man kan ta hjälp av sociala medier för att nå ut till sin publik: 

  • Direkt kommunikation med konsumenterna via TikTok, Facebook och Instagram där det är möjligt för idrottare att direkt kommunicera med sina fans och konsumenter 
  • Marknadsföra sina egna produkter eller samarbeten 
  • Modeblogga för att dela med sig av sin personliga stil och modetips till följare

Med hjälp av sociala medier har varumärken och kändisar såsom stora idrottsprofiler kunnat marknadsföra sig själva, nå ut till allt fler och modetrender har fått en snabbare spridning på nätet. Man kan säga att idrottsstjärnor har blivit en del av modeindustrin och stor inspiration, men det betyder inte att de är de enda modeikonerna. Modevärlden är stor och det finns olika typer av stilikoner och förebilder som påverkar människor stil. Det är inte bara inom modevärlden som idrottsstjärnor sätter trender utan det gäller även online casino såsom Snabbare.

Andra kändisar som har en betydande inverkan i modebranschen

Det är inte bara idrottsstjärnorna som ses som modeikoner, har sina egna modemärken eller står som ambassadörer för stora modevaruhus. Andra typer av kändisar som skådespelare, artister och modeller har också ett stort inflytande i modeindustrin. 

Artister

Världsartister och ikoner som David Bowie, Madonna och Prince har alla gjort betydande bidrag till modet. Idag är istället artister som Beyoncé, Rihanna och Lady Gaga kända för sina djärva modeval och har blivit stilikoner i sin egen rätt. 

Skådespelare

Audrey Hepburn, Marilyn Monroe och Elizabeth Taylor är exempel på skådespelare som har påverkat modebranschen. Tänker man på dagens skådespelare och mode är Zendaya och Selena Gomez två stjärnor som betraktas som modeikoner med sina miljontals fans världen över som håller koll på sina idolers stilar och klädval. 

Modeller

Modeller har länge förknippats med mode och är ofta ansiktet utåt i stora modekampanjer. Supermodeller som Naomi Campbell och Kate Moss har länge haft stor inverkan i branschen. Nutidens modeller som blivit modeikoner tack vare sitt modesinne är Kendall Jenner och systrarna Gigi och Bella Hadid.

Kändisar från olika områden har blivit modeikoner som påverkar modetrender och inspirerar fans runt om i världen.

Anledningar till varför sportstjärnor inte anses vara riktiga modeikoner

Idrottsstjärnor beundras oftast först och främst för sina atletiska förmågor, och har inte alltid  samma kunskap inom mode som exempelvis mode influencers eller modeller. Sportstjärnor prioriterar också sina prestationer på planen eller banan framför sina modeval, som kanske inte alltid överensstämmer med de senaste modetrenderna eller stilarna. Faktum är att vissa idrottsstjärnor har kritiserats för sitt mode, såsom Dennis Rodmans excentriska kläder under sin tid i Chicago Bulls.

Även om vissa idrottare kan ha moderelaterade samarbeten kan deras inflytande vara något begränsat i modebranschen till specifika partnerskap, snarare än till ett brett utbud av stilar och modetrender. Till skillnad från professionella modeikoner som ägnat hela sina karriärer åt modeindustrin, har sportstjärnor heller inte samma sakkunskap inom områden som design och styling.

Vissa hävdar att idrottsstjärnor inte kan betraktas som riktiga modeikoner, eftersom de först och främst är kända för sina idrottsliga förmågor och inte för sin modekänsla. Bara för att en person är duktig på idrott och välkänd betyder det inte att han eller hon har god smak när det kommer till mode.

Dessutom kan fokuseringen på sportstjärnorna som modeikoner ta bort de prestationer som de har gjort inom respektive sporter. När en idrottsstjärna i första hand är känd för sitt mode kan deras idrottsliga prestationerna hamna lite i skymundan. Sportstjärnornas hårda arbete och hängivenhet för sin sport borde vara det primära fokuset anser vissa.

Sportstilen – den bekväma modetrenden

Som vi var inne på tidigare i denna artikel har en ny trend tagit form. Athlete style, även känd som en blandning av sport och streetwear är en modetrend som blivit populär senaste tiden. Den kombinerar sportklädernas komfort tillsammans med stilen och attityden från streetwear för att skapa en unik, bekväm och mångsidig look. 

Sportstilen kännetecknas vanligtvis av kläder och accessoarer som är utformade för fysisk aktivitet, exempelvis träningstights och högpresterande löparskor. Dessa plagg har inslag av stil på ett sätt som är mer modeorienterat, med färger, mönster och grafiska tryck.

Det är inte bara idrottare som klär sig i sportstilen, utan trenden har anammats av både män och kvinnor och syns ofta på modeinfluencers samt andra kändisar i allmänhet. Stilen är en mångsidig look som kan kläs upp eller ner beroende på tillfälle, vilket gör den till ett populärt val för både avslappnade och formella evenemang.   

Framtiden för idrottsprofiler och mode

Det är högst troligt att vi kommer få se fler sportstjärnor och modesamarbeten i framtiden. Senare åren har det funnits en ökande trend att slå samman sport och mode, med många högt profilerade idrottare som samarbetar med modemärken för att skapa sina egna serier och produkter, eller blir varumärkesambassadörer. 

Trenden drivs av ett antal faktorer, bland annat det växande inflytandet av sociala medier där sportprofiler kan få direkt kontakt med sina fans och främja sitt personliga varumärke samt den ökande betydelsen av mode och stil i den moderna kulturen. Som ett resultat av detta kan vi förvänta oss att se fler idrottsstjärnor och modesamarbeten längre fram, där idrottare använder sin plattform för att visa upp sin stilkänsla och skapa unika modekollektioner som tilltalar sina fans.

När det kommer till den relativt nya trenden sportstilen kommer vi nog få se mycket mer av den framöver, eftersom konsumenter många gånger prioriterar bekvämlighet i sina klädval. Idrottare kommer fortsätta vara inflytelserika personer i modebranschen där deras stilval kommer att driva trenderna framåt.    

Så, är idrottsstjärnorna de nya stilikonerna?

Frågan som kvarstår huruvida idrottsstjärnor är de nya modeikonerna är inte allt för lätt att svara på. Vissa idrottare har gjort betydande insatser för modeindustrin och betraktas som modeikoner, medan andra tycker att deras främsta fokus bör ligga på deras prestationer inom sport. I slutändan är det upp till individen att avgöra om man ser sportprofiler som stilikoner eller inte.

Däremot kommer sport och mode alltid fortsätta att vara sammanflätade, och idrottsstjärnor kommer fortsätta att spela en viktig roll i modebranschen. Deras inflytande sträcker sig långt bortom banan eller planen, och deras modeval har förmågan att forma trender och inspirera människor världen över.           

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *