Årets julkollektion på Svenskt Tenn

Lystring alla svenska män! Julen närmar sig och det börjar vara dags att fundera på julklappar till nära och kära. Ett tips på något som alltid uppskattas är gåvor från den Kungliga Hovleverantören Svenskt Tenn som nyligen öppnat sin årliga julmarknad.

Dofter av nejlika och kanel sprider sig från Tesalongen och på borden i Strandvägsgalleriet samsas årets kollektion med juldekorationer av Carina Seth Andersson och Jakob Solgren samt julklappar i Eric Ericsons, Josef Franks och Eva Schildts design.

På sina resor till platser runt om i världen letade Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson ständigt efter vackra föremål och textilier att ta hem och sälja i butiken i Stockholm. Hennes resor och möten med olika kulturer blev en inspirationskälla för formgivarna i arbetet med årets juldekorationer.

I centrum av kollektionen står ett ”Önsketräd” i mässing. Till trädet hör sex små hängen, och för varje hänge som fästs i trädet, får en önskning uttalas. Önsketrädet kommer att finns kvar i Svenskt Tenns sortiment, med tanken att hängena ska kunna fungera som samlarobjekt för den som vill det.

svenskt-tenn-onsketrad

Carina Seth Andersson och Jakob Solgren inspirerades av Estrid Ericsons klassiska dekorationsträd när de tog fram Önsketrädet inför julen 2016. Trädet är tidlöst och kommer att leva vidare under många jular, tillsammans med de små hängena som säljs separat. För varje litet hänge som placeras i trädet, får Du uttala en önskning.

svenskt-tenn-onsketrad

För den som söker julklappar finns också många nyheter. Några exempel är Eric Ericsons underfundiga kortlek ”Spader Häst” i gediget tennfodral, och Josef Franks jardiniär Hortus som nylanseras i grönt och klarglas. Sedan den togs ur produktion har den ofta synts på kvalitetsauktionerna, och nu kommer den alltså tillbaka.

svenskt-tenn-spader-hast

När Eric Ericson formgav den underfundiga kortleken ”Spader Häst”, inspirerades han av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Den avbildade Jokern är bland annat en utveckling av formen på ett av hennes prydnadsföremål. En annan ständigt återkommande inspirationskälla är den antika staden Palmyra med dess tempel, statyer och kolonner.

svenskt-tenn-kortlek

Den som söker något större att lägga under granen hittar kanske den nya mattan ”Vienna”. Eva Schildt utgick från Svenskt Tenns matta ”Schackruta”, ursprungligen ritad av Margit Thorén på 1940-talet, och gjorde en egen variant med färger hämtade från Josef Franks textilmönster ”Aralia”.

svenskt-tenn-matta

Eva Schildts matta ”Vienna” är inspirerad av Josef Franks Wien och stadens kulturella blomstring kring förra sekelskiftet. Då målade konstnären Gustav Klimt ofta platta bakgrunder med till synes tvådimensionella schackrutor och cirklar. Med dubbelbindning som vävteknik blev mattans slumpartade uttryck, med brokiga rutor i olika storlekar, möjlig. Färgerna är tagna ur Josef Franks mönster Aralia.

svenskt-tenn-girlang

I många familjer har girlangen historiskt sett varit ett stående inslag under julen. Det är en dekoration som håller i generationer och som smyckar både julbord och gran. När Carina Seth Andersson och Jakob Solgren formgav Svenskt Tenns juldekorationer 2016, inspirerades de av olika orientaliska dekorelement.

svenskt-tenn-karaff

Glaskaraffen ”Skär” är munblåst och har vilda slipade skär, samt en svarvad propp i körsbärsträ. De slipade skären bryter ljuset och skapar reflexer i drycken. Karaffen står stadigt och den flasklika formen gör den greppvänlig kring halsen. Karaffen ”Skär” kompletterar selterglasen med samma namn, och tillsammans utgör de en serie; lika fin till frukostjuicen som till middagsbjudningen.

svenskt-tenn-coaste

Denna vincoaster i solid mässing är en ny variant av den ursprungliga produkten från Svenskt Tenns arkiv. Coastern finns i tre utföranden; röd, svart och grön.

svenskt-tenn-designduo

Formgivaren Carina Seth Andersson har tidigare skapat serien Dagg för Svenskt Tenn. Konstnären Jakob Solgren har bland annat gjort tennbrukarna Gren. Tillsammans har de nu skapat Svenskt Tenns julkollektion 2016.

svenskt-tenn-julkollektion

Dofter av nejlika och kanel sprider sig från Tesalongen och på borden i Strandvägsgalleriet samsas årets kollektion juldekorationer av Carina Seth Andersson och Jakob Solgren med julklappar i Eric Ericsons, Josef Franks och Eva Schildts design.

svenskt-tenn-consierge

Från och med slutet av oktober kan Svenskt Tenns kunder beställa varor online och även hämta ut dem vid den nya concierge-disken, eller bara stanna till med bilen så bärs varorna ut. Genom att utnyttja butikens entré mot Väpnargatan på baksidan kan Svenskt Tenns concierge erbjuda utlämning av varor direkt vid bilen, utan att kunden behöver parkera och gå in.

svenskt-tenn-inredningsatelje

Samtidigt som Conciergen öppnade, invigdes Svenskt Tenns Inredningsateljés nya, större avdelning i butiken. Svenskt Tenn har tagit inredningsuppdrag sedan företaget grundades 1924, och i dag arbetar fem inredare och inredningsarkitekter i ateljén. Några av uppdragen under senare år har exempelvis varit inredningen av Björn Frantzéns ”Bobergs Matsal” på varuhuset NK, Sturebadets konferensvåning och flertalet privata våningar av varierande storlek och stil både i Stockholm och internationellt.

svenskt-tenn-inredningsateljee-2

Från Sturebadet konferensvåning som Svenskt Tenns inredare skapat interiören till.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *