Årets Nobelvin 2015: Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010

Till huvudrätten vid kvällens Nobelmiddag serveras det franska vinet Château  Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010. Château Mont-Redon är den största egendomen i det klassiska franska vinområdet Châteauneuf-du-Pape i Rhônedalen och ett av de vinhus som en gång grundade vinområdet. Mont-Redons Chateauneuf-du-Pape har varit ett av de mest sålda dyrare vinerna på Systembolaget i mer än 20 år och är alltså något av ett favoritvin bland svenskarna.

Redan förra året fick Château Mont-Redon utmärkelsen Gyllene Glaset, som är Sveriges mest prestigefyllda pris som ett vinhus kan få. Varje år delas Gyllene glaset ut till en vinmakare eller ett vinhus som har utmärkt sig för hög kvalitet med viner i egen stil som berikar den svenska marknaden.

Det är en hel process att välja ut ett vin till Nobelmiddagen. Nobelstiftelsen tillsätter en grupp erfarna vinprovare som blindprovar ett stort antal viner från vinhus som bjudits in att delta. Vinerna provas ihop med maten som ska serveras på Nobelmiddagen och väljer det som passar bäst. Vilka det är som sitter i vinprovargruppen är inte känt utanför Nobelstiftelsen.

På Mont-Redon har det odlats vin sedan romartiden, men den moderna historien börjar 1923 då Henri Plantin, Jean Abeilles morfar, fick 2,5 hektar vinodlingar. Genom hårt arbete och stor envishet har dessa utökats till 100 hektar och Château Mont-Redon är idag den vinproducent som har de största ägorna i det berömda vindistriktet Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen.

chateau mont-redon
Château Mont-Redon i det klassiska franska vinområdet Châteauneuf-du-Pape i Rhônedalen.

Mont-Redon drivs idag av Jean Abeille och Didier Fabre som är den tredje generationen, men lämnar snart över till den fjärde generationen som redan är fullt involverade i arbetet på egendomen. Mont-Redon strävar efter renhet i frukten och står fast vid den typ av elegant Châteauneuf-du-Pape som blivit Mont-Redons varumärke.

I Sverige har viner från Mont-Redon en lång historia och har varit en av svenskarnas stora favoriter bland de lite dyrare vinerna i mer än 20 år. I dag finns fem viner tillgängliga på Systembolaget: Châteauneuf-du-Pape röd och vit, Côtes-du-Rhône Réserve röd och vit samt Lirac.

Fakta om årets Nobelvin:

  • Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010, artikelnummer 2811, finns att köpa på totalt 306 Systembolagsbutiker runt om i Sverige.
  • Pris för helflaska är 243 kronor, halvflaska 129 kronor och magnum 495 kronor.
  • Vinet är gjort på druvorna Grenache (65 procent), Syrah (15 procent), Cinsault (10 procent), Mourvedre (5 procent) samt Counoise, Muscardin och Vaccarese (5 procent).
  • Ett mycket användbart matvin, som med fördel serveras vid en temperatur av cirka 16-18 grader till rätter av lamm-, vilt- eller nötkött – gärna grytor och stekar. Vinet är även utmärkt till torsk med rödvinssky, sidfläsk och en krämig puré.
  • Vinet har en generöst kryddig och nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, viol, vitpeppar, lagerblad, plommon och lakritsrot.

vin mont-redon 2010

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *